Sari direct la conținut

Presa internationala despre urmarirea penala a lui Victor Ponta

Victor Ponta, Foto: captura Antena 3
Victor Ponta, Foto: captura Antena 3

​Romania tine din noul capul de afis in presa internationala cu un caz de coruptie la nivel inalt. Premierul Romaniei, Victor Ponta, este urmarit penal de DNA pentru mai multe acuzatii, iar presa internationala retine, dincolo de stirea in sine, faptul ca multe persoane din cercul apropiat al prim ministrului sunt acuzate de acte de coruptie.

„Premierul Ponta implicat intr-o afacere de coruptie” titreaza Frankfurter Allgemeine Zeitung si retine faptul ca presedintele Iohannis i-a cerut demisia premierului pentru a evita o criza politica. FAZ trece in revista acuzatiile care i se aduc fostului procuror, anume acelea de complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani, fals si conflict de interese. Ziarul scrie si despre reactia pe Facebook a lui Victor Ponta in care afirma ca numai Parlamentul il poate demite.

Ziarul economic german Handelsblatt constata ca Ponta devine „suspectul de coruptie de rangul cel mai inalt din Romania”. In ultimele luni, afirma ziarul, lupta impotriva coruptiei a fost intarita in Romania si retine descrierea facuta de presedintele Iohannis cum ca este „o situatie imposibila pentru Romania ca premierul sa fie invinuit de fapte penale”.

Revista Spiegel aminteste in acest context, alaturi de mai multe publicatii germane, ca Ponta este doar ultimul dintr-o serie de oficiali ai statului roman acuzat de coruptie. Revista scrie despre demisia ministrului de finante, Darius Valcov, in luna martie. De asemenea, publicatiile germane fac legatura cu fostul ministru al transporturilor, Dan Sova, din al carui dosar de coruptie se trag acuzatiile la adresa premierului.

Ziarul Die Welt isi aminteste ca premierul Ponta a criticat in repetate randuri DNA si a acuzat procurorii ca ar fi partinitori din cauza condamnarilor sau anchetarii multor persoane din anturajul sau.

The Guardian scrie ca prim ministrul roman e confruntat cu cereri de demisie si largeste contextul combaterii coruptiei in Romania cu seria ultimelor tinte ale DNA, trecute in revista de BBC. E vorba despre „blonda presedintelui”, Elena Udrea, despre mama si cumnatul premierului Victor Ponta, socrul prim ministrului si alti oficiali de rang inalt. BBC scrie ca, anul trecut, 1138 de persoane au fost condamnate de DNA.

Boomberg scrie, in contextul urmaririi penale a lui Victor Ponta, ca Romania se straduieste sa combata coruptia endemica din tara si o economie subterana estimata la 40 de miliarde de dolari. Despre premier, publicatia afirma ca a supravietuit acuzatiilor de plagiat si infrangerii de la alegerile prezidentiale. La ora 13:32, leul pierdea 0,8% din valoarea sa fata de moneda Euro, ajungand la un curs de 4,4630. E cea mai mare cadere din ultima luna, conform datelor compilate de Bloomberg. De asemenea, randamentul obligatiunilor de stat cu scadenta in 2020 a crescut de la 1,749% la 1,761%, cel mai mare nivel din luna ianuarie.

In Franta, Le Monde scrie despre refuzul Parlamentului de a aproba arestarea preventiva a lui Dan Sova si aminteste ca Romania si Bulgaria sunt supuse verificarii Uniunii Europene prin mecanismul MCV. Despre mersul justitiei in Romania, ultimul raport afirma ca directia este buna, dar mai sunt probleme de rezolvat. Ziarul francez aminteste ca lipsa unor reguli clare de conduita a parlamentarilor romani fata de independenta justitiei este una din problemele constatate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro