Sari direct la conținut

Subiectele Zilei: Istoria terenului subevaluat de 56 de ori, pe care urma sa se ridice hotelul secret al lui Gabriel Oprea; Procurorii au pus tunurile pe Sanatate. Firma Roche Romania, adevarata tinta; Drumuri judetene contra voturi: baronii locali au "indopat" CNADNR

HotNews.ro
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto
SUBIECTELE ZILEI, Foto: Colaj foto

Istoria cusuta cu ata alba a terenului subevaluat de 56 de ori, pe care urma sa se ridice hotelul secret al lui Gabriel Oprea. Gabriel Oprea se afla din nou in vizorul DNA. Hotelul pe care voia sa-l construiasca pe malul lacului Floreasca, pe un teren primit spaga de subalternul sau politic, primarul suspendat al sectorului 2, Neculai Ontanu, este luat la puricat de anchetatori. DNA are indicii ca tranzactia prin care terenul a ajuns la Oprea ar fi fictiva. Ancheta in cazul primarului suspendat al sectorului 2, Neculai Ontanu, acuzat ca a luat spaga pentru a facilita retrocedarea unor terenuri, a ajuns, inevitabil, si la seful sau pe linie politica, Gabriel Oprea (UNPR). Unul dintre terenurile cu care ar fi fost mituit edilul de catre afaceristii Cristi Borcea si Dragos Dobrescu ar fi ajuns la Gabriel Oprea, care ar fi construit pe el un hotel. Nepoata senatorului, avocat de profesie, ar fi fost doar un paravan, pentru a se da o provenienta legala terenului. Tranzactia prin care avocata Loredana Radu ar fi vandut cu 400.000 de euro unchiului sau, Gabriel Oprea, 1.000 de metri patrati de teren, pe strada Barbu Vacarescu, este verificata acum de procurorii DNA. Anchetatorii au indicii ca aceasta tranzactie ar fi fost fictiva, scrieAdevarul.

Procurorii au pus tunurile pe Sanatate. Firma Roche Romania, adevarata tinta a anchetei privind 77 de medici oncologi. Comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie de luni privind invinuirea a 77 de medici pentru participarea la un congres de oncologie din India a provocat un adevarat cutremur. Astazi suntem in masura sa va oferim cateva amanunte privind aceasta ancheta Investigatiile au inceput in 2012, la Targu Mures si, prin declinari succesive de competenta, cauza a ajuns la DNA. Prin ordonanta din 22 februarie 2016, din care citeaza si comunicatul privind medicii oncologi, se continua urmarirea penala si impotriva firmei care a achitat, in 2012, costurile pentru deplasarea si cazarea medicilor. Este vorba de Romastru Trading SRL. De la aceasta firma sunt 4 directori cercetati. Ei s-ar fi ocupat de gasirea medicilor vizati de sponsorizarea declarata mita de catre procurori, de plata serviciilor in strainatate si de organizarea, in India, sub pretextul congresului, a unei prezentari de produs nou, un medicament din sfera oncologiei, anuntaEVZ.

Drumuri judetene contra voturi: baronii locali au „indopat” CNADNR ca pe un gansac. A inceput pe vremea lui Adrian Nastase si a lui Miron Mitrea, dar a continuat bine-mersi si sub Emil Boc, pentru a fi mai apoi adusa la „perfectiune”de Victor Ponta. Preluarea la centru a drumurilor judetene, ca un cadou facut baronilor locali, a devenit o practica electorala a ultimilor 15 ani. De ce sa-ti bati capul si sa storci bugetul local de bani pentru intretinerea drumurilor judetene, cand poti apela la o solutie mult mai simpla – „pasarea” acestora la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Asa au gandit baronii locali in ultimele trei cincinale, iar schema a functionat ca unsa, indiferent cine se afla la Palatul Victoria. An de an, compania a preluat in administrare drumuri judetene si le-a adus, cu bani grei, la standard de drum national. Sefii de consilii judetene au impuscat doi iepuri dintr-un foc – au degrevat bugetul institutiilor locale de banii pentru intretinere si apoi s-au laudat, in campaniile electorale, ca au modernizat respectivele sosele. Alegatorul de rand nu stie ca, de fapt, banii au provenit de la bugetul national, informeazaRomania Libera.

67.000 de romi sunt analfabeti. Care sunt solutiile Ministerului Educatiei. In jur de 67.000 de romi sunt analfabeti si doar 3.000 au studii superioare, potrivit datelor prezentate la dezbaterea pentru desegregare si incluziune socio-educationala a copiilor romi, prin combaterea rasismului si asigurarea calitatii educationale, organizata de Ministerul Educatiei. Daniel Vasile, presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, a prezentat o serie de date care arata ca doar 3.397 de romi au studii superioare, potrivit ultimului recensamant, 144.111 au studii postliceale si 170.000 au studii gimnaziale. „In randul celor recenzati, avem 67.000 de analfabeti. Aceasta populatie este o resursa inestimabila pentru Romania”, a atras atentia Vasile. El a mai spus ca 625 de scoli din tara, unde invata populatii numeroase de copii romi, nu au canalizare, scrieGandul.

Ce spun analistii despre amenintarile lui Putin la adresa Romaniei. „Nu e ca in cazul Ucrainei, sa faca ce vrea”. Romanii nu ar trebui sa fie ingrijorati de amenintarile venite dinspre Rusia: acesta e mesajul transmis de directorul programului de securitate Eurasia din cadrul Universitatii Harvard. Si presedintele Iohannis a raspuns avertismentelor lui Putin. Serghei Konopliov, directorul Programului de Securitate Eurasia din cadrul Universitatii Harvard, spune ca tara noastra, a devenit un furnizor de securitate important in Europa, iar orice actiune indreptata catre Romania, este indreptata catre NATO. „In primul rand, Romania este parte a NATO, asa ca daca se intampla ceva, daca Putin decide sa faca ceva fata de Romania, el va face ceva impotriva NATO. Nu este ca si in cazul Ucrainei, ca Putin sa faca ce vrea si sa fie foarte dificil de oprit. Cred ca Romania este mai sigura acum pentru ca Putin stie ca in spatele Romaniei este intregul potential al NATO si al SUA”, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Prima „explozie” din interior in sistemul judiciar moldovenesc politizat si extrem de corupt. Consiliul Superior al Magistraturii din Republica Moldova a permis cercetarea penala a unui judecator care a obligat Comisia Electorala Centrala (la 14 aprilie 2016) sa initieze un referendum de modificare a Constitutiei, la initiativa Platformei „Demnitate si Adevar”. Decizia a fost ulterior anulata de Curtea Suprema de Justitie (la 22 aprilie 2016). Procurorul general interimar, Eduard Harunjen, o acuza pe judecatoarea Domnica Manole ca ar fi pronuntat „cu buna-stiinta o hotarare contrara legii” (art. 307 Cod Penal), atunci cand a anulat hotararea Comisiei Electorale Centrale care interzicea organizarea referendumului. Initiatorii referendumului cereau, intre altele, reducerea numarului de deputati de la 101 la 71 si limitarea imunitatii deputatilor. Judecatoarea Curtii de Apel, Domnica Manole, calificase decizia restrictiva a Comisiei Electorale Centrale ca fiind una politica, informeazaDeutsche Welle.

Marturii tulburatoare despre cobaii umani folositi in experimente medicale ilegale. „Medicii au depasit orice limita”. Mai multi bolnavi care sufereau de probleme psihiatrice au fost, fara sa stie, cobai in cadrul unor experimente medicale. Testele clinice la care acestia erau supusi fara voie erau folosite pentru introducerea pe piata a unor noi substante. Insa de multe ori si rezultatele privind eficienta medicamentelor erau trucate, sustin procurorii. Aproximativ 50 de cadre medicale sunt vizate de o ampla ancheta privind studii clinice pentru autorizarea punerii pe piata a unor medicamente ce afecteaza starea de sanatate a populatiei. Peste 30 de spitale si cabinete medicale din toata tara au fost calcate ieri de mascati in acest caz. S-au ridicat documente si calculatoare inclusiv din Spitalul „Al. Obregia”, Spitalul Militar din Capitala, Institutul de Psihiatrie Socola, Spitalul de Psihiatrie Voila si Spitalul de Neuropsihiatrie de la Sapoca, dar si de la Agentia Nationala a Medicamentului. Perchezitii au fost si la cabinetele unor medici din Bucuresti si judetele Arad, Cluj, Constanta si Dolj, precum si la sediile a cinci societati comerciale cu profil medical. Este vorba de firme care sponsorizau realizarea acestor medicamente, scrieAdevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro