Sari direct la conținut

Clasamentul universitatilor cu cea mai buna reputatie din lume 2016: In premiera, o universitate britanica este cel mai puternic brand universitar. Oxford a detronat Caltech

HotNews.ro
Top 5 Times Higher Education, Foto: timeshighereducation.co.uk
Top 5 Times Higher Education, Foto: timeshighereducation.co.uk

Clasamentul universitatilor cu cea mai buna reputatie din lume este dominat si anul acesta de universitatile din Statele Unite ale Americii, cu 7 institutii in top 10 (doua dintre ele impartind locul 10), desi prima pozitie este revendicata, in premiera, de Marea Britanie, cu Universitatea Oxford. Alte doua institutii britanice si una elvetiana si-au facut drum in esantionul primelor 10 universitati. Topul celor mai puternice branduri universitare la nivel global este realizat anual de Times Higher Education. Universitatile din Asia isi continua ascensiunea si in editia din acest an. Romania are 4 universitati in top, 2 in intervalul 601-800, si doua in intervalul 801+.

Clasamentul din 2016 are pe primele pozitii universitatile Oxford, California Institute of Technology (Caltech) si Stanford. Universitatea Oxford devine, astfel, prima universitate britanica care ocupa primul loc in clasamentul Times Higher Education, in cei 12 ani de la lansare. Oxford surclaseaza California Institute of Technology, detinatorul acestui titlu timp de 5 ani.

  • 1. University of Oxford – Marea Britanie (2015 – locul 2)
  • 2. California Institute of Technology –  SUA (2015 – locul 1)
  • 3. Stanford University – SUA (2015 – locul 3)
  • 4. University of Cambridge – Marea Britanie (2015 – locul 4)
  • 5. Massachusetts Institute of Technology – SUA (2015 – locul 5)
  • 6. Harvard University – SUA (2015 – locul 6)
  • 7. Princeton University – USA (2015 – locul 7)
  • 8. Imperial College London – Marea Britanie (2015 – locul 8)
  • 9. ETH Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich – Elvetia (2015 – locul 9)
  • =10. University of California, Berkeley – SUA (2015 – locul 13)
  • =10. University of Chicago – SUA (2015 – locul 10)

Succesul Universitatii Oxford se datoreaza, spun realizatorii, cresterii performantei de-a lungul celor 4 indicatori principali din metodologia clasamentului: activitatea de predare, activitatea de cercetare, impactul activitatilor de cercetare ca urmare a numarului de citari si activitatea internationala. Venitul total al institutiei, precum si cel pentru cercetari a inregistrat o crestere mai rapida decat numarul angajatilor, cercetarea sa este mai influenta si a avut mai mult succes la atragerea talentului international.

Romania are 4 universitati in top: Babes Blolyai din Cluj si Universitatea de Vest din Timisoara, ambele in intervalul 601-800, Alexandrul Ioan Cuza din Iasi si Universitatea din Bucuresti in intervalul 801+.

Universitati din Franta, Italia, Spania si multe parti ale Europei centrale si estice pierd teren, in timp ce institutiile asiatice continua sa creasca.

Cand ne uitam la nivel de tara, statele asiatice se evidentiaza cu doua institutii nou-intrate in top 100 (Universitatea Chineza din Hong Kong si Institutul Corean de Stiinte si tehnologie Avansate (KAIST)) si 4 nou intrate in top 200: City University of Hong Kong, Universitatea de Stiinte si Tehnologie din China, Universitatea Fudan si Universitatea Politehnica din Hong Kong.

Mai mult de atat, doua universitati importante chineze au castigat teren: Universitatea din Beijing intra in top 30 pe pozitia 29 (in urcare de pe pozitia 42 in 2015), in timp ce Universitatea Tsinghua intra in top 40 pe pozitia 35 (in urcare de 47 in 2015).

Cea mai importanta universitate din Asia, Universitatea Nationala din Singapore, se afla pe 24, cea mai buna pozitie a sa de pana acum.

Intre timp, principala universitate din India, Institutul Indian de Tehnologie, se apropie de top 200, obtinand un loc in intervlul 201-250, cea mai buna pozitie obtinuta pana acum.

Per total, 289 de universitati asiatice, din 24 de tari, intra in lista formata din 980 de institutii, iar un grup de elita format din 19 institutii se afla in top 200, in crestere de la 15 anul trecut.

Metodologie

Anul acesta au fost incluse, in premiera, peste jumatate de milion de carti si capitole de carti au fost incluse in analiza, pe langa cele 11,9 milioane de lucrari stiintifice de cercetare si 56 milioane de citari,ceea ce inseamna ca cercetarea in domeniul arte si studiilor umaniste este mai bine reprezentata decat pana acum. Clasamentul din acest an include institutii din 79 de tari si reprezinta o elita de 5% a institutiilor de educatie superioara din lume.

De asemenea, clasamentul a presupus analiza raspunsurilor a 10.323 de membri ai comunitatii academice internationale din 133 de tari la sondajul anual al THE cu privire la reputatia academica a universitatilor. Datele de contact ale participantilor la sondaj au fost extrase din baza de date Elsevier.

  • Activitatea universitatilor a fost analizata sub aspectul urmatoarelor cinci arii: activitatea de predare (30%);
  • activitatea de cercetare (30%);
  • impactul activitatilor de cercetare ca urmare a numarului de citari (30%); activitatea internationala (7,5%);
  • transferul de cunostinte catre mediul socioeconomic (2,5%).
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro