„Soluția nu e demisia”. Controversa din jurul lui Klaus Iohannis, tranșată de un pretendent la fotoliul de la Cotroceni
Daniel Funeriu, care s-a arătat interesat de o canditură pentru președinția României, a declarat duminica aceasta că legitimitatea politică a președintelui Klaus Iohannis este „exact zero”, ceea ce ar avea un impact direct asupra oricărui premier care ar fi numit de acesta.
„Începând de ieri (sâmbătă, n.r.) Klaus Iohannis e un președinte interpretativ, cu o legitimitate constituțională extrem de fragilă. Este la Cotroceni grație unei interpretări a CCR pe care nu o evaluez pentru a nu șubrezi judecata uneia dintre puținele instituții cu legitimitate constituțională”, a spus Funeriu.
Fostul ministru al Educației în Emil Boc II a subliniat că orice prim-ministru desemnat de Klaus Iohannis va fi ilegitim.
„Prin urmare orice premier numit de Klaus Iohannis va avea o legitimitate politică egală cu zero și una constituțională foarte șubredă. Vom avea, dacă se reușește împărțirea ciolanului guvernamental, nu doar un președinte interpretativ, ci și un guvern interpretativ”, a mai spus Funeriu.
Potrivit lui Funeriu, soluția la această criză este reintrarea în litera Constituției, invitând Parlamentul să își exercite autoritatea și să aleagă rapid un președinții Senatului și Camerei Deputaților.
„Aceștia să ceară CCR, așa cum prevede Art 44, alin 2 din Legea 47/1992, constatarea vacanței funcției de președinte, iar președintele Senatului să devină președinte interimar și să deruleze toate procedurile pentru formarea Guvernului”, a arătat Funeriu.
El a subliniat importanța unui președinte legitim și constituțional și afirmă că România are nevoie urgentă de o „busolă morală, politică, conceptuală, intelectuală și acțională” pentru a depăși criza actuală.
El a mai susținut că românii au fost „deposedați de instrumentul esențial prin care își exercită suveranitatea: votul”, evidențiind necesitatea unui sistem politic care să respecte voința poporului.
Funeriu a făcut un apel la politicieni să aplice prevederile constituționale existente, subliniind că este preferabil un președinte ales de Senat.
„Nu, soluția nu e demisia, ci constatarea de către CCR a vacanței funcției, cf art. 44 din Legea 47/1992”, a mai precizat Funeriu, incovând experiența pe care o are prin prisma funcțiilor politice pe care le-a avut de-a lungul timpul. „Cred în justețea acestei soluții la criza majoră în care ne aflăm”.
Liderii USR, AUR, S.O.S. România și POT i-au cerut lui Klaus Iohannis să plece de la Palatul Cotroceni, considerând că nu mai are ligitimitate după ce mandatul i-a expirat sâmbătă, 21 decembrie.
Anularea alegerilor prezidențiale și menținerea în funcție a șefului statului, în urma deciziei CCR, a generat acuzații de „inginerie constituțională” din partea societății civile.
APADOR-CH a subliniat sâmbătă că acest lucru a fost făcut pentru a-i prelungi mascat mandatul actualului președinte, dar acest lucru se poate schimba acum, când noul Parlament și-a intrat deplin în drepturi, după ce deputații și senatorii au depus jurământul.
Daniel Funeriu, interesat de o candidatură
Daniel Funeriu a fost menționat de președintele UDMR Kelemen Hunor printre posibilii candidați independenți care să fie susținuți de o coaliție pro-europeană în cursa pentru Palatul Cotroceni. Ulterior, joi, fostul ministru al Educației și-a manifestat interesul pentru o candidatură.
„Da, vreau să candidez la Preşedinţia României”, a afirmat Funeriu, în cadrul unei emisiuni difuzate de Gândul.