Sari direct la conținut

Oligarhul rus care l-a numit pe Vladimir Putin „Satana” a scăpat de sancțiunile UE

HotNews.ro
Oligarhul Farhad Ahmedov a fost sanctionat de UE, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia
Oligarhul Farhad Ahmedov a fost sanctionat de UE, Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Uniunea Europeană a înlăturat 3 oligarhi ruși, printre care și cel care l-a numit pe președintele Vladimir Putin „Satana”, de pe lista sa de sancțiuni îndreptată împotriva Moscovei din cauza declanșării războiului din Ucraina, arată joi Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, potrivit Reuters.

Cei trei sunt omul de afaceri rus Grigori Berezkin, miliardarul Farhad Ahmedov și fostul șef al Ozon, o firmă rusă de comerț electronic, Alexander Șulghin.

Liderul militar rus Gheorgi Șuvaev, care a murit anul trecut, va fi de asemenea scos de pe lista sancționaților. Informații potrivit cărora acesta ar urma să fie înlăturat de pe lista de sancțiuni a blocului comunitar au apărut mai devreme în cursul acestei săptămâni.

Ahmedov este implicat în sectorul petrolului și gazelor din Rusia, în timp ce Berezkin, apropiat de președintele rus Vladimir Putin, este implicat într-o serie de sectoare precum mass-media, infrastructură și energie, potrivit listei oficiale de sancțiuni a UE.

O înregistrare audio a unei convorbiri telefonice despre care se presupune că a avut loc între producătorul rus de muzică Iosif Prigojin și Farhad Ahmedov a creat unde de șoc în Rusia, cei doi criticându-l în termeni duri pe liderul de la Kremlin.

„Lui [Putin] nu-i pasă de nimic. Și nu-i pasă de oameni. El este Satana. Un fricos”, ar fi spus Ahmedov despre Putin, adăugând că „ne-a f…t pe toți. Pe toți și totul. Întreaga țară. Întreaga populație, la naiba”.

Farhad Ahmedov, un miliardar rus de origine azeră, și-a făcut averea din industria gazelor din Siberia în anii 1990 și a fost senator între 2004 și 2009. În urma invaziei ruse a Ucrainei, UE și Marea Britanie au impus față de acesta sancțiuni. El trăiește în prezent în Baku.

Până acum, aproape 1.600 de persoane și peste 200 de entități sunt pe lista de sancțiuni a UE, care datează din 2014, când Rusia a anexat ilegal regiunea Crimeea de la Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 567-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro