Sari direct la conținut

Klaus Iohannis a promulgat legile privind pensiile speciale ale functionarilor parlamentari si diplomatilor

HotNews.ro
Klaus Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala
Klaus Iohannis, Foto: Administratia Prezidentiala

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea referitoare la pensiile membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei si pe cea privind statutul functionarului public parlamentar, anunta Mediafax. Legea referitoare la pensiile diplomatilor prevede ca membrii corpului diplomatic si consular al Romaniei, cu o vechime de cel putin 18 ani in Ministerul Afacerilor Externe, si personalul cu functii de executie sa se poata pensiona la cerere si sa beneficieze, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din salariul de baza brut lunar, la care se adauga indemnizatiile si sporurile avute in ultima luna de activitate.

Iohannis a promulgat legea la doar cateva zile dupa ce a refuzat sa promulge noul Cod Fiscal pe motiv ca ar putea dezechilibra bugetul.

Legea promulgata de Iohannis prevede ca diplomatii care indeplinesc toate conditiile de vechime in MAE se pot pensiona si pot beneficia, la implinirea varstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie.

Legea privind statutul functionarului public parlamentar, promulgata de presedinte, prevede ca functionarii publici parlamentari beneficiaza de o pensie in cuantum de 80% din veniturile obtinute in ultimul an de activitate, cu conditia sa aiba o vechime in Parlament de cel putin 14 ani.

„La implinirea varstei de pensionare, functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 14 in structurile Parlamentului, beneficiaza de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimii 12 luni inainte de data pensionarii. Pensia acordata nu poate depasi nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii, al functiei detinute sau al functiei asimilate, dupa caz”, se arata in textul legii.

De asemenea, angajatii cu vechime mai mare de 14 ani vor primi in plus 1% din venitul mediu calculat pentru fiecare an suplimentar.

Legea mai prevede ca functionarii publici parlamentari si asimilati acestora, pensionari la data de 31 august 2010, ale caror pensii au fost diminuate, precum si cei pensionati dupa aceasta data, beneficiaza de drepturile stabilite prin aceasta lege.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro