Consiliul Concurenței investighează din nou posibile înțelegeri anticoncurențiale pe piața cimentului / Amenzi de aproape 30 milioane de euro au mai fost aplicate pe piața cimentului în 2005
Holcim România, CRH Ciment (n.a fosta Lafarge) și Heidelbergcement România sunt investigate în prezent de Consiliul Concurenței cu privire la o posibilă înţelegere anticoncurenţială, realizată prin împărţirea pieţei producţiei şi comercializării cimentului din România, din perspectiva cotelor de piaţă şi/sau produselor oferite pe piaţă, limitarea sau controlul producţiei, comercializării, dezvoltării tehnice sau investiţiilor, corelate cu posibila coordonare a politicii de formare a preţurilor practicate de întreprinderile implicate, începând cu anul 2010, a anunțat miercuri autoritatea. Dacă vor fi găsite vinovate, companiile riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.
În cadrul acestei investigaţii, Consiliul Concurenţei a anunțat miercuri, 24 octombrie, că a desfăşurat inspecţii inopinate la sediile companiilor investigate, iar documentele ridicate se află în analiza autorităţii de concurenţă, în cadrul procedurii specifice de investigatie.
În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.
Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte existenţa unei încălcări a Legii Concurenţei.
- Lafarge (n.a în prezent CRH Ciment), Carpatcement si Holcim au fost amendate cu aproximativ 30 de milioane de euro în 2005 / Carpatcement a câștigat procesul cu Consiliul Concurenței
Consiliul Concurenței a sancționat în 2005 companiile Lafarge (n.a în prezent CRH Ciment), Carpatcement si Holcim cu o amenda totala de aproximativ 30 de milioane de euro, ca urmare a formarii unui cartel pe piata din Romania. Cu exceptia Carpatcement, celelate doua companii s-au conformat si si-au achitat amenda fara sa depuna contestatii in instanta.
Înalta Curte de Casație și Justiție a decis în data de 7 martie 2007 ca societatea Carpatcement să nu plăteasca amenda de aproape noua milioane de euro pe care Consiliul Concurenței i-a aplicat-o în luna mai a anului 2005.