Sari direct la conținut

Cum iti alegi facultatea in strainatate, care sunt taxele de scolarizare si ce contine dosarul de admitere: doi studenti romani in Marea Britanie, despre practica si angajarea in timpul studentiei

HotNews.ro
Sabina Negut si Mihai Barbu, Foto: Integral Programe Educationale
Sabina Negut si Mihai Barbu, Foto: Integral Programe Educationale

Mihai Barbu este student la Imperial College London, specializarea Computer Science, unde „se pune foarte mult accentul pe practica”. „Avem proiecte saptamanale de programare”, „vin si firme mari la noi la facultate, suntem cautati practic, si vorbim chiar de giganti precum Facebook sau Google”, a povestit tanarul, in cadrul unei conferinte. In deschiderea targului World Education Fair care va avea loc in acest weekend la Bucuresti, a vorbit si Sabina Negut, studenta la Universitatea din Huddersfield, care a explicat ce inseamna an de placement in sistemul universitar britanic, dar si care sunt costurile de trai, ca student, in Marea Britanie.

Compania de consultanta educationala Integraledu a organizat astazi, 23 septembrie, o conferinta de prezentare a World Education Fair. Este vorba despre un targ la care universitati din Austria, Danemarca, Elvetia, Franta, Germania, Marea Britanie, Olanda, dar si din SUA (Marshall University si University of South Florida) isi vor prezenta facultatile, la care participarea este gratuita. World Education Fair are loc pe 26 si 27 septembrie la Hotel Athenee Palace Hilton din Bucuresti, intre orele 10:00 si 17:00.

Reprezentantii universitatilor le vor oferi studentilor, elevilor si familiilor acestora informatiile necesare despre studiile universitare de licenta, master si MBA, precum si informatii despre cum pot obtine burse sau finantari la aceste institutii.

Mihai Barbu, student la Imperial College London, specializarea Computer Science: Firmele ne cauta pe noi, studentii

Mihai Barbu, student in anul II la Imperial College London, specializarea Computer Science, a povestit in cadrul conferintei ca prietenii sai au fost cei care l-au convins sa studieze in strainatate. „Este adevarat ca domeniul pe care il studiez eu se afla si in tara si chiar la multe facultati bune, insa am avut prieteni care studiaza in Europa si ei mi-au deschis orizonturile ca macar sa vad ce inseamna asta. Se pare ca, pana la urma, cautand si mergand la targuri educationale, am ales ceea ce trebuie si Imperial College London este facultatea pentru mine”, a spus acesta.

Tanarul a declarat ca „la noi la facultate se pune foarte mult accentul pe practica, avem proiecte saptamanale de programare. Dar, mai presus de asta, vin si firme mari la noi la facultate, suntem cautati practic, si vorbim chiar de giganti precum Facebook sau Google. Firmele ne cauta pe noi, studentii, si unele sunt chiar dispuse sa ne primeasca la internship-uri inca din anul I-II, cu posibilitatea de a te angaja la finalul cursului”.

Costul facultatii este de 9.000 de lire pe an, pe care nu il platesc parintii mei, o sa il platesc eu, pentru ca este acel imprumut guvernamental„, a explicat Mihai Barbu.

In afara taxelor de scolarizare, el a precizat ca in Londra „costurile de trai – facultatea mea fiind chiar si in centru – sunt destul de ridicate, am platit undeva la 600 de lire pe luna. Insa eu cel putin gatesc si daca nu iesi in oras sa mananci scoti undeva la 200-250 de lire”.

Sabina Negut, studenta la Universitatea din Huddersfield, specializarea Law and Business: In anul III am avut posibilitatea sa intrerup anul universitar, sa fac un an de placement

Studenta in anul IV la Universitatea din Huddersfield, specializarea Law and Business, Sabina Negut a explicat cum functioneaza programul „sandwich” – studiile universitare de 4, nu de 3 ani, in care un an este de practica platita.

In anul III am avut posibilitatea sa intrerup anul universitar, sa fac un an de placement, asa se numeste: este un internship de 11 luni, in care lucrezi zilnic, de la 9 la 17:00, si primesti un anumit salariu pe luna, care te ajuta sa iti platesti si cazarea, si mancarea in Marea Britanie”, a declarat Sabina Negut.

Aceasta a precizat ca in timpul acestui an a fost angajata chiar a facultatii. Studentii care vor sa beneficieze de acest an trebuie sa aplice pentru angajare inca din anul al II-lea. „Facultatea te ajuta cu CV-ul, ai diferite workshop-uri despre cum sa vorbesti la interviu, pe ce post ar trebui sa te duci, primesti diferite sfaturi, si in final poti sa optezi pentru acest an si va conta la final de an, iar in diploma va scrie: ai facut un curs sandwich, adica 4 ani in loc de 3″, a povestit studenta.

„Am reusit sa cunosc foarte multi oameni de diferite nationalitati, sa am o experienta multiculturala si sa aprofundez limba engleza. Apoi avem posibilitatea de a face foarte multa practica. Spre exemplu, pe partea de Law am avut posibilitatea sa studiez un caz, sa iau notite si sa discut cu profesorul meu, chiar luand nota pe acest raport”, a continuat tanara.

