Cum a reușit o supercolonie de 1, 5 milioane de pinguini să rămână ascunsă pentru aproape 3.000 de ani
Anul acesta, oamenii de știință au anunțat că au descoperit o colonie de 1, 5 milioane de pinguini Adeliepe un petic din Insulele Danger, care sunt mereu înconjurate de apă înghețată, după petele de excremente văzute din satelit. Potrivit cercetătorilor, nimeni nu s-a gândit să îi găsească acolo, tocmai pentru că insulele sunt mereu înconjurate de banchize, însă tocmai asta a protejat frumoasele păsări de intervențiile oamenilor și de pescari, scrie livescience.
”Cred că am ratat (colonia, n.r) din cauză că nu ne-am așteptat să îi găsim acolo”, a spus Heather Lynch, o ecologistă de la Universitatea Stony Brook, care a subliniat că anterior una dintre insule a fost verificată, dar nu au fost verificate toate insulele.
Insulele Danger nu sunt ușor de accesat, sunt numite așa pentru că ”aproape tot timpul sunt acoperite de un strat subțire de apă înghețată care exclude recensămintele periodice aici”.
Mai mult, potrivit cercetătorilor, zona este atât de mică încât nici nu apare pe majoritatea hărților Antarcticii.
Cea mai bună ipoteză pentru care pinguinii s-au retras pe Insulele Danger, potrivit cercetătorilor, este că au fost forțați de schimbările climatice.
Se pare, potrivit cercetătorilor, că păsările au trăit pe aceste insule fără a fi detectate pentru cel puțin 2.800 de ani.
Asta până când un coleg de la NASA a dezvoltat un algoritm care a făcut ca detectările prin satelit să fie automate.
Când echipa de cercetători a privit mai bine imaginile suprinse de satelit, a decoperit că un petic din Insulele Danger era plin de excremente de pinguin.