Cazul Sorina. Dăncilă: Fetița este consiliată de astăzi de către specialiști din asistență socială / Anchetele vor continua pentru că mai sunt multe întrebări fără răspuns
Premierul Viorica Dăncilă a spus, marți, referitor la cazul copilului din Mehedinți luat de acasă cu mascații, după ce a fost adoptat de un cuplu de români din SUA, că fetița de 8 ani este consiliată începând de marți și de către un specialist din cadrul asistenței sociale. Dăncilă a mai afirmat că anchetele vor continua pentru că mai sunt multe întrebări fără răspuns cu privire la acest caz de adopție, iar multe dintre probleme trebuie lămurite și ca urmare a verificărilor și a acțiunilor dispuse de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și de Parchetul General.
Viorica Dăncilă a spus, la începutul ședinței de marți a Guvernului, că a primit de la Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Interne rapoarte referitoare la modul în care s-a acționat atunci când copila a fost luată de la locuința foștilor asistenți maternali, dar și la măsurile luate pentru a-i asigura copilului sprijinul de care are nevoie.
Premierul a precizat că reprezentanții Ministerului Muncii țin legătura cu familia, iar copilul este consiliat începând de astăzi și de către specialiști din cadrul asistenței sociale.
De asemenea, Dăncilă a declarat că anchetele începute în acest caz vor continua pentru că sunt multe întrebări fără răspuns.
„Anchetele vor continua pentru că mai sunt multe întrebări cu privire la acest caz de adopție care trebuie să primească un răspuns. Multe dintre aceste aspecte trebuie să fie lămurite și ca urmare a verificărilor și a acțiunilor dispuse de CSM și de Ministerul Public. Autoritățile sunt preocupate pentru a găsi cea mai bună soluție pentru copil și pentru a oferi răspunsurile așteptate de întreaga societate”, a adăugat Viorica Dăncilă.
Judecătoria Drobeta Turnu Severin este cea care trebuie să decidă dacă Sorina, fetița de 8 ani luată cu mascații de la foștii asistenți maternali care au crescut-o, după ce a fost adoptată de un cuplu de români din SUA, va avea interdicție de părăsire a țării. Aceasta, după ce Tribunalul Mehedinți, solicitat de procurorul general în acest caz, și-a declinat competența către Judecătorie, invocând lipsa competenței materiale.
Procurorul general, Bogdan Licu, a formulat luni o cerere de ordonanță președințială către Tribunalul Mehedinți, pentru a-i interzice fetiței de 8 ani să părăsească teritoriul României „până la administrarea probelor în dosarele penale constituite la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova şi la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie”. Licu a cerut instanței și obligarea cuplului de români din SUA care a adoptat-o să îi asigure fetiței, în România, un program de consiliere psihologică pentru o perioadă de 3 luni.
Totodată, printr-o acțiune separată adresată Curții de Apel Craiova, procurorul general a transmis luni o cerere de revizuire a deciziei civile din 23 aprilie, pronunțată de Curtea de Apel Craiova, prin care s-a dispus încuviinţarea adopţiei internaţionale a Sorinei, „solicitându-se schimbarea în tot a deciziei atacate, în sensul respingerii apelurilor ca nefondate, iar în temeiul art. 512 Cod procedură civilă a fost solicitată și suspendarea executării acestei hotărâri”.
Părinţii adoptivi ai fetiței din Baia de Aramă cer procurorului general Bogdan Licu strămutarea judecării ordonanţei preşedinţiale de la Mehedinți departe de zona Craiova, de teamă că vor fi linșați și pentru a evita un „scandal monstruos la Tribunalul Mehedinți”.
Fetița de 8 ani a fost luată cu mascaţii vineri din casa în care a fost crescută de un fost asistent maternal din Baia de Aramă, după ce a fost înfiată de o familie din Statele Unite. Momentul în care mascații au intrat în casă și au luat fetița a fost filmat de familia care a crescut-o. În imagini se observă cum copila refuză să meargă cu oamenii legii și strigă „mami, nu vreau să plec!”, dar și cum la un moment dat este târâtă de către procurorul care a coordonat intervenția.
Imediat după ce fetița a fost luată din casă a apărut un val de nemulțumiri legat de modul în care a fost luată fetița, împotriva voinței ei.
Asistenta maternală, rămasă fără atestat în luna mai, susținea că nu a refuzat adopția copilei și a fost obligată să semneze o declarație gata scrisă.