Sari direct la conținut

Liviu Dragnea, despre votul la cererea de începere a urmăririi penale pentru Tăriceanu: Eu sunt mama Omida? Senatorii PSD au personalitate

HotNews.ro
Liviu Dragnea, despre votul la cererea de începere a urmăririi penale 
pentru Tăriceanu: Eu sunt mama Omida? Senatorii PSD au personalitate

„Eu sunt mama Omida, acum sincer?”, a reacționat luni președintele PSD, Liviu Dragnea, întrebat de ziariști care va fi rezultatul votului în cazul cererii DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale a liderului Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Senatorii PSD au personalitate” și „se vor uita cu atenție pe acest dosar”, a mai spus Dragnea.

Biroul Permanent al Senatului discută, luni, solicitarea DNA de încuviințare a începerii urmăririi penale a preşedintelui acestui for, Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat că ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Vicepreședintele Senatului Claudiu Manda spunea joi că solicitarea DNA de încuviințare a urmăririi penale împotriva lui Tăriceanu a ajuns la el miercuri la ora 15.10, fiind vorba despre 73 de volume cu documente a câte 150-300 de pagini.

Ce acuzații i se aduc lui Tăriceanu

Procurorii DNA îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu de luare de mită, după ce ar fi primit, când era premier, foloase materiale de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Procurorii DNA spun că Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aproximativ 800.000 de dolari de la reprezentanții unei companii austriece, în schimbul demersurilor depuse, astfel încât să se încheie mai multe acte adiționale la un contract comercial derulat de companie. Suma ar reprezenta un comision de 10% din valoarea acestor acte adiționale și ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore. În acest dosar sunt urmărite penal și alte persoane, preciza DNA.

Acuzațiile care i se aduc lui Călin Popescu Tăriceanu au legătură cu firma austriacă Fujitsu Siemens Computers GmbH, care era distribuitor al licențelor Microsoft, susțin surse oficiale, pentru HotNews. Chiar dacă DNA nu a precizat oficial legătura cu Microsoft, Călin Popescu Tăriceanu a invocat acest lucru în prima reacție la informațiile privind noul său dosar.

Cum a răspuns Tăriceanu acuzațiilor

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a spus duminică la România TV că noile acuzații care i se aduc, deși nu știe exact despre este vorba, sunt ”un demers politic prin care se dorește ca o serie de lideri politici să fie scoși din cursă”.

”Mită pe ce? Pe niște hotărâri legale, dacă nu erau legale, puteau să fie anulate de guvernele care au urmat”, a spus Tăriceanu.

Potrivit acestuia, ”construcția DNA pleacă de la o premisă ilogică”, iar dosarul trimis la Senat probabil e doar ”maculatură”.

”Eu am serioase îndoieli în privința faptelor care ar putea să fie în dosarul care este trimis la Senat. Cu toate că sunt 73 de volume, ca să impresioneze, asta înseamnă 20.000 de pagini, părerea mea este că, așa cum s-a întâmplat și în dosarul precedent în care am fost acuzat și achitat, este enorm de multă maculatură. Pun acolo o hârtie ca să spună lumea – domnule, dacă sunt atât de multe pagini, or fi cine știe ce probe deosebite”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

El a mai spus că ”nu pică guvernul, absolut sigur, fără niciun fel de ezitare”. De asemenea, Tăriceanu a spus că nu exclude candidatura la prezidențialele de anul viitor, iar în ceea ce privește relația cu președintele României, Klaus Iohannis, acesta a spus că ”ne înțelegem perfect, nu comunicăm”.

Miercuri, Tăriceanu afirma că în perioada în care a fost premier nu a făcut niciun fel de plăți către Microsoft, dar a dat patru hotărâri de Guvern, după ce a primit ”solicitări numeroase din partea Microsoft pentru a intra în legalitate, toate instituțiile centrale foloseau licențele windows fără ca ele să fie plătite către Microsoft”.

”În al treilea rând, în timpul guvernării pe care am condus-o nu s-a făcut nicio plată către Microsoft, în cazul licențelor la care face referire dosarul. Contractul a fost semnat în guvernarea Năstase, plăți s-au făcut în guvernările care au urmat perioadei 2005-2008, dar nu în guvernarea Tăriceanu. Hotărârile de guvern, la care văd că face referire o parte din presă, prevedeau începerea procesului de inventariere a licențelor. Am promovat aceste HG în contextul în care Microsoft amenința că va da România în judecată, caz în care riscam ca statul român să piardă mulți bani. În fața acestor evidențe, să vorbești despre acuzații de mită, este lipsit de sens”, a scris miercuri Tăriceanu pe Facebook.

CITEȘTE ȘI: Legăturile lui Tăriceanu cu „afacerea Microsoft”. Cum se apără fostul premier și ce scrie în documentele oficiale trimise de Ministerul Comunicațiilor în Parlament

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro