Sari direct la conținut

Cum construim Europa de maine

Contributors.ro
Siegfried Muresan , Foto: Arhiva personala
Siegfried Muresan , Foto: Arhiva personala

Uniunea Europeană (UE) a trecut, de-a lungul ultimilor ani, prin câteva crize. Oamenii așteaptă o Uniune Europeană capabilă să facă față crizelor cu care ne confruntam, fie că acestea sunt de natură economică, de securitate, de politică internă sau externă. Așa am ajuns să ne aflăm astăzi în fața unui moment decisiv: mergem către o Europă tot mai puțin capabilă de a reacționa la crize sau pornim un proces de reformare a Uniunii Europene, o îmbunătățim structural și instituțional astfel încât să poată răspunde problemelor și așteptărilor cetățenilor săi. Aceasta este și tema principală a Congresului Partidului Popular European (PPE), cea mai mare familie politică din Europa, congres care se va desfășura miercuri și joi în Malta. PPE a decis să susțină reformarea Uniunii, să caute mijloacele să o îmbunătățească și să o echipeze cu instrumentele necesare pentru a face față noilor provocări cu care ne confruntăm și, de aceea, va adopta în cadrul Congresului o rezoluție politică în care vor fi descriși pașii necesari pentru a avea în următorii ani o Europă prosperă, sigură și aproape de cetățenii săi.

O Europă mai prosperă

Integrarea europeană s-a dovedit a fi un succes, Uniunea Europeană a garant pacea, democrația și prosperitatea de aproape 70 de ani și trebuie să aveam în vedere acest lucru când vorbim de viitorul Europei. De-a lungul acestor ani, Uniunea Europeană a asigurat libera circulație a persoanelor, a bunurilor, serviciilor și a capitalului între statele membre, dar, pentru a păstra toate aceste beneficii, trebuie să îmbunătățim capacitatea Uniunii de a răspunde noilor provocări. Chiar dacă multe dintre aceste crize își au cauzele în exteriorul Uniunii – terorismul, migrația necontrolată, războaiele din Orientul Mijlociu, instabilitatea în Vecinătatea estică din cauza unei Federații Ruse tot mai agresive – ne confruntăm și cu provocări interne, în rândul statelor membre: combaterea șomajului, deficit de investiții, inegalități între state.

Pentru a răspunde acestor provocări interne, trebuie ca economia Uniunii Europene să fie întărită, să devină mai competitivă și să genereze creștere economică durabilă. Pentru un viitor prosper, trebuie să avem o strategie de dezvoltare sustenabilă a Uniunii per ansamblu. Pentru aceasta este nevoie, în primul rând, să reducem deficitul de investiții existent prin stimularea investițiilor private. Avem nevoie de un mediu favorabil antreprenoriatului, în special pentru IMM-uri, de vreme ce acestea creează cele mai multe locuri de muncă la nivel european. Totodată, este nevoie de o mai mare integrare economică și de stabilitate fiscală. Deși zona euro a fost întărită datorită reformelor implementate după criza economică din 2008 și noilor reguli privind limitarea deficitelor, Uniunea Economică și Monetară trebuie îmbunătățită în continuare. Este esențial ca viitorii pași de integrare să fie deschiși și statelor care au ca obiectiv adoptarea monedei unice, dar încă nu au adoptat-o, așa cum este cazul României. Decalajele dintre noi și zona euro trebuie reduse, nu mărite, înaintea aderării noastre la moneda unică. Nu în ultimul rând, pentru a îmbunătăți competitivitatea Uniunii, trebuie să sprijinim crearea pieței unice digitale, să încurajăm cooperarea între regiunile mai dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate și să continuăm negocierile cu partenerii economici pentru a obține acorduri de liber-schimb care respectă standardele europene și care ajută Uniunea Europeană să fie un actor important în economia globală.

O Europă mai sigură

Uniunea Europeană are nevoie de un climat de siguranță pentru a putea atinge toate aceste obiective de dezvoltare. Valul de refugiați și de migranți ilegali care a ajuns în Europa în ultimii ani, atacurile teroriste, dar și agresiunea Federației Ruse și instabilitatea din vecinătatea Uniunii au pus la încercare capacitatea noastră de cooperare. Avem nevoie de o mai mare cooperare și integrare în ceea ce privește măsurile de apărare și securitate la nivel european. Doar așa ne putem asigura că măsurile prin care prevenim și combatem amenințările atât în plan intern, cât și extern sunt cele mai eficiente.

În plan intern este nevoie de măsuri noi prin care să asigurăm securitatea frontierelor, de îmbunătățirea cooperării între statele membre și de întărirea agențiilor Uniunii cu atribuții în materie de afaceri interne și securitate. În primul rând, este necesară armonizarea legislației antiterorism și o mai strânsă cooperare la nivelul forțelor de ordine și a schimbului de informații pentru a preveni acțiunile pregătitoare. PPE susține crearea și implementarea unei strategii comune de securitate cibernetică la nivel european și, totodată, crearea, în următorii ani, a unei uniuni europene de apărare și securitate în care statele membre pun la comun și folosesc împreună capacitățile de apărare. Tot pentru a reduce riscul de atentate în Europa și pentru a gestiona fluxul de refugiați și imigranți ilegali, este nevoie de instrumente europene de supraveghere, care să vină în sprijinul sistemului Schengen, precum și de o politică de azil și migrație comună pentru statele membre…

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro