Business Report: Uniunea fiscala a Europei: 4 principii si argumentele pro sau contra; Romania a incasat 24,5 milioane de euro din exporturile de oi si capre; Jumatate de milliard de lei, in trei ani: Castigul romanilor din scaderea tarifelor de distributie a energiei electrice
Uniunea fiscala a Europei: 4 principii si argumentele pro sau contra.Brexit a catalizat discutia despre „mai multa Europa” si a readus in discutie necesitatea masurilor pentru una din cele mai dificil de realizat uniuni intre statele UE: cea fiscala – dat fiind ca uniunea monetara s-a dovedit insufiecienta pentru a integrarea sporita a statelor europene. Platforma Debating Europe, acolo unde cetatenii europeni lansaza teme de dezbatere la care participa principalii decidenti politici ai UE, a agregat argumentele pro si contra constituirii unei Uniuni Fiscale a Europei, o tema care revine in atentia autoritatilor europene odata cu preluarea de catre Slovacia a presedintiei Comisiei Europene. Debating Europe, creata special de Fundatia Pentru O Societate Deschisa pentru a incuraja conversatii pe teme esentiale intre cetateni si liderii europeni, propune dezbateri publice la care participa frecvent lideri precum Jean Claude Junker, Martin Schultz, Guy Verhofstadt, Ska Keller sau Ban Ki-moon, scrieCurs de Guvernare.
Romania a incasat 24,5 milioane de euro din exporturile de oi si capre.Romania a incasat 24,5 milioane de euro, in primul trimestru din acest an, din exporturile de animale vii din speciile ovine si caprine realizate in spatiul intra si extra comunitar, in crestere cu aproape 26% fata de perioada similara din 2015, cand incasarile au totalizat 19,45 milioane de euro, potrivit balantei comerciale cu produse agroalimentare furnizate AGERPRES de catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Astfel, in primele trei luni ale anului, au fost comercializate pe piata Uniunii Europene si in tarile terte circa 11.627 tone de oi si capre vii, in plus cu 46% fata de cantitatea de 7.979 tone realizata in perioada similara din 2015, scrie Agerpres, citat deCapital.
Jumatate de milliard de lei, in trei ani: Castigul romanilor din scaderea tarifelor de distributie a energiei electrice.Cele patru mari firme de distributie a energiei electrice au inregistrat pierderi de 540 de milioane de lei in ultimii trei ani, ca urmare a obligatiei de a scadea tarifele de distributie, impusa de reglementator. 540,4 milioane de lei. Aceasta este valoarea totala a corectiilor aplicate la determinarea tarifelor reglementate pentru serviciul de distributie a energiei electrice aprobate la sfarsitul anului 2015, corectii valabile pentru anii 2014, 2015 si 2016. Datele apar in raportul ANRE pe anul 2015. Tarifele de distributie de joasa tensiune, relevante pentru consumatorii casnici, sunt cea mai importanta component din factiura la energie, exeptand costul energiei propriu zise. Ele au tot crescut, pana in anul 2013 inclusiv, an dupa care ANRE a impus scaderea lor, in detrimentul profiturilor firmelor de distributie si in avantajul consumatorilor. In 2016, tarifele de joasa tensiune au scazut cu 12,84% fata de 2015, potrivitEconomica.
Vagoanele restaurant vor deveni istorie: profitabile pentru angajati, gauri negre pentru CFR.Doar sase vagoane restaurant mai circula in momentul de fata pe caile ferate din Romania. Activitatea este in pierdere pentru CFR Calatori, dar superprofitabila pentru unii angajati ai operatorului feroviar de stat. In perioada comunista, zeci de vagoane restaurant se aflau in compunerea trenurilor CFR, iar cererea depasea cu mult oferta. Pentru ca tot romanul sa apuce sa manance o friptura cu cartofi prajiti in drum spre mare, munte sau manastirile din Bucovina (chiar si in perioadele de post) in vagoanele restaurant fusesera instalate in locuri vizibile afise cu textul „Timp de masa limitat: 50 de minute”. Suficient pentru a lua masa, dar nu si pentru a te intinde la sprituri, caci in vagoanele de clasa intai sau a doua asteptau nerabdatori alti calatori flamanzi, noteazaRomania Libera.
Uber a lansat un soft care urmareste comportamentul soferilor.Pentru a imbunatati relatia cu clientii lor, compania americana Uber a pus la cale un soft care urmareste comportamentul soferilor pas cu pas. Astfel, aplicatia Uber este capabila sa detecteze cu ajutorul senzorilor din telefon, accelerarile puternice, franele bruste si daca soferul depaseste viteza legala sau trimite sms-uri in timp ce conduce. Ba mai mult, softul va avea memorat un profil al stilului de sofat cu tot cu harti in care apare locul exact unde soferul a calcat cam tare acceleratia, anuntaAuto-Bild.ro.
Investitiile in Romania si preturile lor. Un context european.Romania figureaza drept cea mai ieftina destinatie pentru investitii dintre toate tarile UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat pentru anul 2015. Mai ieftina decat Bulgaria, Croatia si Ungaria, desi datele pe categorii de cheltuieli arata mai putin bine decat rezultatul de ansamblu. Preturi nemtesti la utilaje si belgiene la software. De pilda, la masini si echipamente, costurile sunt similare cu cele din Germania (98% din media europeana) si cele mai mari dintre toate statele foste socialiste. Explicatia ar putea fi, cel putin in parte, o suprafacturare a acestor utilaje, importate in buna parte de multinationalele care opereaza la noi, care a diminuat si baza de impozitare a profiturilor facute aici, potrivitCurs de Guvernare.
Vanzarea terenurilor agricole catre straini se discuta in Parlamentul European. Romania pregateste o noua lege.Instrainarea terenurilor agricole din statele membre devine o problema europeana pe masura ce tranzactiile tind sa puna in pericol securitatea alimentara a tarilor din blocul comunitar. In Romania nu exista date oficiale pe aceasta tema, la aproximativ 20 de ani de cand strainii au inceput sa cumpere masiv teren arabil in tara noastra. Ministerul de resort lucreaza la modificarea legii, astfel ca Romania ar putea introduce restrictii. Discutiile pe tema tranzactiilor cu terenuri arabile in care cumparatorii sunt companii din afara spatiului comunitar devin de actualitate in Parlamentul European asa cum sunt si in Romania unde se lucreaza la modificarea legislatiei privind vanzarea-cumpararii terenurilor agricole situate in extravilan, relateazaEconomica..