Sari direct la conținut

Monica Macovei il critica dur pe Jean Claude Juncker pentru afirmatiile despre Rusia si ii cere explicatii in scris: Nu vom permite ca istoria sa se repete si sa reintram sub influenta Rusiei. Declaratiile lui Juncker angajeaza statele din fostul bloc comunist intr-o logodna fortata cu dictatura

HotNews.ro
Monica Macovei, Foto: Parlamentul European
Monica Macovei, Foto: Parlamentul European

Monica Macovei critica dur declaratiile presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind Rusia, europarlamentarul romani subliniind ca „Nu accept niciun compromis care sa scoata Romania la mezat. Nu se pot anula 50 de ani de comunism si dictatura cu o carioca prin care sa se redeseneze Europa. Suveranitatea este un drept pe care ni l-am castigat. Nu vom permite ca istoria sa se repete si sa reintram sub influenta Rusiei.” Monica Macovei subliniaza ca declaratiile lui Jean-Claude Juncker „angajeaza statele din fostul bloc comunist intr-o logodna fortata cu dictatura si incalcarea flagranta a drepturilor omului” si i-a transmis presedintelui Comisiei Europene un protest fata de declaratiile acestuia privind relatia cu Rusia, cerandu-i, in scris, explicatii, arata europarlamentarul, intr-un comunicat remis joi.

„Nu am vazut nicio reactie ferma atunci cand Vladimir Putin a afirmat ca armata rusa poate ajunge in cateva ore la Bucuresti, capitala unui stat membru al Uniunii Europene”, a subliniat Monica Macovei.

Jean-Claude Juncker a afirmat, in urma cu o saptamana, ca occidentalii trebuie sa „trateze Rusia corect” si sa ii vorbeasca de la egal la egal, criticandu-l pe presedintele american Barack Obama pentru faptul ca a calificat Moscova drept putere regionala: „Trebuie, o spun deschis, sa ii tratam pe rusi corect. Stiu din conversatiile mele cu Putin ca nu accepta fraze ca cea in care Barack Obama a spus ca Rusia este o putere regionala. Ce vrea sa insemna asta! Nu vorbim asa de Rusia!”, a spus presedintele CE, intr-o conferinta la Passau, in sudul Germaniei.

„Rusii vor sa fie tratati de la egal la egal si aici rusii au dreptate”, a sustinut el, „nu trebuie impinsi in spatele scenei pentru ca, asa cum am vazut, fac sa se vorbeasca despre ei foarte repede”, a continuat presedintele Comisiei Europena.

Juncker a subliniat insa ca Rusia trebuie sa faca „progrese masive”. „Maniera in care au actionat in dosarul Crimeea, afacerea Ucrainei estice, nu merge”, a adaugat oficialul european.

Protestul semnat de europarlamentarul Monica Macovei si intrebarile adresate, in scris, presedintelui Comisiei Europene:

1. „Protest

Domnule Jean-Claude Juncker,

Credeti ca se pot anula 50 de ani de comunism si de dictatura cu o carioca prin care sa redesenati Europa? Suveranitatea este un drept pe care ni l-am castigat si nu vom mai permite ca istoria sa se repete.

Protestez fata de declaratia inacceptabila privind apropierea Uniunii Europene de Rusia, pe care ati facut-o la Passau, pe 8 octombrie 2015. Protestez in calitate de deputat din Romania in Parlamentul European si reprezentant al electoratului roman.

Ati mentionat in discursul dumneavoastra fisurile existente in solidaritatea europeana si faptul ca nu suntem suficient de mandri de Europa. Or dumneavoastra ati facut exact invers si ati adancit aceste fisuri prin declaratii care angajeaza statele din fostul bloc comunist intr-o logodna fortata cu dictatura si incalcarea flagranta a drepturilor omului. Rusia este o dictatura ale carei actiuni se masoara si astazi prin pierderi de vieti omenesti si incalcarea valorilor care tin de insasi esenta Uniunii Europene.

Nu am vazut nicio reactie ferma atunci cand Vladimir Putin a afirmat ca armata rusa poate ajunge in cateva ore la Bucuresti, capitala unui stat membru al Uniunii Europene.

Daca sunteti, asa cum afirmati, un „copil al Razboiului Rece”, atunci ar trebui sa stiti la fel de bine ca noi, domnule Juncker, ca cetatenii Romaniei au trait sub dictatura zeci de ani si ca granitele Europei, de care acum nu sunteti destul de mandru, au fost desenate cu o carioca ce a ucis vieti si a mutilat destine, lasand urme groase in constiinta nationala. Va reamintim ca acea carioca a plasat Romania 90% sub influenta rusa.

Va intreb din nou: credeti ca se pot anula 50 de ani de comunism si de dictatura? Cum se poate realiza, in mod concret si mai ales transparent, un parteneriat cu cei responsabili pentru aceasta parte neagra a istoriei Romaniei si a celorlalte state europene, aflate pana nu demult sub influenta Rusiei? Suveranitatea este un drept pe care ni l-am castigat. Suzeranitatea este ceva ce Rusia a pierdut in mod iremediabil si nu vom mai permite in niciun context si la niciun nivel de negociere ca istoria sa se repete.

Se discuta despre soarta Europei si a Romaniei, in spatele usilor inchise, cel putin de cand au inceput atacurile Rusiei in Ucraina si in Crimeea. Nu accept niciun compromis care sa scoata Romania la mezat. Istoric, am trecut o data prin asta si nu mai vrem niciodata, noi ramanem liberi. Fiecare stat membru al Uniunii trebuie sa fie si sa se simta in mod egal ocrotit si respectat.

Aveti dreptate, nu este „sexy” sa incerci sa construiesti o „relatie mai buna” cu Rusia. E ca si cum ai incerca sa faci din Siberia deportatilor o destinatie turistica si sa folosesti cuvantul „sexy” in reclama de prezentare. Cetatenii romani care au supravietuit lagarelor de munca, inchisorilor comuniste si opresiunii pot depune marturie. Si urmasii celor care au murit.

Monica Macovei, 15 octombrie 2015

Deputat in Parlamentul European”

2. Intrebare adresata, in scris, presedintelui Comisiei Europene:

„Domnule presedinte Juncker, ati afirmat in discursul dumneavoastra, la Passau, pe 8 octombrie 2015, ca Uniunea Europeana trebuie sa aiba ‘a more appropriate relationship with Russia’. Nu stim ce inseamna acest lucru si nu accept niciun fel de compromis care sa scoata Romania la mezat. Istoric, am trecut o data prin asta si nu mai vrem, noi ramanem liberi. Fiecare stat membru al Uniunii trebuie sa fie in mod egal ocrotit si respectat.

1.Va rog sa explicati sintagma ‘more appropriate relationship’. Trebuie sa facem eforturi pentru o relatie ‘mai buna’ sau ‘adecvata’cu Rusia? ‘Mai buna’ si ‘adecvata’ nu inseamna acelasi lucru. Adecvat este sa privim lucrurile asa cum sunt: Rusia este o dictatura ale carei actiuni se masoara si astazi prin pierderi de vieti omenesti si incalcarea drepturilor omului.

2.Cum se poate realiza, in mod concret si mai ales transparent, un parteneriat cu Rusia care incalca flagrant si veritabil valorile care tin de insasi esenta Uniunii Europene?”

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro