Sari direct la conținut

Kievul adoptă o lege care sporește obligativitatea folosirii limbii ucrainene

HotNews.ro
Kievul adoptă o lege care sporește obligativitatea folosirii limbii ucrainene

Parlamentul ucrainean a adoptat joi o lege care sporește obligativitatea folosirii limbii ucrainene, cu riscul de a crispa și mai mult relațiile cu populația rusofonă din țară, în momentul în care președintele ales Volodimir Zelenski spune că vrea să întindă o mână către această minoritate, scrie AFP.

Un total de 278 de deputați, față de un minim cerut de 226, a votat pentru această lege care extinde cotele de folosire a limbii ucrainene în presa audiovizuală și face mai strictă folosirea sa în cadrul oficial.

Documentul stipulează primatul limbii ucrainene în sfera serviciilor, inclusiv în sectorul privat, introduce certificate de stăpânire a limbii pentru funcționari până la nivelul președintelui precum și amenzi în cazul nerespectării dispozițiilor noii legi.

Legea nu vizează însă folosirea limbii ucrainene în religie.

Acest text, discutat de doi ani în Parlament, a fost adoptat cu câteva zile după alegerea actorului de comedie Volodimir Zelenski în funcția de președinte, și care se exprimă cel mai adesea în rusă.

Cel puțin o mie de ucraineni au manifestat în fața Parlamentului pentru a susține noua lege.

Ucraina, fostă membră a imperiului rusesc și apoi a URSS, a suferit în aceste perioade decenii de restricții și chiar interdicția completă de folosire în public a limbii ucrainene.

Ucraina, țară cu aproape 45 de milioane de locuitori, are în continuare o importantă minoritate rusofonă în estul și sudul țării.

Potrivit unui sondaj realizat în 2017, 68% din populație consideră ucraineana limba maternă, față de 14% pentru rusă și 17% pentru cele două limbi.

Peste jumătate dintre locuitori (56%) afirmă că vorbesc mai degrabă în ucraineană, față de 23% mai degrabă în rusă și 21% în cele două limbi.

Protecția drepturilor rusofonilor a fost invocată public de Rusia pentru a anexa în urmă cu cinci ani peninsula ucraineană Crimeea și pentru a susține separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro