Papa Francisc îl va primi la Vatican pe Vladimir Putin / Este prima întâlnire după semnarea alianței dintre ortodocșii ruși și catolici în faţa islamismului din Orientul Mijlociu
Papa Francisc îl va primi în 4 iulie la Vatican pe preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat joi Sfântul Scaun, potrivit AFP. Va fi a doua întâlnire a Suveranului Pontif și a liderului de la Kremlin și prima după întâlnirea istorică dintre Patriarhul Kirill și Papa Francisc, în 2016.
„Pot confirma că Sfântul Părinte îl va primi în audienţă la Vatican pe preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, în 4 iulie viitor”, a declarat purtătorul de cuvânt interimar al Vaticanului, Alessandro Gisotti.
Va fi a doua întâlnire a Suveranului Pontif și a liderului de la Kremlin, prima fiind în iunie 2015, când Papa l-a îndemnat pe Vladimir Putin „să facă un efort important şi sincer pentru a realiza pacea” în Ucraina. Atunci, întrevederea, desfăşurată în prezenţa interpreţilor, a durat 50 de minute, mai mult decât majoritatea audienţelor acordate de Papa Francisc. Doar întâlnirile cu Barack Obama şi Emmanuel Macron au durat mai mult. Papa Francisc nu a mers însă mai departe, Vaticanul rămânând prudent în această criză, spre dezamăgirea catolicilor ucraineni, care ar fi dorit o condamnare directă a politicii ruse în Ucraina.
Un pas major în apropierea dintre Vatican şi ortodocşii ruşi l-a reprezentat întâlnirea istorică din februarie 2016 dintre Papa Francisc şi Patriarhul Kirill, în Cuba.
Cei doi au semnat atunci o declaraţie comună, în care Vaticanul a dat asigurări că este vorba despre afirmarea alianţei între ortodocşi şi catolici în faţa islamismului din Orientul Mijlociu, într-o perioadă marcată de conflicte pe care Papa le descria drept „al treilea război mondial pe bucăţi”. Papa era, în mod evident, preocupat de interpretările politice previzibile ale acestei întâlniri, iar după mai puţin de o oră de la întrevedere le-a făcut o prezentare jurnaliştilor care îl însoţeau în călătorie: „Vor exista multe interpretări (…). Nu este o declaraţie politică, nu este o declaraţie sociologică, este o declaraţie pastorală”.