Abonamentele medicale ca soluție în fața modificărilor fiscale
La nivel economic, provocările pentru companiile din mediul privat rămân unele importante și pe final de an. Presiunile externe, instabilitatea socio-politică și inflația, alături de lipsa predictibilității fiscale sunt doar câțiva dintre factorii al căror impact negativ se traduce și în scăderea capacității angajatorilor de a-și recompensa angajații prin creșteri salariale.
În acest context, companiile resimt o presiune suplimentară pe o piață a muncii caracterizată deja de o dinamică puternică, așa cum este cea din România. Posibilitatea de a lucra de la distanță pentru companii din străinătate, interesul pentru locuri de muncă cu program flexibil și hibrid, dar și tendința candidaților de a prospecta noi oportunități și de a-și schimba cu ușurință locul de muncă – doar în septembrie 2023 s-au înregistrat peste 1 milion de aplicări la anunțuri de recrutare, conform unei cunoscute platforme de HR – conduc la provocări privind retenția celor mai buni angajați.
Având în vedere acest aspect, beneficiile extrasalariale, așa cum sunt abonamentele medicale, revin în atenția companiilor ca soluție concretă pentru a compensa impactul noilor măsuri asupra salariilor, dar și pentru a atrage cei mai buni candidați din piața muncii.
Fenomenul vine, de altfel, pe fondul unei tendințe deja existente de a construi pachete de angajare complexe, bazate pe mai mult decât doar un salariu atractiv. De exemplu, faptul că abonamentul medical este, de ceva vreme, unul dintre cele mai populare beneficii extrasalariale non-financiare este demonstrat și de datele rețelei de sănătate REGINA MARIA, care a înregistrat, doar în ultimii ani, o creștere de 40% a ratei accesării serviciilor de prevenție prin abonament, dovedind gradul de satisfacție și încredere al pacienților. Mai mult, față de acum 5 ani, numărul abonamentelor REGINA MARIA aproape s-a dublat: în prezent, rețeaua gestionează 800.000 abonamente, un portofoliu dublu față de acum 5 ani, cu o creștere de 20% doar în ultimul an.
În ceea ce privește beneficiile extrasalariale în ansamblu, dintre opțiunile disponibile, abonamentele medicale sunt preferate de angajați atât pentru că asigură acces la servicii medicale moderne, permițându-le să economisească sume importante în momentul apelării la servicii și investigații medicale, cât și pentru că le pot oferi posibilitatea, de exemplu, de a include membrii familiei, în scopul prevenției: conform datelor REGINA MARIA, doar în ultimul an s-a remarcat o creștere accelerată, de 30%, a abonării membrilor de familie pe abonament.
Evoluția integrării de servicii de sănătate continuă însă pentru angajat și angajator, prin construirea unor pachete personalizate care contribuie la o mai bună sănătate fizică și psihoemoțională a angajaților, indiferent de vârstă sau experiență, cu accent pe zona de prevenție. Abonamentele medicale REGINA MARIA pot fi completate cu diverse servicii, formulate ca extraopțiuni, în funcție de nevoile punctuale apărute, de exemplu: extraopțiune de stomatologie, de psihoterapie, dar și de kinetoterapie sau imagistică complexă.
O altă tendință importantă remarcată la nivelul pieței de muncă este legată de aplicabilitatea mai largă pe care aceste beneficii o pot avea: astăzi, abonamentele medicale nu mai sunt dedicate doar angajaților din industriile calificate, lucru demonstrat și de structura portofoliului REGINA MARIA: aproape jumătate din acesta este format din lucrători în producție, iar angajatori importanți din industrii precum cea auto, retail, FMGC, producție, IT&Telecom sau finanţe și asigurări aleg rețeaua de sănătate pentru a oferi beneficii medicale angajaților lor.
Articol susținut de Regina Maria