Sari direct la conținut

Brexit, efecte: Cetatenii britanici vor da date personale suplimentare atunci cand vor calatori in UE – EuObserver

HotNews.ro

Dupa Brexit, cetatenii americani si cei britanici vor fi printre milioanele de calatori ale caror detalii personale vor fi colectate pentru a depista amenintari de securitate. Orice calatori fara viza, care doresc sa calatoreasca fara pasaport in Schengen, vor fi nevoiti, mai intai, sa raspunda la mai mult de 20 de intrebari referitoare la educatie, loc de munca, precum si probleme legate de sanatate, noteazaeuobserver.com.

Atat politia, cat si politistii de frontiera, vor avea acces la informatii europene de calatorie si la Sistemul Autorizatiei (Etias).

„Acest sistem va ajuta la identificarea persoanelor care pot prezenta amenintari in ceea ce priveste securitatea sau migratia ilegala”, a declarat comisarul Dimitris Avrampolous.

„Noul sistem automat va verifica aceste informatii si le va compara cu datele noastre”, a mai spus el.

Etias va conecta pana la aproximativ o jumatate de duzina de baze de date existente, intr-un efort de a preveni posibile probleme. Acestea includ „datele relevante” stocate la Agentia de Politie a UE, Europol, cat si documentele de la Interpol.

Schimbarea face parte dintr-un plan mai mare al UE, care intentioneaza sa imbunatateasca securitatea fontierelor, ca urmare a atacurilor teroriste si pe fondul populismului anti-UE asupra crizei migratiei.

Marea Britanie vrea sa ramana parte a agentiei de politie a UE Europol, in pofida iesirii statului din blocul comunitar, a declarat marti ministrul pentru Politie de la Londra, Brandon Lewis, potrivit Daily Express, citat de News.ro.

Lewis a anuntat ca sunt in curs discutii pentru a stabili conditiile in care Marea Britanie poate ramane membra Europol.

„Marea Britanie iese din UE, dar realitatea infractionalitatii transfrontaliere ramane. Europol ofera un serviciu valoros pentru Marea Britanie si o decizie de a ramane ne-ar permite sa ne mentinem accesul actual la agentie (…), sa asiguram siguranta poporului din Marea Britanie. Acum asteptam rezultatul procesului de analiza”, a spus ministrul.

„Guvernul exploreaza optiuni de cooperare cu Europol si dupa ce Marea Britanie iese din UE, dar este prea devreme pentru a specula in aceasta etapa cum ar putea arata noile aranjamente”, a adaugat el.

Anuntul vine in conditiile in care cadrul legal nou a intrat in vigoare in luna mai le cere statelor membre UE sa opteze daca vor sa ramana parte a Europol sau nu.

Sustinatorii Brexit au criticat Europol pentru ca obliga Regatul Unit sa accepte deciziile Curtii Europene de Justitie.

Lewis a sugerat ca retragerea din agentie ar putea pune siguranta nationala in pericol, pentru ca Londra nu ar mai putea sa faca schimb de informatii cu alte state membre.

Comisarul european pentru securitate, Julian King, a salutat decizia.

„Voi sustine Europol si avantajele cooperarii stranse dintre Europol si statele membre cat de mult este posibil, pentru ca eu cred ca aceasta ofera cel mai bun rezultat in domeniul securitatii pentru cetatenii din toata Europa”, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro