A doua zi de proteste ale kinetoterapeuților în București. O veste bună: Obligația de a-și reînnoi autorizațiile de liberă practică s-a amânat până în 12 august 2018
Kinetoterapeuții de la Centrul Național de Recuperare Robănescu din București au protestat marți, pentru a doua zi consecutiv, împotriva reducerii veniturilor nete pe fondul plafonării sporurilor și a excluderii acestora de la creșterile salariale din sănătate. Pe de altă parte, sub presiunea valului de nemulțumiri, Colegiul Fizioterapeuților a dat înapoi ieri și a amânat cu trei luni, până în 12 august 2018, obligația ca miile de kinetoterapeuți din țară care aveau autorizații de liberă practică eliberate de institutii publice autorizate anterior noii legi care reglementează profesia de fizioterapeut să și le preschimbe.
Kinetoterapeuții de la Centrul Național de Recuperare Robănescu din București au protestat marți, pentru a doua zi consecutiv, scandând: Salarii decente! Nu vrem stimulente! Și Ordonanță de Urgență!, potrivit unui clip video publicat pe pagina de Facebook a Comunității Fizioterapeuților din România.
- Pentru detalii citește: Grevă spontană a kinetoterapeuților în București: Aceștia reclamă că nu le-au crescut salariile și li s-au tăiat sporurile, ajungand la venituri mai mici cu 700 de lei
Proteste similare au avut loc în aceste zile în mai multe orașe din țară, mai multe categorii de personal ca biologi, chimiști, kinetoterapeuți, infirmieri, brancardieri reclamând faptul că deși au fost exceptați de la creșterile salariale din sănătate, li s-au aplicat reducerea sporurilor, fapt care le diminuează substanțial veniturile nete. Sursa: Mediafax.ro.
- Sub presiunea valului de nemulțumiri, Colegiul Fizioterapeuților a amânat cu 3 luni termenul limită de reînnoire a autorizațiilor de liberă practică
În afară de problema reducerii veniturilor, mii de kinetoterapeuți din toată țara se confruntă în prezent cu problema reglementării profesiei de fizioterapeut.
Prin noua lege 229/2016 a fost creat un Colegiul Fizioterapeuților care ar trebui să reglementeze și să reprezinte acest sector pe modelul Colegiului Medicilor ori al Psihologilor. Problema este că Ministerul Muncii nu a fost consultat în procesul de dezbatere parlamentară care a dus la elaborarea acestei legi, iar Ministerul Sănătății și al Educației nu au elaborat încă normele de aplicare ale acestei legi, care a intrat în vigoare în toamna anului 2016.
Toate aceste lucruri au creat blocaje și imposibilitatea eliberării de noi auorizații de liberă practică în domeniul kinetoterapiei. Colegiul Fizioterapeuților a început să funcționeze abia în luna ianuarie din acest an, când a dat o serie de Hotărâri controversate.
Una dintre acestea, Hotărârea nr. 5/2018 care prevedea la Art. 2 că: „Autorizatiile de libera practica eliberate de institutiile publice autorizate anterior aparitiei legii isi inceteaza valabilitatea in termen de 3 luni de la data publicarii in MO a prezentei hotarari (..) „.
În condițiile în care această hotărâre a fost publicată în MO în 12 februarie, ALP-urile eliberate anterior și-ar fi pierdut valabilitatea în data de 12 mai 2018.
În urma unui val de nemulțumiri și petiții din partea fizioterapeuților, Colegiul s-a întrunit luni, 16 aprilie, și a decis modificarea termenului limită anterior astfel:
„Autorizațiile de liberă practică eliberate de instituțiile publice autorizate anterior apariției legii se preschimbă până la data de 12.08.2018 cu autorizațiile de liberă practică emise de Colegiul Fizioterapeuților din România”.
Mai multe detalii în comunicatul atașat.
Pentru detalii privind nemulțumirile kinetoterapeuților legate de Hotărârile Colegiului Fizioterapeuților, citește:
- Colegiul Fizioterapeuților ia în calcul prelungirea termenului de eliberare a noilor autorizații de liberă practică, după valul de nemulțumiri ale terapeuților
- Probleme mari la reglementarea profesiei de fizioterapeut: Până la beneficiile așteptate, mii de terapeuți riscă să rămână fără dreptul de a profesa