Sari direct la conținut

FOTOGALERIE Copacii care au pierdut lupta cu toaletarea: Arbori de pe mai multe bulevarde din București, tăiați barbar anul trecut de autoritățile locale, s-au uscat

HotNews.ro
Copaci toaletati , Foto: Hotnews
Copaci toaletati , Foto: Hotnews

Mai mulți arbori de pe bd. Regina Elisabeta și bulevardul Aviatorilor s-au uscat după ce în urmă cu un an sau doi au fost toaletați barbar de autoritățile locale. Asta demonstrează încă o dată că felul în care primăriile din București gestionează această problemă este greșit și dă dreptate specialiștilor și cetățenilor care cer autorităților să oprească masacrarea copacilor și să toaleteze responsabil.

Peisagista Diana Culescu a explicat pe pagina de Facebook de ce este greșit felul în care Primăriile din București toaletează arborii.

Aceasta a scris despre 6 idei greșite cu privire la tăierea radicală a arborilor:

#1 … tăierea radicală întinerește arborele, mărindu-i speranța de viață

NU!!! Toate tăierile de acest fel sunt intervenții traumatice pentru arbore, constituind un atentat la integritatea sa, deschizând o poartă pentru boli și dăunători și slăbind întregul sistem de apărare al arborelui. Această slăbire a arborelui poate fi fatală mai ales când este asociată cu alte agresiuni precum seceta, înghețul, traumatizarea rădăcinii, atacuri ale unor agenți patogeni etc.

#2 … tăierea radicală reduce impactul vântului asupra arborelui, limitând riscul ruperii acestuia

NU!!! Tăierile inadecvate generează creșteri hatorice, ramurile rezultate fiind slab ancorate pe arbore. În plus, procesul de degradare a lemnului declanșat prin intermediul rănilor de mari dimensiuni duce la slăbirea structuri generale a ramurilor principale și a trunchiului. Un arbore sănătos nu își pierde ușor ramurile. Însă un arbore tăiat necorespunzător poate să devină foarte periculos.

#3 … tăierea radicală este cel mai bun mod de a reduce înălțimea unui arbore

NU!!! La foarte multe specii ramurile crescute ca urmare a aplicării unor tăieri agresive se dezvoltă extrem de rapid și, astfel, arborele revine la înălțimea inițială într-un timp foarte scurt.

#4 … tăierea radicală permite diminuarea umbrei

NU!!! Dimpotrivă, o tăiere severă provoacă apariția de frunze mult mai mari purtate de lujeri lacomi ce cresc într-un număr foarte mare.

#5 … tăierea radicală împiedică formarea lemnului mort

NU!!! Lujerii numeroși care se dezvoltă după o tăiere radicală nu sunt toți viabili. După câțiva ani de viață între aceștia se instalează o relație de concurență, iar ramurile dominate mor în cele din urmă, devenind astfel un pericol.

#6 … tăierea radicală este economică

NU!!! Comunitățile locale încep să realizeze la ora actuală cât de scump le costă tăierile agresive. Cheltuielile de monitorizare a arborilor periculoși*, cele aferente realizării tăierilor de restructurare precum și costurile de replantare sunt exorbitante”.

Cum arăta bulevardul Elisabeta în 2014, înainte de toaletare (sursa- – Google Maps)

Cum arată acum

Copac toaletat pe bd. Aviatorilor (Foto: Alexandru Gadiuta, Facebook)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro