Predicatorul moderat Fethullah Gulen: A condamna nu este suficient. Trebuie sa trecem la o examinare critica a intelegerii practicii islamului
Turcul Fethullah Gulen, initiatorul miscarii islamiste moderate care ii moarta numele, a scris un editorial pentru cotidianul francez Le Monde in care face o analiza a ideologiei promovate de Statul Islamic, dar si a atacurilor teroriste ce au ingrozit lumea. Gulen precizeaza ca musulmanii au o datorie de a proteja lumea de fluxul terorismului, dar si de a restaura imaginea credintei, denaturate de jihadistii ISIS.
- Hotnews prezinta in continuare editorialul semnat in Le Monde de predicatorul turc Fethullah Gulen
”Nu imi gasesc cuvintele pentru a-mi exprima exprima tristetea si revolta fata de carnagiul comis de catre gruparile teroriste, precum asa-numitul Stat Islamic. Impartasesc frustrarea celui un miliard si jumatate de musulmani din jurul lumii care vede teroarea semanata de acest grup. Ideologiile lor perverse sunt ascunse sub drapel religios. Noi, musulmanii avem o responsabilitate aparte: se cuvine sa ne unim mainile cu ceilalti oameni pentru a proteja lumea de fluxul terorismului si al violentei extremiste si deasemenea, tot noi trebuie sa restauram imaginea credintei.
[…]
Adevaratul test al credinciosilor nostri este acela de a trai in conformitate cu principiile funamentale comune tuturor marilor religii ale lumii, cum ar fi conservarea caracterului sacru al vietii umane si respectul demnitatii tuturor fiintelor umane.
Noi trebuie sa condamnam intr-o maniera categorica ideologia sustinuta de teroristi si sa promovam cu claritate si incredere o stare de ampla de spirit.
[…]
A CONDAMNA NU ESTE SUFICIENT
Recenta tragedie pariziana este inca o reamintire pentru teologi cat si pentru musulmanii de rand ca trebuie sa condamne cu o ultima fermitate actele barbare perpetuate in numele religiei. In acest stagiu, a condamna nu este suficient. Recrutarea de teroristi in sanul comunitatilor musulmane trebuie combatuta prin intermediul unei colaborari eficace intre autoritatile nationale, responsabilii religiosi si actorii societatii civile.
[…]
Trebuie sa promovam angajamentul pozitiv al cetatenilor musulmani pentru a se putea aseza la masa unde masurile antiteroriste sunt planificate, iar ei sa-si impartaseasca ideile. Inca din tinerete trebuie sa intelegem manierea democratica de exprimare a opiniilor. […] In urma unor astfel de tragedii, exista mereu reactii extreme. Exacerbarea sentimentelor antimusulamne si antireligioase, precum si o apropiere a guvernelor catre securitate impotriva cetatenilor musulmani suntr contra-productive. Cetatenii musulmani din Europa vor sa traiasca in pace si liniste. Din cauza unui climat negativ, ei trebuie sa gaseasca mijloacele de a se implica mai mult alaturi de guverne, pentru a elabora politici mai inclusive care sa integreze mai bine comunitatile acestora in societatea generala.
De asemenea, este la fel de important pentru noi musulamnii, sa trecem la o examinare critica a intelegerii noastre a religiei, precum si a practicii islamului, la o luminozitate asupra conditiilor si exigentelor epocii in care traim precum si interpretarile perioadei in care ne aflam. Aceasta nu inseamna o ruptura de traditia islamica, ci mai degraba o chestiune inteligenta precum si confirmarea adevaratelor invataturi din Coran si din traditia profetica.
[…]
Numai asa musulamnii pot lupta contra radicalismului si a terorismului.
In nebunia recentelor evenimente, am avut durerea de a constata ca teza socului civilizatiilor a fost relansata. Ceea ce este sigur astazi, este ca reaparitia acestei retorici nu face decat sa serveasca la eforturile de recrutare a retelei teroriste. Tin sa le mentionez destul e clar ca: ceea ce traim noi astazi nu este un soc al civilizatiilor, ci un soc al civilizatiei umane impotriva barbariei. Responsabilitatea noastra este aceea de a face parte din solutie, in ciuda contextului care ne este defavorabil. Daca vrem sa aparam drepturile si libertatea musulmanilor, pacea si linistea tuturor fiintelor umane, indiferent de gandirile lor, trebuie sa ne adresam direct tuturor dimensiunilor terorismului.
Putem lupta contra violentei si a terorismului, contra ideologiilor totalitare care ne conduc, prin a ne comporta intr-o maniera virtuasa in viata de zi cu zi, prin denuntarea si marginalizarea interpretarilor extremiste a surselor religioase, prin a ramane vigilenti asupra impactului pe care acestea le pot avea asupra tinerilor nostri si prin calauzirea copiilor catre valorile democratice, inca de mici”