Sari direct la conținut

Situația de pe front. Ambele armate se confruntă cu o problemă similiară

HotNews.ro
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat Gvozdika pe frontul din Vuhledar, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Soldați ucraineni cu un tun autopropulsat Gvozdika pe frontul din Vuhledar, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

În ultima săptămână, situația pe aproape întreaga linie a frontului rămâne neschimbată, susțin serviciile secrete militare britanice. Dar ambele tabere se confruntă cu o provocare similară.

Forțele ucrainene și-au continuat înaintarea în sud de-a lungul cursului râului Mokri Yaly, securizând satul Urozhaine în fața unei rezistențe puternice din partea Rusiei, potrivit evaluării de sâmbătă dimineață a Ministerului britanic al Apărării.

Cu toate acestea, ambele tabere se luptă să obțină câștiguri semnificative în fața unor poziții defensive puternice.

În nord, forțele rusești au continuat atacurile în zona Kupiansk, dar nu au obținut progrese semnificative.

Pe tot frontul, ambele părți se confruntă cu o provocare similară: încercă să învingă forțele aflate într-o poziție defensivă puternică, având în același timp trupe limitate neangajate pentru a lansa noi atacuri.

Ucraina nu își va atinge obiectivul cheie al ofensivei, cred serviciile de informații americane

Comunitatea de informații a Statelor Unite evaluează acum că Ucraina va eșua în a-și atinge obiectivul cheie al ofensivei declanșate vara aceasta: cucerirea sau măcar asedierea orașului Melitopol din sudul țării, relatează The Washington Post.

Asta ar însemna că forțele Kievului nu vor reuși să își îndeplinească nici obiectivul strategic al ofensivei: tăierea în două a forțelor rusești din sudul țării și a culoarului terestru către Crimeea.

Mai multe surse din comunitatea de informații a SUA au declarat pentru The Post că forțele ucrainene, care încearcă să avanseze către Melitopol sunt în prezent prinse în lupte în jurul satului Robotîne, aflat la o distanță de peste 75 de kilometri de orașul din sudul regiunii Zaporojie.

Evaluarea americană estimează că ofensiva Kievului se va opri la o distanță de câțiva kilometri față de Melitopol, oraș în care armata rusă a intrat în a doua zi a invaziei declanșate de președintele Vladimir Putin în data de 24 februarie a anului trecut, avansând dinspre Crimeea și zonele controlate de separatiști în regiunea Donețk.

Melitopolul este un obiect cheie al ofensivei ucrainene deoarece este considerat „poarta către Crimeea” și se află la intersecția a două autostrăzi importante și a unei căi ferate care permite forțelor armate ruse să transfere personal și echipamente militare între diferitele sectoare ale frontului din sudul Ucrainei.

Serviciile de informații americane estimează că ofensiva Kievului va rămâne fără elan înainte de a ajunge la oraș.

Fortificațiile rusești, principala problemă de care s-a lovit ofensiva ucraineană

Generalul australian în retragere Mick Ryan, unul dintre cei mai cunoscuți analiști militari ai războiului din Ucraina, a subliniat încă de la începutul lunii august, când devenise evident că ofensiva ucraineană nu avansează în ritmul anticipat că liniile defensive rusești „sunt mult mai complexe și mortale decât cele cu care s-au confruntat orice forțe armate în ultimii aproape 80 de ani”.

Acesta nota într-un interviu acordat jurnaliștiilor de la The Economist că liniile cu o adâncime de zeci de kilometri în unele locuri au fost gândite pentru a încetini chiar și cele mai complexe asalturi cu arme combinate și să separe unitățile aflate în ofensivă de susținerea lor logistică.

Forțele ucrainene se confruntă cu o combinație letală de elemente: milioane de mine, drone de supraveghere care pot transmite pozițiile lor către artileriștii ruși, drone kamikaze care pot avaria vehiculele de luptă primite din Occident, sisteme de război electronic care dezactivează dronele ucrainene, toate acestea oferind susținere apărătorilor ruși din tranșeele și pozițiile fortificate construite aici.

O altă problemă ține și de faptul că inclusiv atunci când ucrainenii reușesc să își croiască o cale prin câmpurile de mine, aviația și artileria rusă reușesc să disperseze noi mine în spatele lor, tăind practic unitățile din avangardă de întăririle care le-ar putea ajuta să își consolideze pozițiile.

Analistul militar Rob Lee a declarat acum pentru The Washington Post că drumul către Melitopol este unul „extrem de provocator” și că inclusiv capturarea unor orașe aflate mai aproape de linia de contact dintre cele două armate, precum Tokmak, va fi dificilă.

„Rusia are 3 linii defensive principale și apoi orașe fortificate după acestea”, afirmă el. „Întrebarea nu este doar dacă Ucraina poate străpunge una sau două dintre ele, ci dacă le pot străpunge pe toate trei și să mai aibă suficiente forțe la dispoziție pentru a reuși ceva notabil precum cucerirea Tokmak după ce au suferit pierderi”, explică el. (sursă foto Dreamstime)

Urmărește ultimele evoluții din a 542-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro