Sari direct la conținut

Pirateria digitală și morala din spatele ei. Cum și-au deschis românii ochii, de la „torenți” cu „Veverița_bc”, la Netflix

Panorama.ro
CD-uri cu software piratat, Foto: Jan Miks / Alamy / Profimedia Images
CD-uri cu software piratat, Foto: Jan Miks / Alamy / Profimedia Images

După ce a devenit pentru mulți un păcat uitat al tinereții, pirateria online de muzică, filme sau software e din nou pe val.

Măsuri precum cele anunțate de Netflix, care va implementa un plan prin care să oprească partajarea parolelor, pentru a-și crește numărul de abonați, pun umărul la acest trend: urmărirea de filme și seriale pe site-uri fantomă, doldora de reclame, sau descărcarea de pe „torenți” de la muzică la filme și seriale, până la software.

În România, încă de la începutul anilor 2000, pirateria digitală ne-a ajutat să intrăm în pas cu Occidentul, să dăm cu nasul de aceleași repere culturale ca generațiile de tineri din Vest, să ne dezvoltăm pasiunile. „Torenții” au deschis accesul la o lume imensă de produse virtuale, de la muzică filme și cărți, până la produse software.

Generații întregi de români au crescut cu filme văzute pe calculator sau laptop, subtitrate de „veverita_bc” și „Avocatul31”, după cum povestește pentru Panorama chiar Robert, băiatul, nu fata (așa cum visau mulți utilizatori de „torenți”) care s-a aflat ani de zile în spatele pseudonimului „veverița_bc”. Și pe care acum maturitatea îl găsește la propriul birou de traduceri.

File sharing-ul e văzut însă ca fiind ceva imoral, dacă nu de-a dreptul ilegal, pentru că îi privează pe creatorii de conținut de câștiguri mai mari. Dar, după cum va explica un cercetător care și-a dat un doctorat în acest fenomen, argumentul nu stă, de fapt, în picioare.

Ba mai mult, oamenii vor căuta mereu varianta premium, plătită și obținută legal, dacă este ușor de accesat și decentă din punct de vedere financiar. Când însă condițiile economice, financiare sau politice, în unele țări, fac ca accesul la muzică, filme, cărți sau software să fie prohibitiv, oamenii vor găsi mereu căi către ele.

Citește continuarea reportajului pe Panorama.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro