Sari direct la conținut

Business Report: Contribuabilul corect, taxat de ANAF cu legi si plati suplimentare; Top tranzactii cu terenuri agricole in Romania. Cel mai scump a depasit 1 milion de euro; Scutire de impozit pentru masinile hibride si electrice in 2016

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Contribuabilul corect, taxat de ANAF cu legi si plati suplimentare. Start-up-urile, companiile de pariuri sportive sau profesiile liberale sunt contribuabili care acuza Fiscul de abuzuri atat cand vine vorba de controale, cat si prin aplicarea unei legislatii care le ingreuneaza activitatea. Asta in timp ce, de curand, a intrat in vigoare cea mai recenta amnistie fiscala, pentru cei cu datorii neachitate pana la 30 septembrie 2015. Contribuabilii restantieri pot beneficia de anularea penalizarilor de intarziere si a unei cote de 54,2% din dobanzile de intarziere daca achita impozitele scadente pana la data de 31 martie 2016. Noua legislatie, intrata in vigoare la inceputul anului, cere noii companii un dosar foarte stufos pentru obtinerea codului de TVA. Administratorii trebuie sa depuna inclusiv diploma de licenta la dosar si trebuie sa aiba recomandare de la trei prieteni, si nici atunci nu e sigur ca obtin codul de TVA. Ba chiar trebuie sa declare fiecare leu pe care l-au castigat in ultimul an. Daca venitul este zero, este o problema pentru ANAF. De asemenea, un criteriu eliminator este sediul social al firmei. Daca acesta nu este in proprietatea unuia dintre administratori, atunci cererea nu e privita cu ochi buni, scrieCapital.ro.

Top tranzactii cu terenuri agricole in Romania. Cel mai scump a depasit 1 milion de euro. Anul acesta, in Romania s-au efectuat peste 25 de tranzactii cu terenuri compacte mai mari de 30 de hectare. Cele mai mari suprafete a fost cumparate in Arges, Constanta si Arad, iar preturile au ajuns si la 9.500 de euro hectarul. Cel mai scump teren agricol compact, de peste 30 de hectare, tranzactionat anul acesta, a costat peste 1 milion de euro (peste 4,6 milioane de lei), este situat in judetul Arad si a intrat in posesia unei companii cu capital german, Grossmann Land, detinuta de omul de afaceri Grossmann Neuhausler Peter Canisius (57 de ani). Investitorul german, care si-a inregistrat compania in 2008 avand ca activitate declarata cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii si cultivarea cerealelor a dat, in medie, aproximativ 9.500 de euro pe hectar, terenul cumparat aflandu-se in localitatea Simand, la granita cu Ungaria, anuntaEconomica.net.

Incompatibilitatea administrator – functionar public trebuie sa dispara. Energia este cel mai important sector economic al Romaniei, poate chiar printre ultimele sectoare functionale la parametrii aproape normali. In acelasi timp este sectorul cu una dintre cele mai mari inertii, necesita investitii mari si este principalul contributor la poluarea ambientala, incalzirea globala si schimbarile climatice. Ministerul Energiei trebuie sa se preocupe exclusiv de politicile publice energetice si atat. Infiintarea Departamentului pentru Energie, in anul 2012, condus de un ministru delegat, in cadrul Ministerului Economiei, a fost un inceput timid de recunoastere a importantei acestei ramuri. La finele anului 2014 s-a infiintat Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri, desi o”struto-camila”, a fost totusi un pas important al ideii unei entitati responsabila cu realizarea politicilor publice in acest important sector economic. „Miscarea Colectiv”, mini revolutia toamnei 2015, a adus primul Minister al Energiei din istoria Romanie, informeazaEnergy-Center.ro.

Hyundai i20 WRC – Noua generatie a fost prezentata oficial. Hyundai a prezentat in cursul zilei de astazi noua generatie a modelului i20 WRC. Evenimentul de prezentare a avut loc in cadrul uzinei din Alzenau. Noul Hyundai i20 WRC va putea fi vazuta in noul sezon in trei exemplare. Dani Sordo, Hayden Paddon si Thierry Neuville sunt cei trei piloti cu care Hyundai ataca podiumul. Conform oficialilor Hyundai, noua generatie i20 WRC a fost testata pe mai bine de 8.000 de kilometri si s-a deovedit a fi mai rapida decat vechea versiune. In plus, proiectul de dezvoltare a fost sustinut pe tot parcursul anului, iar roadele muncii spera sa fie culese in sezonul urmator. „Este un moment special pentru toti sa lansam in casa noastra noua generatie i20 WRC. Intram intr-o noua faza fabuloasa a calatoriei, lucru care vine sa consolideze angajamentul si ambitia noastra in comunitatea WRC”, a declarat oficialul Michel Nandan, scrieAuto-Bild.ro.

Problemele ANAF: Marile probleme ale ANAF sunt probleme pe care le stie toata lumea dar pe care (unii din teama, altii din interese) nimeni nu le aduce pe agenda publica. Sa plecam, pentru inceput, de la 2 adevaruri pe cat de stridente: 1). La aceasta ora, in economia reala (si cu precadere in zona IMM-urilor) actioneaza o toxina fiscala : vulnerabilizarea permanenta a contribuabilului. Mixul de legi neclare, norme metodologice ambigui, ordine emise de ANAF despre cum trebuie interpretata legea – suprapuse peste necesitatile conjuncturale de-a creste rata de colectare la buget (ei, da, conjuncturale) – ii tin cu sabia deasupra capului pe mai toti cei care opereaza in economia la vedere, scrie Cursdeguvernare.ro.

Scutire de impozit pentru masinile hibride si electrice in 2016. Bucurestenii care au masini electrice si hibride vor fi scutiti de impozit anul viitor, potrivit hotararii privind taxele si impozitele locale in Capitala, adoptata joi de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB). Proprietarii de masini electrice sau hibride vor beneficia anul viitor de o scutire de 100 la suta, dupa ce consilierii generali au aprobat un amendament la hotarare propus de Cornel Poterasu, scrie Mediafax. Hotararea mai prevede ca in Bucuresti taxa hoteliera, de 1 la suta din tariful de cazare, la fel ca in acest an, va fi folosita pentru promovarea turismului. De altfel, aceasta taxa isi schimba numele in „taxa de promovare a Bucurestiului”. Proiectul de hotarare privind taxele si impozitele locale in Capitala nu a prevazut majorari, singura modificare fiind doar la impozitarea cladirilor, potrivit noului Cod fiscal. Astfel, se estimeaza ca impozitul pe locuinta va fi cu aproximativ 25 la suta mai mare, a precizat Lenuta Boncota, director la Directia venituri din Primaria Capitalei, anuntaCapital.ro.

Romanii nu muncesc pe 2 lei pe ora, ci pe 4 lei. 1,22 milioane de romani sunt platiti in mana cu aproximativ 4 lei pe ora, potrivit informatiilor Ministerului Muncii. Informatia vine in contextul in care Anca Dragu, ministrul Finantelor, si-a argumentat decizia de a nu majora salariul minim din 2016 spunand ca in tari ca Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, locuitorii „sunt saraci si multi, si toti stiu sa faca cate ceva pe doi lei, fac ceva ce romanul nu mai face de ceva vreme”. Anca Dragu, ministrul Finantelor, a declarat vineri, ca salariul minim nu va fi majorat la 1 ianuarie 2016 de la 1.050 lei la 1.200 lei. Noul ministru dadea exemplul unor tari ca Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud, unde locuitorii „sunt saraci si multi, si toti stiu sa faca cate ceva pe doi lei, fac ceva ce romanul nu mai face de ceva vreme”, a scris Ziarul Financiar, informeazaEconomica.net.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro