Sari direct la conținut

Decizie a instanței: Sediul Primăriei Sectorului 3 a fost construit ilegal

HotNews.ro
Sediul Primăriei Sector 3, Foto: Primaria sector 3
Sediul Primăriei Sector 3, Foto: Primaria sector 3

Primăria Sectorului 3 a emis ilegal autorizația de construire pentru propriul sediu, din din Calea Dudeşti, numărul 191, potrivit unei sentințe date de Tribunalul București, actul administrativ fiind anulat. Procesul a fost intentat de Asociația pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural și Salvați Bucureștiul. Decizia instanței nu este definitivă.

”Justiția a decis că autorizația de construire a noului sediu al Primăriei Sectorului 3, din Calea Dudești nr.191, a fost emisă ilegal, la fel cum a fost și demolarea unei clădiri reprezentative pentru patrimonial Bucureștiului, Şcoala Primară Comunală „Constantin Bozianu”, monument istoric ridicat în anul 1867, pentru a face loc noului sediu administrativ al Primăriei. La inițiativa primarului Robert Negoiță și cu sprijinul fostului ministru al culturii, Daniel Barbu, și a fostului secretar de stat Radu Boroianu, această clădire de patrimoniu a fost distrusă şi transformată ilegal în sediu administrativ al Sectorului 3. La această distrugere a contribuit și ministrul educației de atunci, Ecaterina Andronescu care, între anii 2012-2013, a permis schimbarea destinației clădirii. Şcoala Primară Comunală „Constantin Bozianu” a supraviețuit celor două Războaie Mondiale, a supraviețuit cutremurelor şi demolărilor comuniste, dar nu a rezistat dorințelor lui Robert Negoiță de a-și instala biroul într-o clădire istorică”, se arată într-un comunicat al Asociației Salvați Bucureștiul.

Actualul sediu al Primăriei Sector 3

Cum arata clădirea înainte să fie transformată în sediul Primăriei Sector 3

Sediul Primăriei Sector 3 a fost construit în interiorul unei clădiri monument istoric – Şcoala Primară Comunală „Constantin Bozianu”, o bună parte din imobil fiind demolat. Pentru a face loc noului sediu a fost demolat și căminul cultural aflat lângă școală, și el monument istoric.

Cele două asociații au cerut anularea autorizației de construire pe motiv că documentul trebuia emis de Primăria Capitalei, nu de Primăria de sector, fiind vorba despre o intervenție pe un monument istoric, dar și fiindcă declasarea partială a școlii s-a făcut ilegal, potrivit unei hotărâri judecătorești.

,,Primăria sectorului 3 nu avea competența să emită autorizația de construire, competentă era doar Primăria Generală, deoarece vorbim de o clădire care era monument istoric”a precizat Ștefania Simion, președintele Asociației pentru Conservarea Integrată a Patrimoniului Natural și Cultural (ACIP).

”A muta o școală pentru a face loc unui sediu administrativ este definiția parvenitismului, pentru că una este ca un copil să învețe într-o școală ridicată în vremea lui Cuza și să înțeleagă că actul de educație are o continuitate și alta e să învețe într-o școală ridicată în urmă cu 10 ani, fără istorie. Dacă primarul Negoiță dorea un sediu administrativ într-o intersecție mai aglomerată, putea să reamenajeze școala, să se mute acolo și să lase copiii în clădirea istorică,, a declarat deputatul Nicușor Dan, în cadrul unei conferințe de presă susținută în fața sediului Primăriei sectorului 3.

Asociația Salvați Bucureștiul a cerut mai întâi în instanță anularea Ordinului Ministerului Culturii pentru declasarea parțială a monumentului istoric și a câștigat procesul, decizia fiind definitivă.

,,Justiția a anulat definitiv Ordinul de Ministru prin care era declasat monumentul istoric Şcoala Primară Comunală şi Căminul Cultural „Constantin Bozianu”, din Calea Dudeşti, numărul 191,, a declarat Oana Poenaru, președintele Asociației Salvați Bucureștiul, asociație care a început demersurile în instanță pentru salvarea monumentului istoric.

Mai exact, Ministrul Culturii la vremea respectivă, Daniel Barbu, a emis ordinul de declasare fără avizul favorabil al Secţiunii Evidenţă a Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice şi fără acordul plenului Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, potrivit Asociației Salvați Bucureștiul.

Abuzul ministrului Barbu a dat naștere altui abuz, prin care primarul sectorului 3 a dat autorizare de demolare a Școlii 80 și de construire a noului sediu administrativ al Primăriei.

Anularea autorizației de demolare-construire deschide calea cererii de reconstruire a sălii de spectacol din interior, iar asociațiile vor continua demersurile în acest sens.

De asemenea, deputatul Nicușor Dan a anunțat că vor fi făcute plângeri penale pe numele lui Daniel Barbu, Radu Boroianu și Liviu Negoiță.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro