SURSE: Cum a devenit Elena Udrea proprietar ascuns la Evenimentul Zilei. Rolul lui Dinu Pescariu
Dinu Pescariu, Elena Udrea si Dan Andronic
Colaj / Sursa foto: Agerpres
Procurorii DNA au acuzat-o pe Elena Udrea ca ar fi primit mita de la un om de afaceri 3.800.000 USD, plus o creanta in valoare de 900.000 de euro detinuta de o firma a acestuia pentru a-i aranja continuarea unui contract la Hidroelectrica. Presa a scris ca este vorba de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, iar creanta reprezenta un imprumut acordat ziarului Evenimentul Zilei. Astfel, Udrea ar fi ajuns proprietarul ziarului, dar ar fi recurs la o mica stratagema pentru a se ascunde.
„In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie (n.red.: prin care o obligatie veche este stinsa si inlocuita cu una noua) cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane”, se arata in rechizitoriul DNA prin care s-a cerut arestarea Elenei Udrea.
Prin urmare, cine este persoana cu care Udrea a incheiat contractul de novatie, care a avut ca scop schimbarea aparenta a titularului creantei? Potrivit surselor HotNews.ro, este vorba de omul de afaceri Dinu Pescariu. Informatia a fost publicata initial de National, care sustine ca Dinu Pescariu „ar fi achitat cei 900.000 de euro pentru creanta in urmatorul mod: 400.000 de euro cash si 500.000 de euro prin virament bancar!”
- De notat ca Evenimentul Zilei a publicat pe 27 octombrie, cu o zi inaintea votului din Parlament prin care s-a cerut retinerea si arestarea Elenei Udrea in acest dosar, un interviu realizat in genunchi de redactorul sef, Simona Ionescu, in care Udrea lansa un val de amenintari, afirmand ca ca va spune in curand „lucruri” in legatura cu dosarele sale penale, cu fostii colegi sau despre oameni din SRI si DNA. Parlamentul a respins a doua zi cererea de arestare a DNA, dar a aprobat cererea de retinere devenita astfel inutila. Pe de alta parte, unul dintre editorialistii EVZ, Ion Cristoiu, s-a remarcat printre cei mai inversunati aparatori ai Elenei Udrea. Despre Ion Cristoiu au aparut o serie de informatii pe blogul presacurata.ro referitoare la contractele pe care o editura din Buzau la care era actionar le-a primit de la ministerul dezvoltarii pe vremea cand era condus de Udrea. Fostul ministru al dezvoltarii a scris ulterior pe Facebook ca „relatia mea cu maestrul Cristoiu se reduce de-a lungul timpului la cateva discutii, telefonice ori la o cafea”, si califica dezvaluirile de presa drept „operatiune de care am aflat inca din vara ca se deruleaza la DNA, de incercare de compromitere a lui Ion Cristoiu”.
Pe 20 octombrie, cand DNA a deschis noul dosar pe numele Elenei Udrea, Dan Andronic a postat pe pagina sa de Facebook urmatoarele: „Evenimentul zilei este implicat in „jefuirea” Hidroelectrica la fel de mult cat este Romania libera implicata in „jefuirea” Astra, Realitatea TV – in „jefuirea” Petrom Service si a bugetului de stat, Hotnews – in „jefuirea” banilor de la SIVECO si Pro TV – in „contractarea” a 5 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltarii. Si exemplele pot continua. In rest, am explicat la DNA ceea era de explicat si am predat absolut toate documentele solicitate de procurori”.
La Registrul Comertului, SC Editura Evenimentul si Capital SRL, actualmente in insolventa, figureaza cu urmatorii asociati:
- Andronic Dan-Catalin – 90%
- Claudiu Alexandru Serban – 5%
- George Marius Paunescu – 5%
Ce acuza DNA, in privinta creantei la o societate media:
„In anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creantei de 900.000 de euro, primita cu titlu gratuit de la omul de afaceri, Udrea ii solicitase unei persoane sa incheie un contract de novatie (n.red.: prin care o obligatie veche este stinsa si inlocuita cu una noua) cu schimbare de creditor pe o firma a respectivei persoane.
Apoi, pentru a ascunde ca este beneficiarul real al pachetului de actiuni la societatea mass media, i-a solicitat unei alte persoane sa incheie actele aferente tranzactiei in numele sau si sa efectueze platile aferente prin creditarea societatii.
Scopul era disimularea provenientei sumei de circa 700.000 de euro, aferenta platilor efectuate pentru societatea mass media si ascunderea faptului ca este „adevaratul proprietar la creantei ce a facut obiectul novatiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanta”.
Omul de afaceri Dinu Pescariu a denuntat-o pe Udrea intr-un alt dosar, in care o acuza ca i-ar fi pretins 500.000 de euro „pentru a-i rezolva problemele din justitie”.
„La data de 5.11.2014, Pescariu Dinu – Mihail a formulat denunţ cu privire la săvârşirea unor fapte de corupţie de către Udrea Elena Gabriela. Din denunţul formulat rezultă că, în anul 2013 pe fondul cercetărilor efectuate de Direcţia Naţională Anticorupţie ca urmare a plângerii formulată de Fujitsu Siemens Computers în legătură cu derularea contractului de licenţiere Microsoft şi a măsurilor asigurătorii dispuse de autorităţile austrice pe conturile sale din Elevaţia, Udrea Elena Gabriela a pretins suma de 500.000 de euro pentru a-i rezolva problemele din justiţie. Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani a avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014″, notează procurorii în referat
Potrivit anchetatorilor, aceste fapte sunt dovedite cu declaraţia martorului, extrasele de cont, înscrisuri olografe ridicate la percheziţie în care sunt indicate sume de bani plătite.
In dosarul Microsoft, Udrea este acuzata de trafic de influenţă (fapte în legătură cu încheierea şi derularea acordului cadru de licenţiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente şi a actelor adiţionale la acestea şi fapte în legătură cu derularea contractului e – România), spălare de bani şi fals în declaraţii de avere.