Sari direct la conținut

Deputatii au respins proiectul PNL care majora alocatiile pentru copii la 200 lei/ Dragnea: In perioada urmatoare, venim cu un proiect de lege care sa prevada alocatii mai mari pentru copii

HotNews.ro
Deputatii au respins proiectul PNL care majora alocatiile pentru copii la 200 lei/ Dragnea: In perioada urmatoare, venim cu un proiect de lege care sa prevada alocatii mai mari pentru copii

Camera Deputatilor a respins, marti, propunerea legislativa initiata de PNL privind majorarea la 200 lei a cuantumului alocatiei de stat pentru copii, informeaza Agerpres. Presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat insa ca partidul sau va depune, in perioada imediat urmatoare, un proiect de lege care sa prevada alocatii mai mari pentru copii.

„Si noi am spus si USR a spus ca vom veni cu un proiect de lege bine facut. A fost un proiect de lege care, din pacate, nu a respectat tehnica legislativa, nu a indicat sursa financiara. In perioada imediat urmatoare, vom veni cu un proiect de lege care sa ne atinga acest obiectiv si nu numai asta, adica alocatii mai mari pentru copii. Va fi un proiect putin mai complex, care sa ajute si copiii, in primul rand, dar si parintii”, a spus Dragnea, la Palatul Parlamentului.

La randul sau, ministrul muncii Lia Olguta Vasilescu a explicat ca proiectul s-a respins pentru ca „altceva” este prevazut in programul de guvernare.

„S-a respins proiectul, pentru ca noi avem altceva in programul de guvernare, si o sa vedeti ce pregatim. Vedeti programul de guvernare”, a spus Vasilescu, intrebata, la Palatul Parlamentului, in legatura cu respingerea proiectului PNL.

„Sunt mai multe lucruri pe care trebuie sa le aiba un copil, le vedeti in programul de guvernare, comunicam in momentul in care avem proiectul gata’, a afirmat Vasilescu. „Sigur ca nu este suficienta alocatia, de aceea am pregatit in programul de guvernare alte lucruri”, a completat ea.

Comisia pentru munca a propus respingerea initiativei legislative pentru modificarea art.3 alin.(1) din Legea nr.61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, „intrucat masurile propuse implica cheltuieli bugetare suplimentare, iar initiatorii nu precizeaza sursele financiare necesare”.

Au fost 189 de voturi „pentru” propunerea de respingere si 80 „contra”.

La dezbateri, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a spus ca proiectul de lege este copy-paste dupa un proiect initiat de el intr-o sesiune anterioara. Potrivit lui Ciuhodaru, proiectul initiat de PNL este, insa, „prost facut din punct de vedere legislativ”. El a sustinut ca o sa redepuna proiectul sau de lege pentru ca este un proiect „anti-abandon” al copiilor.

„Toti copiii Romaniei merita mai mult”, a adaugat Ciuhodaru, citat de Agerpres.

La randul sau, deputatul PNL Dumitru Oprea a precizat ca intre Marea Britanie si Romania exista o diferenta mare din punctul de vedere alocatiei pentru copii. In Marea Britanie standardul este de 100 de euro pentru primul copil si apoi creste la cel de-al doilea si al treilea cu cate 65 de euro, a sustinut Oprea.

„Solicitarea de 200 de lei ne-ar duce la 44 de euro, ceea ce inseamna foarte putin fata de tarile semi-dezvoltate din UE. Sunt copiii nostri care ar trebui sa aiba parte de o viata decenta”, a spus el.

Deputatul PMP Ionut Simionca a anuntat ca partidul sau sustine majorarea cuantumului alocatiei pentru copii la 200 de lei.

Reprezentantul USR Mihai Catalin Botez a precizat ca partidul sau nu sustine acest proiect, dar este de acord cu majorarea alocatiei pentru copii.

„Cu totii ne dorim conditii mai bune pentru copiii din Romania, pentru elevi. Vrem sa aiba rechizite mai bune, vrem sa aiba haine, vrem sa aiba alimentatie mai buna. Hai sa ne asiguram ca acei bani din alocatie vor merge catre aceste directii. Haideti sa regandim un alt proiect care sa urmareasca o mai buna eficienta a cheltuielilor. USR va vota impotriva acestui proiect, dar incurajeaza elaborarea unui proiect care sa urmareasca o cheltuire mai eficienta, a explicat Botez.

Propunerea legislativa fusese respinsa anterior si de Senat, Camera Deputatilor fiind for decizional.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro