VIDEO Oamenii de stiinta suedezi incearca sa desluseasca limbajul pisicilor
Un grup de cercetatori experti in fonetica de la Universitatea din Lund, Suedia, au demarat un proiect pe urmatorii cinci ani in cadrul caruia si-au propus sa vina cu o teorie care explica o gama larga de sunete produse de pisici, scrie telegraph.co.uk.
In mediul salbatic felinele se opresc din mieunat odata ce ajung la maturitate, dar pana la acea varsta sunetele pe care acestea le produc au ca scop atragerea atentiei mamelor lor pentru a fi alaptate. Insa odata cu domesticirea pisicilor, aceste animale de companie si-au schimbat comportamentul invatand sa isi foloseasca semnalele vocale pentru a primi hrana si afectiune, continuand sa se foloseasca de limbajul propriu pe durata intregii lor vieti desfasurate in captivitate.
Pentru a deslusi semnificatia sunetelor produse de acestea, echipa de cercetatori va analiza comportamentul a 50 de pisici pentru a observa care sunt sunetele specifice in functie de dispozitia acestora si activitatile pe care le au in captivitate.
Limbajul pisicilor variaza atat la nivelul intonatiei, cat si in ceea ce priveste caracterul melodic, aceasta fiind aspectele in functie de care mesajul transmis este insotit de stari emotionale diferite, este de parere Susanne Schötz, conducatoarea acestui studiu.
Cercetatorii vor monitoriza, de asemenea, care sunt reactiile felinelor la anumite comenzi verbale antrenate de stapanii acestora – pentru a intelege care sunt cele mai bune metode de comunicare cu aceste animale de companie – dar si daca pisicile din zone diferite au dialecte si accente diferite care le caracterizeaza limbajul.