Sari direct la conținut

UPDATE Peste 1.000 de taxiuri protestează în fața Guvernului / Traficul este bulversat în zona Pieței Victoriei / Reacția Uber: ”Mulți șoferi de taxi deja folosesc aplicația noastră”

HotNews.ro
Protest taximetristi, Foto: Hotnews
Protest taximetristi, Foto: Hotnews

Peste 1.000 de taxiuri sunt miercuri în Piața Victoriei, taximetriștii protestând față de UBER/Taxify (Bolt). Mitingul este organizat de Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România și este programat până la ora 18.00. Ministrul Dezvoltării, Daniel Suciu, anunța că ordonanța de urgență pentru interzicerea pirateriei în transportul auto, cerută de taximetriști, va fi publicată în Monitorul Oficial cel târziu miercuri.

UPDATE 09.42 „Vrem să colaborăm cu industria de taxi așa cum facem în alte țări. De fapt, mulți șoferi de taxi deja folosesc aplicația noastră”, transmite Uber miercuri dimineață. ”Însă nu vom fi niciodata de acord cu patronatele care se opun tehnologiei și dreptului consumatorilor de a alege. Avem încredere că Guvernul va opta să nu limiteze serviciile de ridesharing ci să le reglementeze corect, în interesul a milioane de români care folosesc și aceste aplicații și vor să aibă în continuare mai multe opțiuni de transport”, spun oficialii Uber Romania.

UPDATE 08.56 Probleme mari de trafic pe toate arterele din zona Pieței Victoriei, circulația este aproape blocată. La protest sunt aproximativ 1.000 de taxiuri.

UPDATE 08.17 În Piața Victoriei sunt parcate câteva sute de taxiuri.

UPDATE 07.06 Peste 100 de taxiuri, unele venite din alte orașe ale țării, sunt la această oră în fața Guvernului. Circulația este blocată pe Bulevardul Kiseleff.

”Taximetristii din toată țara vor veni la București pe 17.04, ora 6, Ultima șansă de a ne salva locurile de muncă”, este mesajul care rezultă din pozele postate pe pagina de Facebook a clubului.

Totuși, asociațiile de taximetrițti nu au anunțat până acum prin canale publice protestul, astfel că informațiile despre organizare lipsesc.

Nici primăria Capitalei sau Poliția nu au făcut vreun anunț. Bucurestifm.ro anunță, fără a preciza sursa informației, că traficul rutie rse va restricționa de la ora 06.00 pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei.

Ministrul Dezvoltării Daniel Suciu a anunțat că ordonanța de urgență pentru interzicerea pirateriei în transportul auto va fi publicată în Monitorul Oficial cel târziu miercuri. Actul normativ a fost adoptat de Guvern pe 29 martie, potrivit Mediafax.

„Am spus de la bun început că vom reglementa şi vom lua măsuri pentru interzicerea pirateriei în transportul auto, lucru care s-a întâmplat. Estimez că, dacă nu în seara asta, mâine, cel târziu, poimâine, acea ordonanţă de urgenţă va fi publicată în Monitorul Oficial, pentru că mai aveam nevoie de avizul Consiliului Legislativ. Am spus foarte clar, şi nu mă schimb, că pregătim să legiferăm şi să reglementăm şi tot ceea ce înseamnă VTS, platforme, Uber, Taxify. Acest lucru se va întâmpla. Există un grup de lucru care de două săptămâni se ocupă de acest subiect şi din acest grup de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Transportului, Finanţelor, Autorităţii Rutiere Române, Ministerului Dezvoltării Regionale. Suntem aproape pe final cu o formulă pe care, evident, o vom pune în transparenţă şi vom aştepta observaţiile tuturor actorilor implicaţi în acest subiect. Dar, ceea ce mi-am dorit şi ne dorim la nivelul Guvernului este să oferim cadrul concurenţial echitabil pentru absolut toată lumea şi nu să blocăm sau să favorizăm pe cineva”, a afirmat Daniel Suciu, luni, la Palatul Victoria.

Întrebat de ce a fost adoptată o ordonanță de urgență când există un proiect legislativ în Parlament pe acest subiect, vicepremierul a spus că deoarece multe inițiative sunt contestate la CCR Guvernul și-a asumat un act normativ în acest sens.

„Foarte multe proiecte bune prin procedură parlamentară sunt atacate la Curtea Constituţională, sunt trimise înapoi de către domnul preşedinte şi procedura parlamentară în unele cazuri durează foarte mult. Am bunul obicei, atât eu, cât şi ministrul Transporturilor, domnul Răzvan Cuc, atunci când ne asumăm un lucru să îl facem. Şi exact acelaşi lucru îl vom face şi acum. Am spus că, în condiţiile în care am dat ordonanţă de urgenţă pentru interzicerea pirateriei, lucru solicitat şi de reprezentanţii COTAR, FORT şi ai taximetriştilor, în condiţiile în care am reglementat aşa, exact aşa vom reglementa, ca să nu existe sincope şi perioade neacoperite pentru cei de la platformele alternative VTS”, a conchis Suciu.

Pe 29 martie, Executivul a adoptat OUG pentru modificarea Legii 38/2003 care reglementează transportul în regim de taxi şi de închiriere, printre altele eliminând din lege expresia „în mod repetat”.

Ulterior ședinței de Guvern ministrul Dezvoltării spunea că actul normativ „nu este îndreptat împotriva nimănui” şi că Executivul doreşte stoparea pirateriei din domeniul transporturilor. El a adăugat că Executivul va emite, în maxim trei săptămâni, un alt act normativ pentru reglementarea activităţii de ride-sharing.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro