Politico: Bizara sagă a numirii procurorului-șef european. Oficiali francezi confirmă că Parisul intenționează să o susțină pe Kovesi în defavoarea propriului candidat
Cursa pentru selectarea șefului parchetului european, care ar urma să își înceapă activitatea anul viitor, a luat o întorsătură neașteptată, scriu jurnaliștii de la Politico.eu, care semnalează faptul că niciunul dintre cei doi candidați rămași în cursă, francezul François Bohnert și românca Laura Codruța Kovesi, nu mai au sprijinul propriului guvern. Surse diplomatice franceze au confirmat pentru Politico faptul că Parisul intenționează să o susțină pe Kovesi.
Informația vine în contextul în care deja președintele Klaus Iohannis anunțase că a discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, pentru susținerea candidaturii Laurei Corduța Kovesi. Până acum, partea franceză nu a comentat.
Oficiali francezi au confirmat pentru politico.eu că Parisul intenționează să o susțină pe Laura Codruța Kovesi, precizând că o astfel de mișcare ar debloca întregul proces de la Bruxelles și ar accelera procesul de punere în funcție a parchetului european, care ar trebui să fie operațional anul viitor.
De asemenea, mișcare este utilă pentru președintele Franței Emmanuel Macron, din perspectivă politică, pentru că acesta ar putea să se erijeze în liderul european care a făcut presiuni pentru ca un est-european să fie numit într-una din funcțiile de top de la nivelul UE, fără ca acesta să fie însă ”omul” guvernelor de la București, Budapesta sau Varșovia, guverne care au fost intens criticate și sancționate de UE pentru încălcarea statului de drept. Această mișcare este una extrem de importantă pentru Macron care nu a făcut niciun secret din faptul că dorește construirea unei mișcări europene care să atragă tot mai mulți liberali.
Cu toate acestea, procedural, Franța mai trebuie să notifice oficial Consilului european în legătură cu schimbarea sa de poziție.
În articolul intitulat ”Bizara sagă a căutării unui procuror-șef european„, jurnaliștii trec în revistă modul în care s-a derulat întreaga procedură, cu accent pe negocierile politice care au stat în spatele acestei proceduri, fără precedent, de vreme ce este pentru prima oară în istoria UE când are loc concursul pentru această instituție.
Cei doi candidați rămân în cursă, deși nu au sprijinul propriului guvern, și, cel mai probabil, unul dintre ei va ajunge să ocupe funcția, deși, teoretic, există și scenariul în care discuțiile sunt blocate și se poate căuta un alt candidat. Politico semnalează faptul că situația este una neobișnuită în condițiile în care guvernele statelor membre și diplomații fac lobby, de obicei, în favoarea conaționalilor pentru astfel de funcții.
Dacă în cazul fostei șefe DNA Laurei Codruța Kovesi, lucrurile au fost clare de la bun început pentru că guvernul de la București i-a fost ostil, marea schimbare a intervenit în ceea ce îl privește pe contracandidatul său François Bohnert.
Jurnaliștii notează că și mai bizar a fost faptul că anunțul potrivit căruia Franța nu îl mai susține pe acesta nu a fost făcut de președintele Emmanuel Macron, ci de liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Cioloș, în timpul unei conferințe de presă.