Sari direct la conținut

Iohannis, despre intenția ministrului Apărării de a ataca în contencios prelungirea mandatului generalului Ciucă: Un demers inoportun, riscant

HotNews.ro
Generalul Nicolae Ciuca, fost sef al Statului Major, Foto: MApN
Generalul Nicolae Ciuca, fost sef al Statului Major, Foto: MApN

Președintele Klaus Iohannis a calificat drept „un demers inoportun, riscant”, intenția ministerului Apărării de a ataca în contencios administrativ decretul președintelui Klaus Iohannis privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major.

„Faptul că se adresează în contencios cu ierarhia militară mi se pare un demers inoportun, riscant”, a spus Iohannis, răspunzând unei întrebări a ziariștilor, înainte de a se întreba: „Ce va gândi un înalt responsabil, de exemplu din armata unei țări aliate, dacă află că ministrul Apărării merge în contencios să-și conteste propriul șef al armatei?”.

Potrivit șefului statului, PSD este „foarte supărat și ministrul este foarte supărat că nu le-a ieșit jocul”.

În opinia președintelui, este vorba de „unul și același” joc „pe care îl joacă PSD de la început, vrea să pună mâna pe toate funcțiile din stat, ori asta nu se poate, funcțiile din stat se ocupă și pe criteriul competenței”.

Acesta l-a criticat pe ministrul Apărării, Gabriel Leș, despre care a afirmat că este „foarte vocal” dar „nu a fost capabil să vină cu o propunere legală și o ține una și bună”.

Potrivit lui Klaus Iohannis, „ministrul Apărării a propus o persoană pentru două funcții în aceeași ședință (a CSAT), ceea ce nu se poate”.

Ceea ce „evită să o spună acest ministru PSD-ist” este că „nu există nicio propunere a lui către mine cu o nominalizare a unei persoane care ar urma să ocupe această funcție” iar „decizia pe care am luat-o atunci a fost singura posibilă și corectă”, a mai spus Iohannis.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a anunțat miercurea trecută că a depus o plângere prealabilă la Administraţia Prezidenţială, prin care solicită revocarea decretului privind prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării. Instituția susține că pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului Apărării şi cu avizul prim-ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

MApN susţine în document că decretul încalcă dispoziţiile prevăzute în Legea nr.346/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, articolul 32, alineatul 5, conform căruia „Șeful Statului Major al Apărării este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de Președintele României, la propunerea ministrului apărării, cu avizul primului-ministru, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an”.

Concret, în document se arată că pentru prelungirea mandatului şefului Statului Major al Apărării ar fi trebuit să fie parcursă aceeaşi procedură ca şi în cazul numirii, mai exact la propunerea ministrului Apărării Naționale şi cu avizul prim-ministrului. În acest caz, nu există nici propunerea ministerului, nici avizul premierului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro