Sari direct la conținut

Rata deceselor în cazul activiștilor pentru mediu, mai mare decât cea a soldaților britanici și australieni din zonele de conflict (Studiu)

HotNews.ro
Rata deceselor în cazul activiștilor pentru mediu, mai mare decât cea a soldaților britanici și australieni din zonele de conflict (Studiu)

Potrivit unui studiu publicat luni în Nature Sustainability, între anii 2002 și 2007, peste 1.500 de oameni din peste 50 de țări au fost uciși din răzbunare pentru activitatea acestora de protejare a pământurilor, apelor, pădurilor și a altor resurse naturale, scrie Scientific American.

Așa cum arată autorii studiului, numărul victimelor din rândul activiștilor pentru protecția mediului a fost mai mare decât cel al soldaților britanici și australieni care au murit, după ce au fost trimiși peste hotare, în zone de conflict. Raportul arată și că atacurile sunt mai frecvente în țările cu un nivel ridicat al corupției.

„Aceste cazuri includ totul, de la persoane care au câștigat premii și aveau succes în acumularea susținerii internaționale, la cei care acționau la nivel local”, spune Mary Menton, cercetător la Universitatea din Sussex și co-autor al lucrării.

Studiul a fost realizat cu ajutorul unei baze de date realizată de Global Witness, o organizație non-profit dedicată expunerii actelor de corupție și de abuz față de mediu. Global Witness verifică fiecare înregistrare din baza sa de date prin trei surse separate.

America Centrală și de Sud sunt cele mai periculoase regiuni pentru activiști, potrivit concluziilor din raport. Cel mai mare număr de victime este reprezentat de cel al persoanelor care au luptat împotriva proiectelor de explatare minieră și a celor agricole. Grupurile indigene au avut cele mai mari pierderi.

Autorii au descoperit o corelare între nivelul ridicat de corupție și numărul acestor decese.

„Este o concluzie intuitivă, însă uneori credem că știm lucruri, dar nu avem dovezile pentru a le demonstra”, a afirmat Menton. „Acum avem o bază științifică pentru a spune că vedem legătura la nivel global.”

Doar aproximativ 10% dintre decesele activiștilor sunt aduse în instanță, potrivit Global Witness.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro