Sari direct la conținut

Referendum major in Peninsula: Italienii aleg intre reforma "Demolatorului" si "Renxit"

HotNews.ro
Matteo Renzi, Foto: Agerpres/EPA
Matteo Renzi, Foto: Agerpres/EPA

Duminica, in Italia, se desfasoara unul din cele mai importante referendumuri din ultimii ani. Italienii sunt chemati sa spuna DA sau NU unei ample reforme constitutionale, propusa si sustinuta de actualul prim ministru Matteo Renzi. Reforma schimba aproape o treime din continutul Constitutiei, eliminand in practica actualul sistem bicameral „congruent perfect”, in care Camera Deputatilor si Senatul au aceleasi atributii. In 2015, Renzi a promis ca, daca referendumul va fi respins, isi va da demisia si se va retrage de pe scena politica. Desi indecisii sunt numerosi, ultimele sondaje dau tabara „Nu” in avantaj.

Care sunt principalele schimbari pe care guvernul de centru stanga vrea sa le introduca prin schimbarea Constitutiei?

Daca reforma va trece, intreg sistemul politic italian va fi modificat. Iata cele mai importante diferente prevazute de reforma:

– Camera Deputatilor, aleasa prin sufragiu universal, va avea putere legislativa deplina.

– Guvernul va avea nevoie doar de votul de incredere obtinut in Camera Deputatilor.

– Senatul va fi complet reformat: numarul si componenta va fi radical modificata, depasind bicameralismul actual. Senatorii vor fi 100, in loc de 350 si nu vor fi alesi prin vot direct, ci va fi alcatuit din consilieri regionali si primari. Datorita cumulului de functii, senatorii nu vor avea decat salariul de consilier sau primar.

– Parlamentul va fi obligat sa discute propunerile legislative de initiativa populara

– Numarul minim de semnaturi necesare pentru demararea unui Referendum abrogativ va fi mai scazut

– Pentru alegerea indirecta a presedintelui va creste cvorumul necesar validarii.

– este prevazuta eliminarea Consiliului National al Economiei si Muncii (CNEL), un organism care, potrivit sustinatorilor reformei, este inutil si costisitor.

– vor fi abolite provinciile, diviziuni teritoriale intermediare, intre orase si regiuni.

Reforma Demolatorului

Inca din 2014 Matteo Renzi si-a propus reformarea sistemului, insistand in special pentru o reducere a puterii Senatului. Pozitia sa pro-reforme i-a atras si porecla „Demolatorul” (Il Rottamatore).

Desi toata clasa politica italiana este de acord cu reformarea actualului sistem, exista numeroase divergente cu privire la propunerea guvernului Renzi. De luni de zile cele doua tabere se infrunta fara menajamente . In perioada august 2014 si aprilie 2016, cele doua camere au discutat si aprobat textul de sase ori.

Premierul Renzi sustine ca, daca reforma va fi respinsa, Italia va pierde o sansa istorica de schimbare. Pe de alta parte, adversarii reformei spun ca, daca va fi adoptata, puterea va fi concentrata in mana guvernului, iar parghiile de control ar fi drastic diminuate.

Cele doua tabere

Dupa aprobarea reformei electorale din 2015, numita „Italicum”, reforma care intareste puterea guvernului, odata cu succesul referendumului ar exista riscul de instaurare a unui executiv autoritar. „Daca va castiga „DA”-ul, vor fi puse bazele unui regim: un regim al stangii”, a declarat Silvio Berlusconi, adversar al reformei.

Insusi Partidul Democrat, condus de Matteo Renzi, nu este unanim in sustinerea reformei. Un grup de politicieni de stanga critica textul propus electoratului. Unii aduc argumente tinand de forma, altii de continut. Potrivit unor experti in drept constitutional, chestiunile supuse consultarii populare sunt prea variate si numeroase pentru a fi incluse intr-un singur referendum. Altii sustin ca referendumul ar fi ilegitim, pentru ca executivul condus de Renzi nu este unul nascut in urma votului democrat, ci dupa demisia premierului precedent, Enrico Letta.

Alaturi de premier se afla moderatii de stanga si dreapta, inclusiv aliatii lui Renzi aflati la guvernare, din NCD – Noul Centru Dreapta – condusi de actualul ministru de interne, Angelino Alfano,

Cei mai inversunati adversari ai reformei sunt din Miscarea 5 Stele si partidul de extrema dreapta Liga Nordului, condus de Matteo Salvini. Ei isi invita sustinatorii sa voteze „Nu”, sustinand printre altele, ca puterea Senatului, ca organ de control ales direct, ar fi periculos diminuata.

„O reforma imperfecta e mai buna decat nimic”

Renzi raspunde tuturor admitand ca textul reformei nu e perfect, dar e necesar, ca sa se faca pasi catre o schimbare, pentru a iesi dintr-un sistem vechi si depasit. Celor care ii cer demisia in cazul unui faliment – promisiune pe care a facut-o deja acum un an, le raspunde ca italienii nu sunt chemati la urne pentru a decide soarta guvernului pe care il conduce, ci pentru a se exprima in legatura cu viitorul Italiei.

Celor care il acuza de o posibila deriva autoritara, le raspunde ca e nevoie de o mai mare stabilitate. „Clasa politica italiana promite reforme de 30 de ani, dar nu le face”, sustine Renzi.

Renxit?

In presa europeana circula deja expresia „Renxit”, luata in calcul in cazul unui eventual esec. Sondajele arata ca exista o mare marja de indecizie, cu o mica tendinta a electoratului spre a vota „Nu” (54%). La nivel european, exista temerea ca o eventuala retragere a lui Renzi sa ar putea provoca o instabilitate politica si financiara care sa afecteze echilibrul fragil al Uniunii.

Intre timp, pe retelele de socializare italienii au redescoperit intelepciunea scriitorul sicilian Tomasi di Lampedusa, autorul faimosului „Leopardul”, care scria:”Pentru ca totul sa ramana cum e, trebuie mai intai ca totul sa se schimbe”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro