VIDEO UPDATE Viorica Dăncilă: Guvernul nu va mai adopta nicio Ordonanță de Urgență legată de funcționarea justiției
Premierul Viorica Dăncilă susține că Guvernul nu va mai adopta nicio Ordonanță de Urgență legată de funcționarea justiției și că orice modificare privind funcționarea sistemului judiciar trebuie să treacă printr-o dezbatere transparentă, cu consultarea celor din sistem și a organismelor internaționale. De asemenea, ea a susținut că Guvernul va respecta recomandările organismelor internaționale.
Dăncilă a făcut aceste declarații la începutul ședinței de marți a Guvernului.
„Am observat că în spațiul public sunt lansate din nou discuții despre modul în care ar trebui să acționeze sau să nu acționeze Guvernul în privința funcționării sistemului judiciar. Se recomandă Executivului să emită de îndată un act normativ pentru ca, după câteva fraze, în același text, să i se spună să nu dea ordonanțe de urgență. Mă uimește faptul că cei care susțineau că nu trebuie să mai fie adoptate Ordonanțe de Urgență în domeniul justiției și care au introdus acest aspect în referendumul din 26 mai sunt cei care acum îndeamnă Guvernul să ia măsuri în regim de urgență. Noi am înțeles votul de la referendum și, așa cum am spus, vom respecta opinia cetățenilor referitoare la faptul că Guvernul nu trebuie să mai emită Ordonanțe de Urgență în legătură cu funcționarea sistemului judiciar. Prin urmare, Guvernul României nu va emite nicio ordonanță de urgență legată de funcționarea justiției”, a declarat Viorica Dăncilă.
Premierul a susținut că orice modificare legislativă în privința funcționării sistemului judiciar trebuie să treacă printr-o dezbatere transparentă, printr-o consultare amplă a organizațiilor profesionale din sistemul judiciar, prin implicarea Consiliului Superior al Magistraturii și consultarea organismelor internaționale în domeniu.
„În ceea ce privește recomandările organismelor internaționale privind funcționarea sistemului judiciar din România, Ministerul Justiției va urma întocmai procedurile existente”, a adăugat premierul.
„Cel mai alarmant este că Guvernul continuă să facă modificări legislative prin ordonanțe de urgență. Această practică slăbește posibilitatea de verificare a Guvernului, este contrară principiului separației puterilor în stat și perturbă stabilitatea legislativă”, arată Comisia de la Veneția.
Comisia de la Veneția solicită autorităților române să reducă drastic folosirea OUG-urilor. În ce privește modificările ulterioare la cele trei legi din domeniul justiției, Comisia spune că acestea ar trebui efectuate printr-o procedură legislativă normală.
Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, după emiterea opiniei de către Comisia de la Veneția, că este inadmisibilă conduita guvernanților, care nici până la acest moment, după votul clar al românilor din 26 mai, nu au implementat recomandările Comisiei de la Veneția cuprinse în Opinia finală din luna octombrie 2018 privind cele trei legi ale justiției, aspect subliniat și în opinia din 21 iunie 2019. Păstrarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție ca instrument de intimidare a magistraților, menținerea în legislație a dispozițiilor referitoare la pensionarea anticipată a magistraților, care pun în pericol însăși funcționarea sistemului judiciar, diminuarea rolului CSM concomitent cu creșterea rolului ministrului justiției în procedurile de numire a procurorilor de rang înalt sunt doar câteva exemple care, în viziunea Comisiei, necesită remedieri urgente, a declarat președintele.