Colegiul Fizioterapeuților ia în calcul prelungirea termenului de eliberare a noilor autorizații de liberă practică, după valul de nemulțumiri ale terapeuților
Mii de terapeuți mai au câteva zile la dispoziție pentru a-și reînnoi autorizațiile de liberă practică (ALP-uri) emise anterior apariției recent înființatului Colegiu al Fizioterapeuților în care ar trebui să se înscrie până în data de 12 mai, pentru a li se elibera noi autorizații. În condițiile în care unii terapeuți au apelat la justiție și foarte mulți evită să se înscrie din cauza costurilor apărute și pentru că nu înțeleg de ce s-a impus un termen de numai 3 luni, pentru a-și reînnoi niște autorizații care au fost valabile mai bine de un an după apariția noii legi care reglementează profesia, Colegiul a anunțat că se va întruni luni, 16 aprilie, pentru a discuta posibilitatea prelungirii acestui termen.
- Într-un comunicat publicat vineri, 13 aprilie, Colegiul Fizioterapeuților din România informează:
„Având în vedere situațiile apărute în teritoriu din cauza dificultăților legate de organizarea și funcționarea colegiilor teritoriale, fizioterapeuții și practicienii care sunt în imposibilitatea de a-și obține autorizațiile de liberă practică, propunerile membrilor Colegiului Fizioterapeuților din România, vidul legislativ și discuțiile avute în audiențele cu reprezentanții Ministerului Sănătății, Consiliul Național al Colegiului Fizioterapeuților din România se întrunește în data de 16.04.2018 pentru discutarea posibilității prelungirii termenului prevăzut la art. 2 din Hotărârea nr. 5/2018 privind procedura de eliberare a autorizației de liberă practică pentru profesia de fizioterapeut, publicată în Monitorul Oficial nr. 129 din 12.02.2018 și respectiv, modificarea acesteia. Ulterior ședinței din data de 16.04.2018 vă vom informa de îndată cu privire la deciziile luate„
- Situația curentă: „Data limită de obținere a ALP-ului pentru cei ce exercită profesia este 12 mai 2018!”
Acesta este anunțul pe care recent înființatul Colegiu al Fizioterapeuților îl afișează la fiecare accesare a vreunei secțiuni din site-ul propriu.
Legea 229/2016 pentru reglementarea profesiei de fizioterapeut și înființarea Colegiului Fizioterapeuților a intrat în vigoare în luna noiembrie a anului 2016 și prevede că „fizioterapeutul îşi exercită profesia pe baza autorizaţiei de liberă practică eliberată de Colegiul Fizioterapeuţilor din România, avizată anual’.
Procese pe rol
Foto: portal.just.ro
După mai bine de 1 an de întârzieri, în care kinetoterapeuții au profesat în baza autorizațiilor valabile emise de Direcțiile Județene de Sănătate Publică, iar cei mai mulți absolvenți nu au mai putut să obțină autorizații, a luat ființă Colegiul Fizioterapeuților din România. Acesta s-a constituit de drept în data de 17 decembrie 2017, când a fost ales Președintele și a început să funcționeze în data de 22 ianuarie 2018.
Pe 28 ianuarie 2018, Colegiul Fizioterapeuților a emis mai multe hotărâri privind modul de obținere a noilor Autorizații și nivelul taxelor de înscriere și funcționare care au stârnit un val de nemulțumiri, petiții și chiar acțiuni în justiție (vezi imaginea alăturată), despre care HotNews.ro a scris luna trecuta.
Pentru detalii citește: Probleme mari la reglementarea profesiei de fizioterapeut: Până la beneficiile așteptate, mii de terapeuți riscă să rămână fără dreptul de a profesa
Haos în rândul kinetoterapeuților: Deși mai este mai puțin de o lună până în 12 mai, unii încă nu știu dacă trebuie sau nu să-și reînnoiască ALP-urile emise anterior
Haos pe Facebook
Foto: Hotnews
Mai sunt câteva zile până când mii de kinetoterapeuți ar trebui să-și reînnoiască ALP-urile, dar este de ajuns să intri pe Comunitatea Fizioterapeuților din România, un grup de Facebook creat de Federația Română a Asociațiilor de Fizioterapie (FRAF), inițiatoarea noii legi a fizioterapeutului, ca să-ți dai seama de haosul creat în rândul sutelor de practicieni.
„Poate cineva sa îmi spună dacă am liberă practica eliberată de la DSP de 2 ani fiziokinetoterapeut trebuie sa merg sa eliberez alta de la Colegiu? Lucrez cu Casa. Mulțumesc !„, întreabă cineva.
‘Da!‘, îi răspunde cineva. ‘Doar daca aveti bani de aruncat pe fereastra …. Pentru ca ALP-ul de la Colegiu este= 0. Mergeți și întrebați la DSP„, îi răspunde altcineva.
„Stimați colegi: lăsați răutățile deoparte și HAI SĂ FIM UNIȚI! Profesam aceiași meserie in toate instituțiile statului , indiferent unde am terminat, UMF, Educație Fizică și Sport , Profesor CFM. Trebuie să ne reprezinte cineva exact cum sunt toți specialiștii ( Medici ,Psihologi ,as.medical)„, răspunde altcineva.
Ion Gruia, președintele Asociației de Fizioterapie Integrativă (AFI): Noi vrem Colegiu, dar nu vrem jecmăneală sau să se umple unii de bani!
HotNews.ro a vorbit cu Ion Gruia, președintele Asociației de Fizioterapie Integrativă (AFI), asociație cu peste 120 de membri, care a participat la discuțiile legate de apariția noii legi și care a semnalat în repetate rânduri pe pagina de Facebook a asociației problemele apărute cu aplicarea noii legi.
Reporter HotNews.ro:Nu îmi este foarte clară poziția AFI. Înscrierea în Colegiu și obținerea unui nou ALP să fie numai pentru viitorii absolvenți sau pentru toți fizioterapeuții din România?
Ion Gruia, președintele AFI: „Susținem ca absolut toată lumea să se conformeze noii legislații. Noi vrem Colegiu, dar nu vrem jecmăneală sau să se umple unii de bani! Noi, AFI, am susținut inclusiv financiar și susținem în continuare reglementarea profesiei și Colegiul. Dar nu susținem aceste abuzuri si jecmăneala.
Am cerut anularea Hotărârii care prevede că își încetează valabilitatea ALP-urile anterioare. Părerea noastră este că era o urgență enorma pentru cei care nu mai puteau primi ALP-uri sau nu aveau ALP-uri valabile. Din punctul nostru de vedere, cu asta trebuia să se înceapă. Am cerut să nu se grăbească să anuleze ALP-urile valabile. În regulă, trebuie să te înscrii, dar nu poți tu ca și Colegiu să ceri încetarea valabilității, din moment ce 1 an și jumătate Ministerul le-a recunoscut și a lucrat cu ele. Suntem de acord cu eliberarea noilor ALP-uri de către Colegiu, dar să se înceapă în mod gradual eliberarea acestora.
Nu ar fi fost nebunia și problemele acestea, dacă Ministerele Sănătății și Educației și-ar fi făcut treaba pentru a elabora RIOF-ul și Normele metodologice de aplicare a Legii.
Nu vrem alta lege, pe aceasta o vrem, dar vrem să fie bună și un Colegiu bun. Colegiul eliberează în prezent ALP-uri, dar lumea nu se înghesuie, a auzit și de procese în justiție.
Reporter HotNews.ro:Ce vă nemulțumește în prezent și ce costuri considerați că ar fi prea mari?
Ion Gruia, președintele AFI: „Un aspect cu care nu suntem de acord este ca suma de 300 de lei (cotizația anuală) ar trebui plătită deodata la înscriere și nu în rate. Ce mă deranjează spre exemplu în legatură cu cazul Herculane (n.a. caz prezentat în articolul anterior publicat de HotNews.ro) este că s-a reținut doar problema legată de șomajul tehnic, ori în ceea ce au solicitat terapeuții din Herculane șomajul tehnic a fost doar un argument suplimentar. Terapeutii solicitau taxe mai mici, platite in rate etc..
Un alt aspect în legătură cu această Hotărâre a Colegiului (Hotărârea nr. 5/28.01.2018) este că ar fi retroactivă dacă nu se duce pe un an calendaristic. Eu ca fizioterapeut nu am beneficiat de niciun serviciu din ianuarie până în 12 mai 2018 din partea Colegiului. De ce imi iei taxă pe tot anul 2018? Hotărârea a fost dată în 28 ianuarie 2018 și publicată în 12 februarie 2018.
Toata lumea vede din partea Colegiului că ar fi costuri de 400 de lei (n.a. 100 de lei înscrierea în Colegiu – plătită o singură dată, plus 300 de lei cotizația anuală), dar fizioterapeutul vede: 400 de lei, plus drumuri pentru că trebuie să depui personal cerere de eliberare a ALP-ului. Și gândiți-vă că sunt situații în care terapeuții de la Bistrita trebuie să se ducă la Oradea, unde au fost arondați pentru a se înscrie în Colegiul teritorial și trebuie să facă un drum de 261 de kilometri dus. Încă 261 kilometri intors. Cei din Herculane trebuie să parcurgă 120 de kilometri până la Reșița. Te duci o dată și te întorci, apoi încă o dată refaci același drum ca să ridici autorizația. Aici mi s-a parut mie o problemă de cinism necolegial.
Îi pui acum o dată pe drumurile acestea, se face acel certificat fiscal pentru obținerea ALP-ului, plus un certificat medical psihiatric, primul gratuit, iar celălalt care costă 60-70 de lei. Se mai adaugă timpul pentru obținerea acestor acte, iar în decembrie 2018 ar trebui să mai faci încă o dată lucrurile astea, ceea ce mi se pare că este o încalcare a legii. Nu se precizează niciunde în lege de impunerea acestor termene.
În 31 decembrie trebuie din nou certificatul fiscal și cel medical. Nu mai trebuie plătiți cei 100 de lei pentru înscrierea în Colegiu, dar ar trebui să dai din nou cei 300 de lei. Din punctul meu de vedere soluția era să înceapă mai ușor. Am făcut un apel umanitar (n.a către Colegiu).
Referitor la punctul cu măsurile compensatorii, iarăși este deranjantă insistența Colegiului, deși la toate întâlnirile cu Facultățile și Ministerele s-a transmis că nu se pot face aceste măsuri pentru că vor fi procese în instanță. Nu poți retroactiv să impui măsuri compensatorii.
Suntem de acord să se facă acele cursuri de Educație Medicală Continuă(EMC) de către toți fizioterapeuții indiferent de experiența/vechimea în profesie. Măsurile compensatorii sunt însă altceva, iar acelea din punctul meu de vedere sunt de fapt completări de studii și nu vor putea fi aplicate retroactiv.
Referitor la măsurile compensatorii, Colegiul ne-a răspuns acum că acestea se vor stabili de către Ministerele responsabile cu elaborarea Normelor metodologice de aplicare a legii, norme care nu au fost aprobate până acum.
Pregătirea medicală continuă este necesară și o susținem și nu doar pentru că noi susținem cursuri de pregătire. Am participat la elaborarea normelor de aplicare a legii și punctul nostru de vedere, nu știu dacă se va regăsi, a fost să existe 30 de credite, dintre care cel puțin 15 credite să fie obținute în urma unor cursuri și să nu fie pe 1 an de zile cum s-a propus, ci cu reportare pe 1 an sau 2 ani, cum e la Colegiul Medicilor, pentru că nu ai cursuri în fiecare an care să-ți ajute ție în formarea profesională.
Să fie reportate de pe un an pe altul ca datorie și să ți se atragă atenția că dacă nu le faci primești o pedeapsă, dar nu prin tot felul de cumpărări de mape, pliante etc.
Va fi însă o problema de costuri cu aceste cursuri de EMC (Educație Medicală Continuă).
Reporter HotNews.ro:Ce înseamnă 30 de credite pe an? Ce costuri ar însemna acestea?
Ion Gruia, președintele AFI:Cursurile de Facilitări Neuromusculare Proprioceptive (FNP) pe care le susține AFI au în weekend 18 ore. Creditul este o oră. Cel puțin jumătate din cele 30 de credite ar trebui să fie cursuri, restul ar trebui să le completezi cumva – prin articole scrise, de exemplu. Ar trebui să ai pe an 1-2 cursuri de câte un weekend. Nici un curs nu va fi sub 500 de lei, deci vor fi 1.000 de lei pe an.
Gândiți-vă că taxa la un astfel de curs este de minim 500 de lei, dar dacă te duci în altă localitate, mai este drumul, cazarea. Puneți 300 de lei cotizația anuală, 20 de euro malpraxis-ul, puneți certificatul medical – 60 de lei, cursurile, drumurile, cazarea, mâncarea, se va ajunge la costuri minime de 1.500 de lei pe an.
Per total, nu cred că este mult, deși salariile sunt mici. Problema este acest an și impactul acesta. Și să-i pui de doua ori pe an pe drumuri va fi un șoc.
Date de CV ale lui Ion Gruia, președintele AFI:
Ion Gruia este președintele AFI (organizație cu peste 120 de membri) și profesor de cultură fizică medicală cu diplomă de licență în studiu de lungă durată 4 ani, cu experiență de peste 40 de ani în domeniul kinetoterapiei. Ion Gruia a fost primul formator în domeniul kinetoterapiei din România, o perioadă chiar singurul, este fondator al conceptului de Fizioterapie Integrativă și formator acreditat la nivel internațional, având cursuri susținute în Germania, Elveția și Ungaria.
AFI își îndeamnă membrii să trimită cât mai multe petiții la autorități pentru rezolvarea acestor probleme
Pentru a grăbi autoritățile să ia măsuri, Asociația de Fizioterapie Integrativă a lansat în această lună și propunerea către proprii membri de a formula cât mai multe memorii și petiții către ministerele responsabile:
Petitie
Foto: Hotnews
Memorii/petiții
Situația extrem de dificilă – pentru unii dintre colegii noștri chiar dramatică, în care ne aflăm se datorează:
1. Consiliului Național al CFRO prin:
– emiterea de documente (hotărâri, adrese etc) care încalcă prevederi ale Legii 229 și ale Statutului
– subordonarea de către acesta a Adunării Generale
– lipsa de informare și comunicare
2. Ministerului Sănătății prin lipsa de implicare ca autoritate de reglementare centrală în domeniul sănătății.
3. Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru neelaborarea Normelor Metodoogice de aplicare a legii
4. Neconsultării Ministerului Muncii la momentul dezbaterii Legii 229/2016 în parlament
5. Legii în sine care conține articole neconstituționale, contradictorii, care nu prevede o perioadă de tranziție etc.
Prin mai multe demersuri (adrese, audiențe) către și la minsterele implicate, AFI a încercat să obțină clarificări mai ales în ceea ce privește situația ALP-urilor. Deja a făcut publice răspunsurile primite și la fel va proceda și cu cele la care încă nu a primit răspuns. Din păcate conducerea CFRO consideră că aceste demersuri urmăresc „blocarea activității Colegiului”. Dar, se pune întrebarea: nu era mai bine oare să fi procedat la fel și Colegiul? Oare nu era mai bine „să măsoare de două ori și să taie o dată”?
Întrucât AFI consideră că singura „instituție de forță” care poate repune lucrurile pe făgașul normal suntem NOI, vă propune demararea unor acțiuni care să înceapă cu trimiterea de memorii/petiții semnate DE CÂT MAI MULȚI colegi.
Pentru aceasta vă propunem modelul atașat.
Vom reveni cu câte un text specific pentru fiecare instituție amintită mai sus și fiecare va decide liber pe care-l semnează.
Președinte AFI
Ion Gruia”
- NOTĂ: Explicațiile transmise către HotNews.ro de Ministerul Sănătății și de Colegiul Fizioterapeuților față de întârzierile de aplicare ale noii Legi care reglementeaza profesia de fizioterapeut și costurile stabilite apar în articolul din 27 martie 2018: Probleme mari la reglementarea profesiei de fizioterapeut: Până la beneficiile așteptate, mii de terapeuți riscă să rămână fără dreptul de a profesa
- Ministerul Educației nu a răspuns nici acum întrebărilor HotNews.ro, deși este responsabil cu elaborarea Normelor de aplicare ale Legii 229/2016.