Sari direct la conținut

Reacția Ministerului Energiei la vestea că ExxonMobil ar vrea să vândă licența din Marea Neagră: A eliberat o autorizație pentru un zăcământ de gaze din Tuzla

HotNews.ro
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES
Foraj Marea Neagra, Foto: AGERPRES

Ministerul Energiei încearcă să salveze aparențele după vestea că americanii de la ExxonMobil vor să vândă licența de explorare și exploatare a gazelor din Marea Neagră. Astfel, la doar o zi după ce a apărut această informație, Ministerul Energiei a eliberat companiei americane o autorizație pentru executarea unui studiu geotehnic în Tuzla.

ExxonMobil a făcut solicitarea pentru această autorizație cu mai multe luni în urmă, dar, coincidență, Ministerul Energiei a eliberat-o marți, 16 iulie. Este vorba de o autorizație pentru executarea unui studiu geotehnic onshore în localitatea Tuzla, județul Constanța, în vederea construirii de către compania americană a unei stații de măsurare a gazelor.

Amplasamentul în care vor fi realizate forajele și măsurătorile este alcătuit din trei parcele cu o suprafață totală de peste 200.000 mp, spune Ministerul Energiei.

Lucrările pe care compania americană le va derula la Tuzla sunt evaluate la 2,1 milioane de lei, fără TVA.

Reamintim că luni a apărut informația că la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Exxon au informat Guvernul că vor să vândă licența din Marea Neagră, existând discuții cu OMV, dar și cu fonduri de investiții.

Potrivit informațiilor HotNews.ro, intenționează să rămână doar ca operatori în Marea Neagră, dar nu și titulari ai licenței. Decizia a fost luată după ce negocierile cu Guvernul în privința modificării Legii Offshore și OUG 114/2018 au eșuat. Compania americană a cerut Guvernului emiterea unor ordonanțe de urgență pentru modificarea celor două acte normative. Intențiile erau aducerea legii offhsore la forma din Senat, fără impozite pe venit suplimentar și vânzarea a 50% din gaze pe bursă, iar în privința OUG 114 eliminarea plafonului de 68 lei/MWh pentru gazele furnizate populației.

Citește și Povestea din spatele presupusei renunțări a ExxonMobil la investiția din Marea Neagră/ Americanii ar vrea să se retragă din proiect, dar nu de tot

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro