Sari direct la conținut

Benjamin Netanyahu bate în retragere după ce a sugerat că Hamas ar fi fost încurajată de protestele împotriva sa

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu alaturi de Nadav Argaman in perioada in care acesta conducea Shin Bet, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia
Benjamin Netanyahu alaturi de Nadav Argaman in perioada in care acesta conducea Shin Bet, Foto: GIL COHEN-MAGEN / AFP / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a părut să dea înapoi duminică seara în privința unui comentariu în care sugera că organizația teroristă Hamas ar fi fost încurajată să atace Israelul în urma protestelor de luni de zile împotriva cabinetului său, relatează Reuters.

Postul TV Channel 12 și alte mass-media israeliene au relatat că Netanyahu a spus că trebuie să existe o examinare pentru a vedea dacă protestele pe scară largă, la care au luat parte și rezerviști ai forțelor armate israeliene (IDF), au contribuit la decizia Hamas de a-și lansa atacul surpriză din data de 7 octombrie.

Însă după ce comentariul său a atras un val de critici, el a scris duminică seara pe platforma social media „X”, fosta Twitter, că Hamas a început un război „deoarece a vrut să ne ucidă pe toți și nu din cauza unor certuri din sânul nostru”.

„Doar împreună vom învinge”, a adăugat el.

Anterior, șeful opoziției Benny Gantz, care s-a alăturat cabinetului de război al lui Netanyahu ca parte a unei coaliții de uniune națională pe timp de război, a declarat că Netanyahu trebuie să își retragă comentariul privind eventuala legătură între proteste și atacul Hamas.

„Evitarea responsabilității și aruncarea cu noroi pe timp de război reprezintă o lovitură pentru țară”, a scris Gantz pe „X”.

Trei sferturi din israelieni cred că Netanyahu ar trebui să plece

Sâmbătă, protestatari s-au adunat în fața locuinței lui Netanyahu, scandând „La închisoare, acum!” într-o manifestare de furie față de eșecul cabinetului său de a dejuca atacul Hamas, cel mai sângeros din istoria modernă a Israelului.

Tot sâmbătă, un sondaj de opinie publicat de mass-media israeliană a arătat că trei sferturi dintre israelieni cred acum că Netanyahu ar trebui să își dea demisia din cauza eșecului.

În ceea ce privește protestele blamate de Netanyahu, acestea au fost motivate de intențiile cabinetului său de a implementa o reformă controversată a justiției despre care criticii săi afirmă că ar fi însemnat în practică trecerea puterii judiciare sub controlul celei executive.

La aceste proteste s-au alăturat și mii de rezerviști ai IDF, aceștia refuzând prezentarea periodică obligatorie la centrele militare într-un semn de disidență fără precedent în cadrul forțelor armate ale Israelului.

Netanyahu i-a acuzat de mai multe ori pe rezerviștii IDF că subminează securitatea națională a țării prin protestul lor. Avertismente asemănătoare au fost lansate și de foști și actuali șefi ai serviciilor secrete israeliene, o parte a acestora cerându-i public lui Netanyahu să renunțe la planurile privind sistemul judiciar.

Inclusiv Yoav Gallant, ministrul apărării din cabinetul lui Netanyahu și un membru al partidului său Likud, i-a cerut premierului acest lucru, motiv pentru care a fost demis din funcție la finalul lunii martie.

Netanyahu a revenit însă asupra deciziei doar două zile mai târziu, pe fondul temerilor că demiterea lui Gallant ar inflama și mai mult tensiunile din cadrul societății israeliene.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro