Sari direct la conținut

Persoane cu viză de flotant continuă să semnaleze că nu sunt lăsate să voteze la referendumul din București / Vot cu ajutorul poliției și BEC în telefon

HotNews.ro
Referendum București 2024 / FOTO: Inquam Photos / Mălina Norocea
Referendum București 2024 / FOTO: Inquam Photos / Mălina Norocea

Multe persoane sesizează pe Facebook că în continuare nu sunt lăsate să voteze la referendumul pentru București cu viza de flotant, chiar și după ce Biroul Electoral Central a transmis și în ziua votului că aceștia o pot face.

La referendumul programat pentru duminică, 24 noiembrie, în București pot vota cetățenii care au domiciliul sau reședința în București, inclusiv cei care au viză de flotant, indiferent de perioada în care și-a făcut viza, transmitea BEC azi la prânz.

Și primarul Capitalei, Nicușor Dan, a spus într-un clip video postat pe Facebook că „bucureștenii care au viză de flotant valabilă pot vota la referendum, indiferent de momentul la care au obținut viza”. „Cei cărora li s-a spus azi în secție că nu pot vota decât pentru prezidențiale, pot reveni până la ora 21.00 să își exprime opțiunea și pentru referendum”.

Vot cu ajutorul poliției și BEC prin telefon

„Am reusit sa votez doar cu Politia”, a scris Cosmin Andrei Samoilă.

  • „După ce am așteptat în jur de o ora la coadă la secția 405 din Sectorul 3 București unde am adresa de reședința conform vizei de flotant, atunci când am ajuns să primesc buletinele de vot președinta secției mi-a transmis că nu am dreptul să votez la referendum. Știind că de câteva zile circulă știri care spun clar că orice cetățean cu viza de flotant în București are dreptul să voteze la referendum, mi-am susținut dreptul de a vota motiv pentru care am fost invitat afară din secția de votare pentru că „la referendum votează doar cetățenii Bucureștiului” și am fost certat că din cauza unora ca mine care nu înțeleg regulile se fac cozi și se perturbă procesul electoral. Am refuzat să părăsesc secția de vot, am cerut informații de la alte persoane, am căutat știri și legi pe care le-am arătat membrilor comisiei că peste tot este precizat același lucru, dar președinta secției a țipat că ea nu mă va lasă să votez numai dacă o sună pe ea președintele Biroului Electoral să-i spună că am acest drept. 
  • Am ieșit din secție și am cerut ajutorul jandarmilor care mi-au zis să sun la Biroul Electoral (BEC) să fac plângere, am sunat la BEC, mi-au confirmat că am acest drept, dar ei nu pot interveni în acest caz, doar să-i transmit eu președintei secției de vot că au primit o circulară (pun link-ul în comentarii) care precizează clar că cetățenii cu viza de flotant în București au dreptul să voteze la referendum. Președinta nici n-a vrut să-mi asculte argumentele, n-o interesa de nicio circulară, așa că am sunat la 112. După ceva timp de așteptare a venit un echipaj de poliție, iar negocierile pentru dreptul meu de a vota au continuat între membrii comisiei de vot, echipajul de poliție și reprezentanta BEC prin telefon pe difuzor. Un membru al Comisiei mi-a zis la ureche că „eu știam că aveți voie, dar n-a vrut doamna președinta”, polițiștii știau și ei că primarul anunțase asta de acum 2 zile, le-a confirmat și cineva prin stație, domnul de la tabletă și președinta insistau că pe ei nu i-a instruit nimeni că e posibilă situația asta. Într-un final doamna de la BEC prin telefon a reușit să-i convingă pe membrii comisiei să mă lase să votez pe lista suplimentară”, a scris acesta pe Facebook.

O altă internaută a semnalat la o postare a Anei Ciceală, care a candidat independentă la alegerile locale de anul acesta, că are viză de reședință pentru Sectorul 5, dar „nu a fost lasata sa votez pentru referendum la sectia 978”.

Informația a fost confirmată și de organizația Expert Forum (EFOR), membră a Coaliţiei Vot Corect.


„Au fost cazuri în care alegători care şi-au exercitat dreptul de vot la alegerile prezidenţiale au fost împiedicaţi să voteze la referendum pe motiv că actele lor de identitate nu aveau adresa completă (carte de identitate provizorie), că au viză de reşedinţă sau că aceasta fusese obţinută recent. Printre secţiile unde au fost raportate astfel de probleme se numără 1148, 405, 410, 1080, 397, 112, 71, 564, 203, 83, 463 sau 96. Unele dintre aceste situaţii au fost soluţionate după înaintarea de sesizări sau contactarea birourilor electorale superioare. Am solicitat Biroului Electoral Central să emită instrucţiuni pentru birourile secţiilor de votare din Bucureşti pentru a informa preşedinţii acestora să permită votarea dacă se îndeplinesc condiţiile administrative”, menționează EFOR.

Până la ora 18.00, prezența la referendum era 33,83 % , depășind pragul de validare.

Amintim că alegătorii sunt invitați să răspundă la trei întrebări la referendumul convocat de Nicușor Dan. Prima, dacă sunt de acord ca împărțirea banilor între Primăria Capitalei și Guvern să fie făcută de Consiliul General, nu de Guvern și Parlament, ca până acum, a doua, dacă sunt de acord ca Primăria Capitalei să dea toate autorizațiile de construire din oraș și documentațiile de urbanism, iar a treia, ca municipalitatea să se ocupe de prevenirea consumului de droguri în școli.

INTERVIURILE HotNews.ro