Berea belgiana si rumba cubaneza au devenit "patrimoniu cultural imaterial" al UNESCO
Cultura berii in Belgia si rumba cubaneza au fost introduse, miercuri, in „patrimoniul cultural imaterial” al umanitatii, printr-o decizie a comitetului UNESCO, reunit ad-hoc la Addis Abeba, a anuntat organizatia intr-un comunicat, informeaza News.ro.
Cu peste 1.500 de tipuri de bere diferite, „frabricarea si aprecierea” acestei bauturi „face parte din patrimoniul viu al multor comunitati aflate pe intreg teritoriul Belgiei”, a argumentat Bruxelles-ul. „Aceasta cultura joaca un rol in viata cotidiana, precum si la evenimente festive”, se arata in comunicatul UNESCO.
Cuba, de cealalta parte, si-a aparat rumba, „melanj festiv de muzica si dans”, „simbol al unei societati marginalizate in Cuba”. „Rumba in Cuba, cu cantecele, miscarile, gesturile si muzica sa, este o expresie a rezistentei si stimei de sine care evoca in egala masura gratia, senzualitatea si bucuria de a fi alaturi de oameni”, este rezumatul UNESCO.
Sarbatorirea Noului An pe 21 martie in 12 tari – Afganistan, Azerbaidjan, India, Iran, Irak, Kazakhstan, Kirghizstan, Uzbekistan, Pakistan, Tadjikistan, Turkmenistan si Turcia -, cunoscuta sub numele de „Nowruz” in India si in Iran, se adauga la lista de cinci nou intrate pe lista patrimoniului cultural imaterial.
Un eveniment festiv (Mangal Shobhajatra), creat de studenti in Bangladesh si cele 24 de perioade solare chinezesti, importante pentru agricultori, completeaza lista.
Comitetul de protectie al patrimoniului cultural imaterial al umanitatii, care isi are sediul din 28 noiembrie pana in 2 decembrie in Etiopia, examineaza dosarele a 37 de candidati inscrisi pe lista „reprezentativa” a diferitelor tipuri de patrimoniu viu (dans, muzica, gastronomie, sarbatori sau festivaluri).