VIDEO Cum justificam uciderea animalelor pentru a ne asigura hrana
In episodul de ieri al productiei BBC Analysis, difuzate pe BBC Radio 4, Peter Singer, Elizabeth Harman, Jeff McMahan si Gary Comstock si-au exprimat opiniile in incercarea de a da raspunsuri viabile la intrebari precum: Este just sa sacrificam animalele pentru a ne asigura hrana? Cum motivam uciderea acestora?
Gandurile filosoful australian Peter Singer, profesor de bioetica la Universitatea Princeton si autor al lucrarii „Animal Liberation” (1975), ar putea fi puse sub forma urmatorului dialog.
Cineva poate spune: daca omoram un animal, ii luam dreptul la viata; animalul ar fi avut o viata fericita, daca nu am fi gasit necesar sa il sacrificam pentru a ne hrani.
La acestea, altcineva ar putea raspunde: acel animal ar fi putut sa nu existe de la bun inceput, daca productia si cresterea animalelor nu ar fi fost incurajate pentru a asigura necesarul de hrana. Intr-un sens, existenta acelui animal ne este datorata si ar trebui sa ne multumeasca pentru asta.
La nivel teoretic, Peter Singer se opune raspunsurilor de acest tip, „Cred ca este foarte greu sa producem circumstantele favorabile in care o astfel de situatie sa nu aiba urmari negative”, si afirma ca in viitor vom ajunge sa privim consumul de carne la fel cum judecam in prezent cruzimea ce avea loc pe arenele romane in cadrul luptelor ritualice organizate intre gladiatori si animalele salbatice.
„Ultima dată am cand mancat carne a fost in anul 1971. Am crescut in Australia si am mancat carne in copilarie, insa nu i-am dus niciodata dorul,” a declarat acesta pentru BBC.
Intregul program al emisiunii BBC Radio 4, „Killing Cows”, poate fi ascultat aici.
In videoclipul de mai jos, Tyler Doggett, profesor la Universitatea din Vermont, Statele Unite ale Americii, incearca sa raspunda acelorasi provocari.
Citeste si:
- VIDEO Carnea procesata este la fel de daunatoare precum alcoolul si tutunul. Care sunt sursele alternative de proteine?
- Mezelurile sunt cancerigene, carnea rosie este “probabil” cancerigena
- Sunca si carnatii ar urma sa fie introdusi in categoria produselor cancerigene: La fel da daunatoare ca fumatul, azbestul si arsenicul