Sari direct la conținut

Trei din cinci români cred că nu-și vor permite să se pensioneze atunci când împlinesc vârsta de pensionare și că vor fi nevoiți să lucreze pentru a putea să își plătească facturile

HotNews.ro
Trei din cinci români cred că nu-și vor permite să se pensioneze atunci când împlinesc vârsta de pensionare și că vor fi nevoiți să lucreze pentru a putea să își plătească facturile

Asta rezultă dintr-un studiu făcut de ING în întreaga Europă, document care mai arată faptul că doi din 5 români nu au economii mai mari de trei salarii, iar 7 din zece români sunt de părere că salariile nu sunt suficiente pentru a le permite să facă economii. La nivel european, doar un sfert din populație se așteaptă să aibă același nivel de trai după momentul pensionării.

Aproximativ 54% dintre europeni preconizează că vor rămâne activi pe piața muncii după vârsta de pensionare, relevă cel de-al optulea sondaj internațional ING pe tema economiilor, la care au luat parte 14.695 de respondenți din 15 țări, dintre care 13 din Europa. Cele mai ridicate procente au fost înregistrate în România și în Cehia (63%).

Noțiunea de „pensionare”, în sens tradițional, va deveni în curând perimată, conform sondajului ING. Aproximativ o treime dintre respondenți a afirmat că nu știu când vor ieși la pensie (29%) și încă 11% consideră că vor continua să lucreze pentru tot restul vieții. 43% dintre români sunt de părere că pensiile vor fi mai mici decât contribuțiile acestora.

62% dintre europeni se arată îngrijorați că nu vor avea suficienți bani după momentul pensionării. 58% dintre persoanele chestionate au afirmat că vor opta pentru o formă de muncă temporară, fie într-un domeniu similar (36%) sau diferit față de cel actual (23%).

Fondurile disponibile după data pensionării sunt un motiv de îngrijorare și pentru că economiile acestora sunt reduse. 42% dintre respondenții studiului declară că nu au economii mai mari de trei salarii, fondul de rezervă minim recomandat fiind echivalent cu trei-șase salarii. România se situează pe locul doi (58%), după Turcia (60%), în ceea ce privește lipsa economiilor pe o perioadă mai mare de trei luni. La polul opus se află Luxemburg, doar 25% dintre persoane declarând că nu au bani economisiți.

Aproximativ 69% dintre români susțin că nu reușesc să economisească din cauza veniturilor prea mici și în același procent, declară că nu le ajung banii până la data următorului salariu. În cazul în care rămân fără bani, 63% dintre români au răspuns că își reduc cheltuielile, 42% dintre aceștia se împrumută de la familie sau prieteni – cea mai mare pondere la nivel european (cu o medie de 20%), iar 24% utilizează cardul de credit.

  • „Concluziile studiului reflectă dificultățile cu care se confruntă multe persoane în încercarea de a-și atinge obiectivele de economisire pe termen lung. Majoritatea europenilor a afirmat că își monitorizează cheltuielile zilnice, însă mulți dintre aceștia sunt de acord că încă se confruntă cu provocări financiare, anticipând că vor lucra și după vârsta pensionării. Planificarea pe termen lung este dificilă în contextul în care mulți dintre respondenți au afirmat că nu reușesc să economisească pe termen scurt, o tendință observată în toate țările chestionate.” Jessica Exton, specialist în știința comportamentală în cadrul ING.
ARHIVĂ COMENTARII
Herod • 2009-12-16 13:43:13
Dar windows update va fi facut la fel cu ajutorul internet explorer sau se va dezvolta o functionalitate pentru toate browserele? Daca se va face cu IE atunci care mai e smecheria? Tot trebuie instalat IE :) ...
2 2
eugen • 2009-12-16 13:56:38
asa e mai bine, acum se va putea vedea cu adevarat cota de piata a IE. Totusi cred ca nu e fair-play optiunea de a evidentia cele 5 browsere, nu ar trebui facuta nici o diferenta intre ele.
1 3
Mihai • 2009-12-16 14:09:17
Mda, Microsoft inamicul PC-urilor. Pe cei de la Apple de ce nu le obliga ca Safari sa nu mai fie favorizat??? Sub Ubuntu este pus default Firefox-ul. Deci numai pentru Microsoft este obilgatoriu! Ah da, sa faca acest lucru si pt. telefoanele mobile, ca sa fie mai mare haosul.
3 3
sile • 2009-12-16 15:17:43
Pe Linux, orice browser poate fi instalat by default, in functie de distributie. In plus, browserul default poate fi dezinstalat _complet_ si inlocuit. Nu stiu cum e la MacOS, dar banuiesc ca e similar (altfel vor avea aceeasi problema daca vor ajunge la o cota semnificativa de piata). Unde ne-a adus situatia actuala? Orice utilizator de Linux stie ce e ala un browser si stie sa-si aleaga unul. Pe cand pe Windows, pentru majoritatea utilizatorile IE este Internetul. Asta vrea sa indrepte CE. Si oricum "bundling"-ul (conditionarea achizitiei unui bun de achizitionarea altuia) este o practica concurentiala cunoscuta si interzisa de ani buni.
0 2
V • 2009-12-17 20:39:49
Am inteles, nene silica. Deci Microsoft sa scoata notepad, paint, solitaire si orice alta aplicatie care nu tine de sistemul de operare. Eventual sa scoata si ferestrele, pentru ca nu sunt obligatorii, si sa ne lase sa instalam gnome sau kde, ca tare's mumoase! Hai ca o luati rara urat de tot. Daca va place linuxul asa tare, instalati linux! Lasati-ne pe restul naibii in pace! Eu sunt perfect multumit sa am un browser intergrat in sistemul de operare!
0 0
Red.Scarlet • 2009-12-16 14:12:20
Mi se pare normal si corect, dar asta trebuia implementat direct la lansarea windows 7 nu , peste 100 de ani dupa lansare. Si trebuia inclusa in dvd-ul de instalare al windows 7. Nu ca un update prin internet. Update-ul ar trebui doar ca sa updatezi browserul la zi, nu ca sa il instalezi.
1 2
florin • 2009-12-16 14:19:14
Asta este una din deciziile stupide ale celor de la CE, care vor in acest fel sa isi justifice salariile. Oricine dorea isi putea instala orice browser, nu era nici o opreliste , asa ca nu inteleg atata tevatura. Ce urmeaza, sa ii oblige pe cei de la Ford sa faca posibila montarea de motoare de Opel pe masinile lor? Pe cei de la Sony sa faca TV-uri care sa mearga cu telecomenzi de rame foto Agfa? Pe neveste sa faca posibil accesul barbatilor la alte femei? Tot felul de prostii in numele concurentei loiale. Mai bine s-ar ocupa de companiile care formeaza carteluri, de distribuitori care fac de 10 ori pretul final fata de cel de producator, etc
5 2
Luke • 2009-12-16 15:03:43
Referitor la ce au zis cei de mai sus. Problema IE este mult mai mare decat o simpla alegere de browser. Cei de la MS au ajuns sa-si bata joc de toate standardele existente in domeniul web. Intrebati orice programator (de web si nu numai). Bine ca li s-a dat peste nas pana la urma. E adevarat, nu sitiu daca cei de la CE au luat in considerare si astfel de lucruri dar bine le-au facut.
0 2
[deleted] • 2009-12-16 15:37:53
Acest comentariu a fost șters.
1 0
sile • 2009-12-16 16:06:24
Sa te caute 3 baietasi de cartier dimineata pe la 5 si sa-ti instaleze cu forta IE pe calculator. Gratis. Din partea Microsoft. Trebuie sa intelegi ca nu toate ofertele posibile sunt si legale.
0 0
florin • 2009-12-16 16:46:08
Windows este un produs complex, care vine cu IE, pe langa alte functionalitati. Asa, si eu as vrea sa am un Opel Astra cu bord de Honda Civic dar nu se poate si nici nu vad pe nimeni sa oblige Opel sa furnizeze masina cu posibilitatea de a alege intre bord de Opel si bord de Honda
0 0
sile • 2009-12-16 17:04:54
Windows e un sistem de operare, si un sistem de operare nu include si un browser.
0 0
dan • 2009-12-16 16:11:59
cum zice si comentariul de mai sus, alegerea browserului la instalare este o mare prostie si pierdere de timp. de ce este o stupida decizia? pai: 1. orice sistem de operare trebuie sa aiba un browser impliciti la instalare. in cazul windows avem internet explorer; 2. oricine poate dupa sa treaca pe alt browser. personal folosesc firefox si nu as trece pe google sau safari; 3. daca s-ar ajunge la optarea pentru un browser la instalare, evidentierea celor mai mari browsere de pe piata la instalare este ok, pentru ca restul sunt doar distributii ale celor 5 browsere (floc e firefox, maxthon e internet explorer samd); 4. internet explorer 8 este adus la standardele web (p.s. sunt programator si designer web). deci alt browser nu mai isi are rostul pentru un utilizator nou (adica la prima intalnire cu un calculator)
0 0
sile • 2009-12-16 16:32:21
1. Nu trebuie sa aiba. La fel cum nu trebuie sa aiba soft de editare video, animatie 3D sau un server de baze de date. Nici unul din astea nu-si are locul intr-un sistem de operare (cauta definita daca nu ma crezi). 4. Acid3 (daca tot te dai programator).
0 0
Fane • 2009-12-16 16:24:24
Microsoft = inventatorul pc si vin tot felul de smecheri sa puna conditii !! Daca eu inventez o masina si vin tot felul de oportunisti care au confectionat un volan , se dau grande ca si ei pot conduce masina cu volanul lor , iar eu sa fac pe viitor masini fara volan !!! culmea domle !! Oricum orice utilizator isi alege browserul , ca are unul din oficiu ...foarte bine ... Ce s-ar intampla in toata lumea daca MS " inchide " pravalia ?? ce vor face astia cu browserele lor ??
0 0
diablo • 2009-12-16 17:41:00
Oamenii ca tine sunt motivul pentru care CE a cerut aceasta schimbare Microsoftului. Dupa parerea ta Microsoft a inventat PC-ul so tot ei sunt singurii care scriu sisteme de operare si programe de calculator. Afla ca nu e asa. PC-uri au fost inventate de altii (http://en.wikipedia.org/wiki/Personal_computer), sisteme de operare si programele (inclusiv browsere web) sunt scrise si de altii (vezi linux si MAC OS de la Apple), Scopul CE a fost sa dea accesul liber la informatii ca sa poate afla toata lumea ca exista alternative (mai bune sau nu) la IE iar decizia Microsoft de rezolvare a problemei mi se pare de bun simt. Daca MS inchide pravalia ... nu e nici o problema ... mai sunt si altii care fac software (chiar foarte bun).
0 0
ionescu • 2009-12-16 19:18:07
Nici mie nu imi place MicroShit si sunt utilizator linux. Dar decizia CE este imbecila. Daca te iei dupa ei ar trebui ca un sistem de operare sa fie "chel" ca sa nu ii discrimineze pe ceilalti. Hai sa mergem in aceeasi logica: MS ar trebui sa puna un "ecran de alegere" prin care sa optam intre media player si alte 1000 playere video. Sau pur si simplu sa renunte la a mai baga in distributie a unui astfel de program. De asemenea ar trebui sa renunte la command prompt (pentru ca exista si alte variante de dos gen DRDOS sau FREEDOS). Aceeasi chestie si cu notepad, wordpad. De exemplu eu vreau sa editez texte cu vi sau cu nano sau mcedit. Si nu imi place sa folosesc windows explorer . Deci ori bagam totalcommander or desfintam windows explorerul. Putem merge mai departe: sistemul de fisiere. Vi se pare normal sa fim obligati sa lucram sub FAT32 sau NTFS (facute de MS). De ce sa nu optam pentru EXT2,EXT3, reiserfs ? Asa ca ori ne intreba la instalare ce sistem de fisiere folosim ori renuntam la un sistem de fisere :)
0 0
diablo • 2009-12-17 11:14:13
Asta e decizia Microsoft nu a CE. CE doar a amendat Microsoftul si i-a obligat sa gaseasca o solutie astfel incat orice utilizator de windows sa stie ca exista si ca poate alege si alt browser web (altul decat IE). Initial Microsoft a spus ca in UE va livra windows fara nici un web browser. Acum au gasit solutia asta. Alta solutie era sa bage toate alea 9 browsere pe dvd-ul de instalare a windowsului si sa se instaleze odata cu SO.
0 0
ionescu • 2009-12-16 19:23:13
Mai bine CE se ocupa de altceva. De exemplu intelegerile subterane intre MS si producatorii de PC-uri. Nu mi se pare normal sa imi cumpar un laptop la care mi se vara pe gat si un Vista desi eu am de gand sa instalez un *nix. Am la firma 7 PC-uri care mi-au venit la "pachet" cu vista (un jeg de SO pe care nu l-as instala nici platit). Am fost nevoit sa-mi sa il rad si sa-mi cumpar 7 licente de XP. Asta mi se pare o mare porcarie. Dar din pacate CE se ocupa mai mult de curbura castravetilor si mai putin de probleme reale.
0 0
mita • 2009-12-16 22:27:01
Ionescu, specialistul lui peste! Era suficient sa instalezi orice licenta de xp pro, api gratuit cu un telefon pe baza cheii vista primeai codul de activare pentru xp pro. Deci ai dat banii ca fraierul pe 7 licente de xp (daca ai dat - hihihi), si iata cum valori ale IT-ului din Romania isi pot permite sa emita judecati depre IT numai dupa ureche, ba chiar platesc fara macar sa se documenteze. Ionescu-- esti praf. Cu sigurantza tot ce produci este la fel de superficial ca modul in care ti-ai relicentiat PC-urile. Hahahaha!
0 0
MarcelN. • 2009-12-21 22:16:24
Poate Linux ai vrut sa zicic, ca Unix NU e gratuit, specialistu' lu' peste. Nu in ultimu' rand, la faza cu termenii licentierii ai dat cu c****-n ventilator. Iti luai, desteptule, Windows 7 platind o diferenta. Da' nuuuu, batman! >:)
0 0
V • 2009-12-17 20:35:29
Acum vreau sa vad si eu toate distributiile de linux, ca la instalare imi ofera posibilitatea sa instalez de la inceput internet explorer in loc de fireshit. Si pt sile, linuxistu', si ai lui asemenea: zi-mi si mie, silica, in afara poate de linspire, in ce distributie pot alege sa am internet explorer instalat by default, ca browser? Si cine te opreste, nene, sa instalezi in windows oride rahat de firefox sau opera sau ce vrea mintea ta obosita de atata text in consola de linux? sunteti culmea! Mai rau e ca au ajuns sa conduca UE o mana de alti idioti, probabil de aceeasi teapa ca becali&co, care dau cu legi absurde in stanga si in dreapta.
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro