Sari direct la conținut

Provocarea de logica a saptamanii: Sase studenti si o sarma (UPDATE cu rezolvarile)

HotNews.ro
Provocarea de logica a saptamanii: Sase studenti si o sarma (UPDATE cu rezolvarile)

Galfie ține un curs de psihologie cu o grupă renumită pentru numărul mare de studenți care mint. În sală sunt șase studenți. Galfie întreabă: „Câți dintre voi spun adevărul?” Studenții răspund pe rând: „Niciunul.” „Unul.” „Doi.” „Trei.” „Patru.” „Cinci.” „Șase.”

Câți dintre studenți au spus adevărul?

Un cilindru circular drept de 10 cm lungime și 1 cm grosime este înfășurat într-o spirală regulată din sârmă care pornește dintr-un punct al marginii de sus, înconjoară tubul de cinci ori și se termină într-un punct al marginii de jos care este proiecția perpendiculară pe bază a punctului de pornire.

Ce lungime are sârma?

Îi mulțumesc lui Mihai Negrea pentru verificări. I-aș ruga pe cei care îmi trimit rezolvări prin e-mail să spună și cât de grea li se pare problema la care răspund (pe o scară de la 1 la 5). Mulțumesc. Comentariile, întrebările, propunerile, sugestiile și reclamațiile sunt așteptate la viorel.zaicu@hotnews.ro.

Rezolvări

Studenții

Unul singur, cel care a răspuns „Unul”. Dacă primul ar fi spus adevărul, Galfie s-ar fi aflat în fața unui paradox (pentru că studentul a afirmat că nimeni nu spune adevărul). Rezultă că cineva trebuie să spună adevărul și, cum nu se poate ca doi oameni să spună adevărul indicând numere diferite, cel de-al doilea student este cel care spune adevărul.

Sârma

Dacă trasăm o linie care urmează același traseu cu sârma, tăiem cilindrul în cinci secțiuni și desfășurăm fiecare dintre aceste secțiuni, ne dăm seama că avem de-a face cu cinci diagonale ale unor dreptunghiuri de π x 2 cm. Rămâne să socotim cât fac cele cinci diagonale de 3,72 cm. Așadar, sârma are 18,6 cm.

O altă variantă este desfășurarea cilindrului întreg (de 5 ori, în așa fel încât să se desfășoare toată spirala), caz în care obținem o diagonală a unui dreptunghi de 5π x 10 cm, cu lungimea de… 18,6 cm.

Cititi si provocarile de logica din ultimele zece saptamani:

Biciclistii si canibalii

Covrigii si calendarul

Pescarii si vardistul

2016 si reteta cea noua

Melcul si musca

Ciorapii si monedele

Logicianul in vacanta

Cutia cu purici și literele

Painea prajita si mancatorii de iaurt

13 monede si niste precupeti

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro