Țara NATO care ia apărarea Rusiei pentru schimbarea doctrinei nucleare: Trebuia să ia măsuri pentru a se proteja
Președintele turc Tayyip Erdogan apărat marți decizia Rusiei de a-și schimba doctrina nucleară, pentru că, după părerea sa, trebuia să ia măsuri pentru a se proteja, iar NATO ar trebui să examineze cu atenție declarația Moscovei, releatează Reuters.
Președintele rus Vladimir Putin a coborât marți pragul necesar pentru o lovitură nucleară ca răspuns la o gamă mai largă de atacuri convenționale, în timp Moscova a anunțat că Ucraina a lovit adânc în interiorul Rusiei cu rachete ATACMS fabricate în SUA.
Erdogan a declarat într-o conferință de presă în Brazilia, după un summit G20, că Turcia trebuie să mențină relații bune atât cu Rusia, cât și cu Ucraina și că va continua să facă apel la pace, în ciuda atacului Ucrainei asupra Rusiei folosind rachete ATACMS ale SUA, despre care el a spus că „nu a fost pozitiv.”
Vladimir Putin a semnat marţi, în ziua în care se împlinesc 1.000 de zile de la invazia rusă în Ucraina, un decret care permite utilizarea mai largă a armelor nucleare ruse, măsura intervenind după ce Statele Unite au autorizat Kievul să lovească teritoriul rus cu rachetele sale cu rază lungă de acţiune.
Pe 25 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o schimbare semnificativă a doctrinei militare a Rusiei.
Noua doctrină extinde circumstanţele în care Moscova poate recurge la arma nucleară.
„S-a propus să se considere o agresiune împotriva Rusiei din partea unei țări non-nucleare, dar cu participarea sau sprijinul unei țări nucleare, drept un atac comun împotriva Federației Ruse”, a declarat Putin, într-o referire clară la Ucraina, în timpul unei reuniuni televizate cu consilierii săi, relatează AFP și Reuters.
Kremlinul a declarat marți că scopul actualizării doctrinei nucleare ruse a fost de a-i face pe potențialii inamici să înțeleagă inevitabilitatea represaliilor pentru un atac asupra Rusiei sau a aliaților săi.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a subliniat, de asemenea, că orice atac asupra Rusiei al unui stat non-nuclear cu participarea unui stat nuclear va fi considerat un atac comun.
Propunerile de pace ale lui Erdogan
De altfel, Blooberg scria că președintele turc Recep Tayyip Erdogan are în plan propunerea de înghețare a conflictului în actualul stadiu și amânarea cu zece ani a discuțiilor privind aderarea Ucrainei la NATO.
Propunerile lui Erdogan ar prevedea, de asemenea, crearea unei zone demilitarizate în estul Donbasului și trimiterea acolo de trupe internaționale „ca o garanție suplimentară”.
Oficialii turci au declarat pentru Bloomberg că sunt conștienți că îi este dificil Ucrainei să accepte o astfel de propunere, dar spun că este „cea mai realistă abordare”.
Din martie, Turcia a solicitat o încetare negociată a războiului din Ucraina și s-a oferit să fie mediator, afirmând că impactul negativ al conflictului asupra lumii trebuie să fie atenuat.