Sabina Negut a explicat ca a facut practica la tribunal, dar si in sala de curs, unde a „castigat” un proces, ca avocat, in fata judecatorului reprezentat de profesor. „Inca din anul II am reusit sa lucrez la Facultatea din Huddersfield pe partea de marketing, la asociatia studentilor, si castigam suficienti bani ca sa ma intretin singura pe partea de mancare, de costuri, cumparaturi”, a afirmat aceasta.

Tanara a precizat ca in Huddersfield costurile de trai sunt mai mici decat in Londra: „momentan dau 85 de lire pe saptamana pe cazare, stau cu 5 prieteni, ceea ce mi se pare foarte misto, pentru ca avem posibilitatea sa gatim impreuna, sa facem cumparaturi impreuna, iar costurile, pe partea de mancare si cumparaturi, sunt in jur de 200 de lire de luna, chiar si cu iesit. Sunt alte costuri fata de Londra. In total, in jur de 500-600 de lire pe luna dau”.

Ce trebuie sa contina dosarul unui licean pentru a fi acceptat la o universitate din strainatate

Ana Maria Papp, manager Departament Universitati in cadrul Integraledu, a declarat in cadrul conferintei ca pregatirile pentru admiterea la o universitate in strainatate ar trebui sa inceapa din clasa a IX-a. Atunci, elevul si familia iau primele contacte cu ofertele educationale din strainatate si cu conditiile de eligibilitate.

Depunerea candidaturii la o facultate in strainatate incepe cu un an inainte de inceperea studiilor. Universitatile se vor uita in mod expres la fisa matricola, la parcursul educational al fiecarui copil, la materiile studiate, mediile obtinute, activitatile extracurriculare – mai exact, in ce domenii a participat, daca este olimpic sau nu, dar nu este neaparat sa fii olimpic ca sa fii acceptat la studii in strainatate”, a explicat Ana Maria Papp.

Potrivit acesteia, „cel mai important document din dosar este scrisoarea de motivatie: aici aducem argumente de ce am ales acest domeniu, care sunt perspectivele de viitor dupa finalizarea studiilor, cu ce ne remarcam si de ce ar alege universitatea respectivul candidat. Toate aceste lucruri noi ii ajutam pe viitorii studenti sa le faca asa cum trebuie si sa punem in valoare toate abilitatile fiecarui copil”.

Ana Maria Papp a adaugat ca elevul „trebuie sa fie cat mai activ in tot ceea ce priveste voluntariatele – pot fi in absolut orice domeniu, concursuri, poate sa fie un debate, conferinte la care a participat sau daca a organizat anumite conferinte – toate acesteau il pun mult mai mult in valoare, pentru ca arata ca este activ pe mai multe planuri, nu numai in domeniul in care a studiat si pe care urmeaza sa-l studieze in studiile de licenta”.

Dosarul trebuie sa includa si o diploma de limba.Sunt doua testari de limba care sunt acceptate de catre universitatile din strainatate: IELTS Academic si Cambridge Advanced sau Cambridge Proficiency. Este bine ca elevul sa aiba testarea data inainte de depunerea candidaturii, dar se poate sa atasam diploma si ulterior aplicatiei”, a continuat aceasta.

In ceea ce priveste imprumutul guvernamental din Marea Britanie, „toti studentii europeni sunt eligibili pentru acest imprumut, care acopera integral taxa de scolarizare pentru fiecare an, in Marea Britanie. Taxele sunt cuprinse intre 7.500 si 9.000 de lire sterline pe an. Practic, ne imprumutam in fiecare an, iar rambursarea incepe abia dupa finalizarea studiilor si doar in conditiile in care vom depasi un anumit prag de castig”.

„Studentii nu trebuie neaparat sa ramana in Marea Britanie, dupa finalizarea studiilor. Pentru fiecare tara este stabilit un anumit prag. Spre exemplu, in Marea Britanie trebuie sa castigam peste 21.000 de lire sterline anual, iar in Romania 12.600 de lire sterline anual. Rambursarea este de 9% din tot ce depaseste acest prag. Ce se intampla daca nu ajungem sa depasim acest prag? Nu va trebui sa inapoiem niciun ban. Ei ne pasuiesc pana in momentul in care vom castiga banii respectivi, exista si termen de prescriere a imprumutului. Daca in 30 de ani din momentul in care am finalizat studiile nu am ajuns niciodata la pragul impus de ei, acest imprumut se va prescrie”, a afirmat managerul Integraledu.

Conditiile de eligibilitate pentru accesarea acestui imprumut sunt urmatoarele: trebuie sa fi locuit in ultimii 3 ani pe teritoriul Uniunii Europene si sa nu mai fi beneficiat de educatie universitara pana in prezent.

Lista universitatilor care vor fi prezente la World Education Fair in Bucuresti

Lista Universitatilor participante la World Education Fair

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro