Sari direct la conținut

​Subiectele zilei: Companie din Romania, pusa sub sanctiuni de SUA din cauza relatiilor indirecte cu Vladimir Putin; Teodor Melescanu, audiat ca martor la DNA intr-un dosar legat de achizitia de aparatura medicala. Vizat: Generalul Ioan Sirbu, fostul comandant al Spitalului Militar Central; DW: Paradoxul plagiatului

HotNews.ro
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto
Subiectele zilei, Foto: Colaj foto

Nunta Dumnezeiasca la Manastirea Sucevita. Martor al miresei lui Hristos. Reporterii „Evenimentul zilei” au asistat la un eveniment unic in viata unei calugarite: tunderea la monahism. Este momentul in care femeia lasa viata de zi cu zi si urmeaza calea monahala, in cadrul unui ritual aparte. In drum spre frumoasa Bucovina, parca Dumnezeu iti indruma pasii spre sfintele locuri ale Manastirii Sucevita, lacas de cult ridicat de Gheorhe Movila, fost mitropolit al Moldovei si fratele domnitorilor Ieremia si Simion Movila, in urma cu peste patru secole. Acolo, intr-una dintre cetatile de veacuri ale credintei crestinortodoxe, am avut prilejul sa asistam la o Nunta Dumnezeiasca: tunderea la monahism a unei calugarite care a devenit Mireasa a lui Hristos. O procesiune inaltatoare, la care reporterii „Evenimentului zilei” au fost „martori intru Dumnezeire”.

Companie din Romania, pusa sub sanctiuni de SUA din cauza relatiilor indirecte cu Vladimir Putin. Autoritatile americane au pus sub sanctiuni un numar suplimentar de 29 persoane si 33 de companii din cauza anexarii Crimeei de catre Rusia si a intretinerii de catre Moscova a rebelilor din Estul Ucrainei, printre entitatile comerciale vizate fiind si o companie din Romania. Biroul pentru Industrie si Securitate a adaugat in data de 2 septembrie noi companii pe lista, atat din Rusia, cat si din Marea Britanie, Finlanda, Elvetia, Cipru, Ucraina, dar si Romania, crescand astfel presiunea asupra autoritatilor ruse. Din Romania este trecuta in documente Southeast Trading LTD. Potrivit site-ului propriu, societatea face parte din SET Group si a fost infiintata in anul 1995. Sediul acesteia este in localitatea finlandeza Lappeenranta, la doar 25 de kilometri de granita cu Rusia, dar are birouri si in Espoo (Finlanda), St. Petersburg (Rusia) si Bucuresti, noteaza Adevarul.ro.

Adrian Paunescu il lauda pe Ceausescu in ziarele din Marea Britanie: „Partidul nostru a spus NU sovinismului, rasismului, fascismului, prostiei”. The Times a publicat in 1972 trei pagini de reclama in care erau glorificate reusitele Partidului Comunist Roman, dar si mostenirea dacica. Calupul publicitar l-a revoltat pe Ion Ratiu, care a trimis cotidianului o scrisoare de protest. Trei pagini de reclama pentru Romania socialista, cu poza lui Nicolae Ceausescu, uriasa, pe prima, au fost cumparate de statul roman, in 1972, in cotidianul britanic The Times. Pe 29 decembrie, autori romani precum Adrian Paunescu afirmau cu mandrie, in limba engleza, ca sunt comunisti si le prezentau eventualilor turisti britanici cateva obiective de vizitat, precum combinatele siderurgice de la Resita sau Galati, relateaza Romania libera.ro.

Legenda fantanii fermecate care te vindeca de toate bolile pamantului. Intr-un sat hunedorean, oamenii inca mai cred in puterile miraculoase ale unui izvor de la marginea localitatii. Iau apa in sticle din plastic pentru ca, spun ei, are proprietati curative. Unii sunt mai sceptici. Satul Bobaia, comuna Bosorod. E ziua-n amiaza mare, iar pe ulite nici tipenie de om. E cald, parca si mai cald din cauza ca mai toate ulitele dintre cele 30 de case rasfirate pe culmile unor coline, la sute de metri distanta una de cealalta, sunt asfaltate. O ulita ramasa la stadiul de drum pietruit urca usor pana- n coasta unui deal umbros de la estul satului, serpuieste printre livezi cu pruni ale caror fructe tocmai se coc si, la un moment dat, trece pe langa o adapatoare. Integral in Evz.ro.

DW: Paradoxul plagiatului. Daca am trai intr-o perioada de inflorire culturala in care titlurile academice s-ar bucura de mare pretuire, o frauda intelectuala precum cele denuntate in ultimul timp ar avea un rasunet social mai profund. Problema plagiatului, asa cum se pune astazi, pretinde un scurt comentariu. Recent au aparut mai multe dovezi privind plagiatul vicepremierului Gabriel Oprea si al unora dintre colaboratorii sai. Vineri, profesorul Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a declarat pentru Hotnews ca a examinat lucrarea vicepremierului si ca detine probe clare privind frauda acestuia. El a precizat ca diagnosticul este neoficial, de vreme ce comisia pe care o conduce nu poate da verdicte cu forta juridica. In acest context au fost reluate argumentele de baza, potrivit carora o persoana care plagiaza dobandeste avantaje sociale pe temeiul unui furt, ceea ce o delegitimeaza total. Demisia sa ar fi prin urmare actul menit sa restaureze ordinea fireasca. E corect. Totusi situatia romaneasca nu poate fi inteleasa suficient daca nu remarcam ca, in realitate, nici premierul Victor Ponta, nici vicepremierul Gabriel Oprea – si destui altii asemenea lor – nu au dobandit pozitiile pe care le detin in temeiul doctoratelor. Doctoratul i-a ajutat in multe privinte, dar regula ascensiunii sociale si politice este, de fapt, cu totul alta. Doctoratul este in Romania un accesoriu pe traseul ascensiunii sociale si nu o conditie a acesteia. Continuarea in Deutsche Welle.

Teodor Melescanu, audiat ca martor la DNA intr-un dosar legat de achizitia de aparatura medicala. Vizat: Generalul Ioan Sirbu, fostul comandant al Spitalului Militar Central. Melescanu s-a prezentat la sediul DNA in calitate de martor, fiind audiat intr-un dosar legat de achizitia unor echipamente medicale. Vizat in acest dosar este fostul comandant al Spitalului Militar Central, generalul Ioan Sirbu. Teodor Melescanu a fost audiat de procurorii DNA intr-un dosar legat de achizitii de echipamente medicale. „Daca as fi incalcat legea nu m-ar fi chemat ca martor. Este un dosar pentru o urmarire in rem in legatura cu posibile infractiuni”, a declarat Teodor Melescanu la iesirea de la sediul DNA. Surse judiciare contactate de EVZ ne-au confirmat ca este vorba despre un dosar de achizitie de aparatura medicala, in care este vizat fostul comandant al Spitalului Militar Central, generalul Ioan Sirbu.

Ce am invatat dupa sase luni de fumat droguri legale in Romania. Fenomenul denumit generic „legale” sau „etnobotanice” este mult mai raspandit in Romania decat crezi tu, chiar daca nu ai mai auzit la televizor despre el din 2011. Atunci s-au inchis oficial toate spice shopurile din tara, dar asta nu a oprit vanzarea drogurilor sintetice peste tot si raspandirea lor masiva intre tineri. Un raport al Agentiei Nationale Antidrog din 2014 spunea ca 45,5 la suta din cei care ajung la Urgente din cauza drogurilor bagasera legale. Cu totii avem prejudecati ca doar oamenii strazii, aurolacii si cei care locuiesc in ghetouri baga legalele. Ne ajuta sa ne detasam de fenomen, sa zicem ca e-n curtea altora, cand de fapt e-n curtea scolii. Sunt sigur ca ai fi surprins sa afli cati studenti sau oameni cu joburi prost platite care-ti servesc masa sau iti baga benzina-n rezervor fumeaza etnobotanice, scrie Vice.com.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro