Sari direct la conținut

O maree roșie decimează delfinii, țestoasele și peștii din Florida, unde a fost decretată stare de urgență

HotNews.ro
Maree rosie in Florida, Foto: Captura YouTube
Maree rosie in Florida, Foto: Captura YouTube

Autoritățile au decretat stare de urgență în Florida, unde o „maree roșie” devastatoare ucide delfini, țestoase marine și pești într-un ritm extrem de rapid, scrie AFP.

Doar în această lună, peste o sută de tone de animale marine moarte au fost adunate de pe plajele părăsite din cauza unui miros foarte puternic în jurul orașului Sarasota, pe coasta de vest a Floridei, în mod normal foarte apreciată de turiști.

Din 7 august,m 12 delfini au eșuat pe coastă, în această zonă, trei dintre ei morți, un bilanț echivalent cu cel obișnuit pentru un întreg an.

„Este epuizant, fizic și mental”, spune Gretchen Lovewell, de la Mote Marine Laboratory, care conduce o echipă care culege țestoasele și mamiferele marine eșuate sau moarte.

Marea roșie, „red tide” în engleză, este un fenomen natural provocat de Karenia brevis, un organism unicelular microscopic prezent în special în Golful Mexic. Acesta eliberează o neurotoxină puternică ce se poate propaga în aer, provocând migrene, tuse și crize de astm la oameni.

Karenia brevis se regăsește în cantități mici, în general. Dar, dacă aceste organisme se multiplică, pericolul este mare pentru animale, care riscă să respire aceste toxine sau să moară mâncând pești sau alge infectate.

Se numea Speck

Duminică, în apropiere de Siesta Key, clasată printre cele mai frumoase plaje din Statele Unite, Lovewell a fost chemată pentru a recupera un delfin în descompunere.

Se numea Speck. Avea 12 ani. Acest mascul fusese văzut de cel puțin 300 de ori de cercetători care observă cu atenție mai multe generații de mari delfini sălbatici în golful Sarasota.

„E bulversant”, povestește Randall Wells, directorul programului de cercetări asupra delfinilor în Sarasota.

Cercetătorul scoate o hartă care atestă toate locurile unde Speck a fost zărit de cercetători în ultimii ani.

Mama și bunica delfinului fuseseră și ele observate anterior. Au murit ambele după ce au înghițit materiale de pescuit.

„Pe Speck îl știam de la naștere”, își amintește Wells. „I-am dat numele tatălui său.”

Cercetătorii bănuiesc că marea roșie este vinovată de moartea cetaceului. Pentru certitudine, trebuie așteptate rezultatele laboratorului, în următoarele săptămâni.

Fenomenul care afectează în prezent Florida a început în octombrie 2017, dar s-a accentuat în ultimele săptămâni, propagându-se pe coasta vestică a statului, de la Tampa la Naples, pe o distanță de 320 kilometri.

Agricultura la scară industrială și o gestiune proastă a deșeurilor pot favoriza ploriferarea algelor toxice, albastre sau verzi, o altă problemă care afectează apele din Florida. Și același lucru se întâmplă și cu mareea roșie, spun experții.

Mirosul peștelui în descompunere afectează economia locală, privată de venituri de milioane de dolari din pescuit și turism, în plin sezon.

„Viața noastră este turismul, aici, în sud-vestul Floridei”, se plânge Omar Botana, propietara unui centru de închiriere de nave la Bonita Springs, la nord de Naples.

„Ne-a afectat afacerea la nivelul de 40%, aș spune”, a adăugat el.

După ultima maree roșie de anvergură, în 2005-2006, delfinii au continuat să sufere, notează Randall Wells.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro