Sari direct la conținut

Romania – absorbtie zero a fondurilor structurale, ca rambursari de cheltuieli, in primii doi ani ai perioadei de programare 2014-2020. Putine proiecte pregatite si conditionalitati sectoriale finalizate

HotNews.ro
Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene, Foto: Hotnews
Aura Raducu, ministrul Fondurilor Europene, Foto: Hotnews

Romania are absorbtie de fonduri structurale si de coeziune zero, atat ca rambursari de la Comisia Europeana pentru cheltuieli efectuate in proiecte, cat si ca sume cerute de la Bruxelles, in perioada de programare 2014-2020, a declarat, marti, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu. Ea a precizat ca primii doi ani ai perioadei de programare au fost pentru planificare, insa a recunoscut ca Romania nici nu a pregatit proiecte majore pana acum in noul ciclu financiar.

„Orice perioada de programare are primii ani de pregatire, dupa care numarul de proiecte creste. Avem zece ani de implementare si utilizare a acestor fonduri. Acesti doi ani au fost de elaborare a programelor operationale, dupa care acreditarea sistemului iar in urmatorii ani mergem la pregatire si implementare de proiecte„, a spus Aura Raducu, intr-o conferinta de presa.

Ea a aratat ca majoritatea tarilor UE sunt in aceasta situatie, avand in vedere ca abia in anul 2015 Comisia Europeana a aprobat programele operationale 2014-2020 ale tuturor statelor UE.

Majoritatea tarilor sunt in aceasta situatie. Nu stiu daca vreo tara a trimis deja cereri de rambursare. Abia anul acesta au fost toate programele operationale aprobate pentru toate tarile„, a explicat ministrul, care a preluat mandatul in urma cu o luna.

Totusi, Romania a incasat de la Comisia Europeana aproape 1 miliard de euro din banii alocati in perioada de programare 2014-2020, sub forma de avansuri care se acorda la inceput, bani din care, insa Bruxelles-ul retrage tarii, proportional cu rata de absorbtie, la finalul perioadei de programare.

Nu a venit decat avansul de aproape 1 miliard de euro, care se pot folosi„, a spus ministrul Raducu.

Aura Raducu a atras, insa, atentia ca Romaniei ii lispesc proiectele mari ale beneficiarilor de stat, mai ales pe transport, cum sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale sau Caile Ferate Romane.

Intr-adevar, situatia de la noi este ca nu avem pregatite proiecte publice si trebuie sa acceleram pregatirea . Sunt putine proiecte, de asta trebuie accelerata pregatirea proiectelor” a spus ea.

Pana in prezent, doar doua proiecte majore au fost elaborate si acestea doar la nivel de proiect tehnic: linia de metrou Gara de Nord – Aeroportul Otopeni, proiecte care va fi derulat de Metrorex ca beneficiar, precum si calea ferata Simeria, km 640, proiect derulat de CFR, ca beneficiar.

Pentru pregatirea proiectelor in domeniu este nevoie, insa, de aprobarea in Guvern a Masterplanului de transport al Romaniei, una dintre conditionalitati ex-ante pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru o buna absorbtie a fondurilor UE 2014-2020.

Referitor la conditionalitatile ex-ante pe care trebuie sa le realizeze, Romania a finalizat pana acum doar 14 astfel de strategii sectoriale, alte 22 fiind nerealizate, a mentionat ministrul Fondurilor Europene.

Ea a precizat ca isi propune ca aceste conditionalitati ex-ante, care intra in principal in sarcina ministerelor de linie, sa fie realizate in cursul anului 2016, pentru a preveni pierderea de fonduri europene.

Printre aceste conitionalitati ex-ante se numara strategiile referitoare la sanatate, educatie, cercetare, care trebuie realizate de ministerele de resort.

In perioada de programare 2014-2020, Romania va avea la dispozitie fonduri nerambursabile de peste 48 de miliarde de euro, din mai multe surse identificate astfel de Ministerul Fondurilor Europene:

  • – fonduri structurale si de coeziune
  • – fonduri pentru agricultura si dezvoltare rurala
  • -plati directe in agricultura
  • -fonduri pentru pescuit
  • -fonduri pentru sprijinirea persoanelor defavorizate
  • -facilitatea europeana de conectare
  • -programele transfrontaliere
  • -programele Comsiei Europene, la care beneiciarii din Romania pot aplica direct (cum ar fi programul Orizont 2014-2020, pentru cercetare si inovare)
  • – pe langa fondurile europene mai sunt si banii oferiti Romaniei de doua tari din afara UE: Norvegia si Elvetia.

Reamintim ca pana in acest moment, in programele gestionate direct de MFE, au fost lansate apeluri de proiecte europene doar in Programul Operational Competitivitate, axele de cercetare si de IT, in perioada d eprogramare 2014-2020. La Programul Operational dezvoltare Rurala 2014-2020, gestionat de Ministerul Agriculturii, au fost deschise, insa, 10 submasuri de finantare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro