UPDATE VIDEO Grecia: Opoziția conservatoare câștigă alegerile. Alexis Tsipras și-a recunoscut înfrângerea, Kyriakos Mitsotakis va fi noul premier
Partidul conservator grec Noua Democrație (de opoziție), condus de Kyriakos Mitsotakis, a câștigat alegerile parlamentare anticipate desfășurate duminică în Grecia, devansând Syriza, formațiunea de stânga a actualului premier Alexis Tsipras, transmit Reuters și AFP. Tsipras l-a felicitat pe Mitsotakis pentru victoria în alegeri, predarea mandatului de premier urmând să aibă loc luni.
UPDATE 21.02: Premierul grec Alexis Tsipras l-a sunat pe liderul opoziției Kyriakos Mitsotakis pentru a-l felicita pentru victoria în alegeri, a informat un oficial al partidului lui Mitsotakis, potrivit Reuters.
Predarea mandatului de premier va avea loc luni, după ce Mitsotakis va depune jurământul de învestire în funcție, a precizat reprezentantul Noii Democrații.
Primele rezultate parțiale anunțate de autorităţile electorale indică un scor de aproape 40% pentru Noua Democrație (158 de mandate) și de circa 31,5% pentru Syriza (86 de mandate), restul formatiunilor competitoare obținând sub 10%.
Un exit-poll realizat la comanda a cinci televiziuni private și difuzat duminică seară, imediat după închiderea urnelor, arăta că partidul de dreapta Noua Democrație ar urma să obțină între 38% și 42% din voturi, față de 26,5% – 30,5% pentru formațiunea de stânga Syriza, aflată la putere din 2015.
Kyriakos Mitsotakis (51 de ani) este descendentul unei familii celebre de politicieni greci, scrie Agerpres. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a fost prim-ministru între anii 1990 şi 1993, iar sora sa, Dora Bakoyannis, a fost ministru de externe şi primar al Atenei. Noul primar al capitalei elene, Costas Bakoyannis, ales luna trecută, este nepotul său.
Pentru a șasea oară într-un deceniu și pentru prima dată de când țara a reușit să ducă la îndeplinire cu bine planul de redresare economică, grecii au fost chemați duminică la urne, pentru a-și alege un nou guvern.
De altfel, se preconiza ca actualul șef al Executivului Alexis Tsipras și partidul său Syriza să piardă puterea în favoarea conservatorilor din Noua Democrație conduși de Kyriakos Mitsotakis, care aspiră la fotoliul de premier.
- Citește mai multe detalii: Alegeri anticipate în Grecia: Zilele premierului Alexis Tsipras par a fi numărate. „Este o bătălie crucială. Vom lupta până în ultima clipă”
- Kathimerini: Sfârșitul Războiului Rece în Grecia?
- Antonis Samaras: „Tsipras a demonstrat că stânga populistă radicală nu oferă soluții”
Premierul Alexis Tsipras a convocat alegeri anticipate pe 26 mai după ce partidul său de stânga Syriza a înregistrat o înfrângere zdrobitoare în alegerile europarlamentare, plasându-se cu 10 procente în spatele formațiunii conservatoare Noua Democrație. De asemenea, principalul partid de opoziție a reușit să câștige alegerile locale care s-au desfășurat în aceeași zi cu scrutinul european.
Secțiile de votare, deschise la ora 7.00, s-au închis la ora 19.00, primele estimări ale votului urmând să fie anunțate la două ore de la încheierea procesului electoral.
Ultimele sondaje arătau că Noua Democrație are un avans de 9-12% față de Syriza, însă rămâne de văzut dacă va putea să formeze singur guvernul sau va avea nevoie de o coaliție. Analiștii estimează totuși că liderul Noii Democrații, Kyriakos Mitsotakis, va reuși să obțină mai mult decât necesarul de 151 de mandate parlamentare.
Noua Democrație și Syriza sunt urmate de social-democrații Mișcarea pentru Schimbare (fostul PASOK), Partidul Comunist și ultranaționaliștii Zorii Aurii. Populiștii de extremă-dreaptă de la Soluția Grecească și Mișcarea Democratică în Europa 2025 (DiEM25), conduși de fostul ministru de finanțe Yanis Varoufakis, au candidat și ei, însă nu este clar dacă vor reuși să treacă pragul electoral de 3% pentru a accede în Parlament.
*****
Syriza a fost ales în ianuarie 2015 și a format o coaliție de guvernare cu populiștii de dreapta „Grecii Independenți”, promovând un discurs și un program anti-austeritate. După numai șase luni de negocieri intense și după un referendum, guvernul a semnat un al treilea program de redresare economică, bazat pe un acord cu FMI și UE. Au urmat noi alegeri în septembrie pentru a decide dacă stânga radicală sau Noua Democrație este mai potrivită pentru a implementa memorandumul convenit cu FMI și UE, care presupunea punerea în practică a unor măsuri de austeritate.
Syriza a câștigat din nou scrutinul și a guvernat alături de Grecii Independenți până în ianuarie 2019, moment în care partenerii de guvernare au rupt coaliția, în semn de protest față de acordul încheiat de Atena cu Macedonia de Nord.
Noua democrație, condusă de Kyriakos Mitsotakis, s-a opus la rândul ei acestui acord prin care micul stat balcanic a acceptat redenumirea sa drept Macedonia de Nord, în schimbul sprijinului pentru integrarea în NATO și integrarea europeană. Grecia blocase acest proces revendicând numele provinciei istorice.
Mitsotakis a anunțat că, în cazul unei victorii, nu va respecta acordul cu Macedonia de Nord și se va opune aderării acestui stat la UE.
Mitsotakis, care provine dintr-o familie de diplomați, speră să calce pe urmele tatălui său și să devină premier, în timp ce sora sa a deținut funcția de ministru de externe.
Analiștii consideră că Syriza a pierdut alegerile europene pentru că a pierdut de fapt contactul cu clasa de mijloc, în contextul promovării programului de redresare economică. În plus, clasa muncitoare pe care se baza partidul actualului premier pare să-și fi întors și ea spatele formațiunii, nemulțumită de măsurile guvernamentale care au afectat piața muncii. În acest context, scăderea constantă a ratei șomajului și creșterea venitului minim lunar la €650 par să nu fi fost de ajuns.