Bucuresti, ora 9.00: Traficul se desfasoara in conditii de iarna, mai multe semafoare fiind defecte. Bulevardele principale sunt "la negru”, insa trotuarele si statiile RATB sunt in mare parte sub zapada
Traficul rutier in Capitala se desfasoara in conditii de iarna, bulevardele principale fiind deszapezite „la negru”, insa mai multe semafoare nu functioneaza. Probleme sunt si pe strazile secundare, unde inca nu s-a intervenit, iar trotuarele sunt pline de zapada, pietonii fiind nevoiti sa mearga pe carosabil. Probleme sunt si in statiile RATB si la trecerile de pietoni, unde deszapezirea fie nu s-a facut temeinic, fie nu s-a facut deloc. In weekend, circa 500 de arbori au cazut, 200 de masini fiind avariate, potrivit datelor furnizate de ISU Bucuresti.
„Pe arterele principale, operatorii aplica solutii anti-inghet iar pe arterele secundare se actioneaza in continuare cu utilaje de mici dimensiuni pentru degajarea zapezii, pana in acest moment intervenindu-se pe acestea in proportie de 70%. Tinand cont de verificarile intreprinse, consideram ca se impune continuarea eforturilor cu privire la deszapezirea zonelor trecerilor de pietoni (cu precadere cele din zona intersectiilor) si a statiilor si refugiilor RATB, inclusiv a activitatilor de incarcat si transportat zapada de pe marile artere. In aceasta dimineata, echipaje din cadrul Politiei Locale si Politiei Rutiere actioneaza pentru fluidizarea traficului in intersectiile in care nu functioneaza semafoarele”, potrivit informatiilor furnizate de Primaria Capitalei.
In situatia in care un copac a cazut pe strada sau peste masini, bucurestenii trebuie sa se adreseze Primariilor de sector, la Administratia Domeniului Public. Acest departament este in masura sa elibereze strada, impreuna cu Politia si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. In ceea ce priveste despagubirile, Alex Ichim, purtatorul de cuvant al Capitalei spune ca Primariile de sector au asigurari pentru a acoperi daunele cauzate proprietarilor autoturismelor avariate.
Primaria Capitalei atentioneaza proprietarii de cladiri sau spatii comerciale ca au obligatia de a inlatura zapada depusa pe trotuarele din fata imobilelor pe care le detin. Conform articolului 12, anexa 1 a HCGMB 120/2010, proprietarii de imobile au obligatia sa inlature zapada, gheata și turturii formati in perimetrul cladirilor pe care le detin, in maxim 24 de ore de la incetarea ninsorii. Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenzi de la 200 la 500 de lei pentru persoane fizice și de la 500 la 2.000 de lei pentru persoane juridice.
Reprezentantii municipalitatii spun ca noaptea trecuta, in Capitala, firmele care fac deszapezirea au actionat cu 358 de utilaje si 432 operatori manuali.
Statie tramvai
Statie autobuz
Statie autobuz
Strada secundara sector 2
Situatia pe sectoare, potrivit informatiiilor furnizate de Primaria Capitalei:
Sectorul 1:
– s-a intervenit cu 60 de utilaje simultan pe arterele principale si secundare;
– cu alte 42 de utilaje s-a incarcat zapada. S- a actionat in zona Universitate, Romana, Victoriei, Titulescu, Gara de Nord;
– 134 de muncitori au degajat zapada din zona trecerilor de pietoni si a statiilor RATB
Sectorul 2:
– s- a actionat cu 84 de utilaje simultan pe bulevarde principale si strazi secundare;
– 60 de muncitori au indepartat zapada din zona trecerilor de pietoni si statiilor RATB
– nu s-a incarcat zapada
Sectorul 3:
– 44 de utilaje au actionat simultan pe arterele principale si secundare;
– 46 de muncitori au curatat zapada la nivelul trecerilor de pietoni si a statiilor RATB
– nu s-a incarcat zapada
Sectorul 4:
– 36 de utilaje au actionat simultan pe arterele principale si secundare;
– 70 de muncitori au degajat zapada la nivelul trecerilor de pietoni si a statiilor RATB
– s-a incarcat zapada in zona Tineretului
Sectorul 5:
– 37 de utilaje au actionat simultan pe arterele principale si secundare;
– 85 de muncitori au degajat zapada la nivelul trotuarelor, trecerilor de pietoni si statiilor RATB
– s-a incarcat zapada in zona cartierului Rahova
Sectorul 6:
– 53 de utilaje au actionat simultan pe arterele principale si secundare
– 37 de muncitori au degajat zapada la nivelul trecerilor de pietoni si statiilor RATB
Pentru eventuale probleme generate de inghet sau ninsoare, Primaria Capitalei pune la dispozitie numerele de dispecerat 0800.800.868 și 021.9844. Totodata, Primaria Capitalei adreseaza un apel bucureștenilor sa sesizeze la aceste numere de telefon prezenta pe strada sau in scarile blocurilor a unor persoane fara adapost, pentru ca acestea sa fie preluate de Politia Locala și transportate la unul din centrele sociale ale Capitalei.