Filmul romanesc "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" – inclus de BBC in topul celor mai mari 100 filme ale inceputului de secol
Filmul lui Cristian Mungiu „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” a fost inclus intr-untop al celor mai mari 100 filme ale acestui inceput de secol, realizat de BBC pe baza unui sondaj in randul a peste 170 de critici de film din intreaga lume. In clasamentul condus de Mulholland Drive, filmul lui David Lynch din 2001, pelicula romaneasca din 2007 figureaza pe pozitia 15. Pe locul 100 mai figureaza un film realizat in mare parte in Romania, „Toni Erdmann” (Maren Ade, 2016).
BBC a incercat sa identifice care sunt filmele „clasice” ale acestui inceput de secol, in conditiile dezbaterilor si temerilor legate de viitorul cinematografiei sub influenta evolutiilor tehnologice. Drept urmare, a cerut unui numar de 177 de critici de film de pe toate continentele sa faca o selectie a filmelor din perioada 2000-prezent pe care le considera cele mai bune. Pe baza unui punctaj, a fost intocmit acest top 100 condus de „Mulholland Drive” (David Lynch, 2001), „In the Mood for Love” (Wong Kar-wai, 2000) si „There will be blood” (Paul Thomas Anderson, 2007).
Filmul lui Cristian Mungiu devanseaza pelicule care au cunoscut succes international atat in randul criticilor, cat si de box office, precum „Pan’s Labyrinth” (Guillermo Del Toro – pozitia 17), „Mad Max: Fury Road” (George Miller – pozitia 19), „The Grand Budapest Hotel”, „The Social Network” sau „WALL-E”.
35 dintre aceste „cele mai mari filme” sunt realizate de americani, 9 de francezi, 9 de britanici, 5 de germani, restul tarilor fiind reprezentate cu cel mult 3 filme.
Iar BBC noteaza ca aproape jumatate dintre aceste productii au fost prezentate in premiera la Cannes, in timp ce Oscarurile sunt „irelevante”, in conditiile in care doar patru dintre cele 100 de pelicule au primit Oscarul pentru cel mai bun film, opt au primit premiul pentru cel mai bun film strain, iar 66 nu au primit niciun Oscar (39 nici macar nu au fost nominalizate).