Subiectele zilei: Cum s-a copiat la Bacalaureat 2016. Topul celor mai performante dispozitive de fraudat examene vandute in Romania; Romanii din Bruxelles au protestat fata de Barnevernet si organisme similare; Ce profil de prim-ministru cauta PNL
Cum s-a copiat la Bacalaureat 2016. Topul celor mai performante dispozitive de fraudat examene vandute in Romania.Multi elevi se lauda pe Internet ca au reusit sa fraudeze exemenul de Bacalaureat sau Evaluarea Nationala folosindu-se de cele mai noi tehnologii vandute online. Zeci de site-uri ofera spre vanzare dispozitive sofisticate care ajuta la copiat, unele ajungand sa coste si peste 2.000 de lei. O simpla cautare pe Google a termenilor „copiat”, „metode de copiat”, sau „cum sa copiez” scoate la iveala zeci de site-uri ce comercializeaza instrumente de ultima generatie prin care elevii din Romania pot frauda un examen. Fara a incalca vreo lege, site-urile romanesti ce pun la dispozitie pixuri, casti sau alte dispozitive care ii ajuta pe elevi sa copieze sunt cautate in special in perioada exemenelor de Bacalaureat sau a Evaluarii Nationale. Iar clientii sunt in special elevii care nu s-au pregatit suficient pentru a obtine note de promovare, relateazaAdevarul.
Romanii din Bruxelles au protestat fata de Barnevernet si organisme similare.Cateva zeci de familii de romani din Bruxelles au iesit in fata Comisiei Europene pentru a atrage atentia asupra felului in care tot mai multe tari ”persecuta” familii de romani, lasandu-i fara copii. Protestatarii au transmis autoritatilor din tarile respective o declaratie prin care cer reanalizarea tuturor acestor cazuri si rezolvarea lor in interesul superior al copiilor. Familiile de romani adunate in centrul Bruxellesului vor sa duca pana la capat protestul si sa il extinda in toate capitalele europene, fiind convinse ca aceasta este singura cale pentru revenirea copiilor romani in sanul familiilor lor. La protest a participat si Florin Barbu, tatal lui Andy si al Dianei, care au fost incredintati de autoritatile britanice unui cuplu de homosexuali. In prezent, Florin Barbu se lupta sa atace cu apel decizia justitiei, insa are dificultati in a gasi un avocat care sa ii sustina cauza in Marea Britanie, pentru ca, potrivit spuselor sale, a fost refuzat de mai multe case de avocatura pe motiv ca demersul sau ar putea fi interpretat ca unul homofob, potrivitGandul.
Ce profil de prim-ministru cauta PNL.Copresedintele PNL Alina Gorghiu a explicat ce fel de candidat va propune PNL pentru functia de prim-ministru dupa alegerile parlamentare. In opinia Alinei Gorghiu, PNL nu poate sa vina „cu o propunere de prim ministru o persoana care e condamnata”, facand aluzie la liderul PSD, Liviu Dragnea. „Nu pentru ca as avea ceva cu alte propuneri venite din alte partide. Dar ganditi-va la cancelariile europene, ganditi-va la ce s-ar fi spus la summit-ul NATO, asa pe coridoare, in discutiile informale, la Consiliul European pe tema asta. Evident ca acel candidat de prim ministru trebuie sa aiba experienta administrativa, trebuie sa aiba un profil integru, trebuie sa aiba un istoric compatibil cu cel al PNL”, a mai spus liderul liberal. Intrebata la Antena 3 daca si-ar dori ca Dacian Ciolos sa fie premier in toamna, Gorghiu a replicat : „Da, eu mi-as dori ca un om ca Dacian Ciolos sa fie propunerea noastra ca prim ministru. De la ce imi doresc eu, la ce isi doreste Ciolos s-ar putea sa fie o mare diferenta”, noteazaEVZ.
Summitul NATO. Nu tocmai succesul trambitat.Exista semne ingrijoratoare care vin dinspre aliatii occidentali, in special dinspre cei europeni, care indica faptul ca Romania va mai trebui sa astepte mult pana sa isi vada atinse obiectivele de securitate la Marea Neagra. Presedintele Iohannis a declarat, previzibil, ca „Summitul NATO care s-a incheiat constituie un moment foarte important pentru Alianta si Romania. Pot spune, cu certitudine, ca a fost un summit de succes pentru Romania”. Presedintele nu poate fi contrazis dintr-un singur punct de vedere: Romania nu s-a intors cu mana goala de la Varsovia pentru ca nimeni nu poate fi lasat complet pe dinafara la un astfel de summit, dar nu putem vorbi in nici un caz despre atingerea „tuturor obiectivelor”. Dimpotriva, exista semne ingrijoratoare care vin dinspre aliatii occidentali, in special dinspre cei europeni, care indica faptul ca Romania va mai trebui sa astepte mult pana sa isi vada atinse obiectivele de securitate la Marea Neagra. O buna indicatie in acest sens este ca fara sprijin american masiv, nu le obtineam nici pe acestea, scrieRomania Libera.
Comentariu: Un raspuns corect. Deciziile luate de NATO la Varsovia nu reprezinta un nou Razboi Rece, ci doar ceea ce expertii numesc Realpolitik. Situatia este clara, crede Bernd Riegert. NATO ameninta, dar amenintarile sunt mai degraba soptite. In termeni militar, patru batalioane amplasate la granita de est nu reprezinta o amenintare pentru mult mai puternicele trupe rusesti. Moscova nu va fi chiar impresionata de suplimentarea trupelor NATO. De fapt, nimeni nu se astepta la o altceva din partea Aliantei Nord-Atlantice. Mult mai importanta este atitudinea hotarata. Si important este si semnalul transmis statelor baltice, care au facut parte din Uniunea Sovietica, ca si statelor din fostul Pact de la Varsovia: da, NATO va intelege temerile. Este clar doar ca nimeni de la NATO nu crede ca Rusia ar urma sa atace vreun stat membru al Aliantei sau sa plaseze „omuleti verzi” dupa modelul aplicat in Ucraina. In interpretarea NATO, presedintele Putin are alte interese. Vrea sa iti asigure influenta in Ucraina, Belarus, Georgia, Moldova, Azerbaidjan si Armenia. Ceea ce a si reusit. Restul statelor sunt implicate in conflicte, pe care Rusia le intretine in mod decisiv. Cu acest conflict „inghetat” nici unul dintre statele in cauza nu poate adera la NATO. Ani buni de acum incolo, daca nu chiar decenii, terenul este minat, relateazaDeutsche Welle.